همنشین بهار

تاریخ جهان از ماموت تا فیسبوک (۱۳)

توت‌آنخ‌آمون Tutankhamun و عصر طلایی فرعون

توت‌آنخ‌آمون یازدهمین فرعون مصر باستان بود که از نه‌سالگی به پادشاهی رسید و سالهای ۱۳۳۳-۱۳۲۷ پیش از میلاد در قدرت بود و بعد از آن حکومت را به رامسسیان سپرد. نام وی - توت‌آنخ‌آمون - یعنی «پنداشت زنده آمون».
آمون یکی از مهم‌ترین خدایان مصرباستان بود.



همنشین بهار

تاریخِ جهان از ماموت تا فیسبوک (۱۲)

تمد‌ن‌ها می‌آیند و می‌روند؛ اما باورها می‌مانند

یکی از ویژگی‌های ابوسمبل، جهت قرارگرفتن آن است که باعث شده دو بار در سال، در ۲۲ فوریه و ۲۲ اکتبر پرتوهای خورشید دقیقاً به داخلی‌ترین مکان معبد بتابد و مجسمه‌های چهار خدای نشسته در آن مکان را کاملاً درخشان و روشن کند.



همنشین بهار

تاریخِ جهان از ماموت تا فیسبوک (۱۱)

ابتداىِ عصر فلز؛ زمان کشف آن نيست...

حدود شش هزار سال قبل از ميلاد در صحراى سينا احتمالاً در درون آتشى که به‌وسيله چند سنگ احاطه شده بود ماده‌اى درخشنده ظاهر شد که پس از سرد شدن به جسم سختى تبديل گرديد. این همان مس بود که بعدها در سومر و بين‌النهرين هم رواج يافت.
نیاکان ما هنگام سفالگری و ساختن اشیاء با گِل و با پختن آن‌ها هم مشاهده می‌کردند که بعضی از ظروف سفالی در اثر ضربه نمی‌شکند و همینطور در برخی اوقات از ظروفی که در آتش می‌نهادند ماده‌ای خارج می‌شود که پس از سردشدن سخت می‌‌گردد. اینگونه به اهمیت مس پی بردند.



همنشین بهار

تاریخ جهان از ماموت تا فیسبوک (۸)
تمدّن درّه سند؛ و دودمان خاقان‌های نيکوکار

همراه با لینک (۹ و ۱۰)

در قسمت پیش از اساطیر که نماد مشخص روزگاران باستان است؛ صحبت شد. به شماری از ایزدان باستان، همچنین به یکی از نمونه‌های مهم هنر سومری هم اشاره نمودم. اکنون به ۲۵۰۰ سال پيش از ميلاد برمی‌گردیم و تمدن دره سند؛ دودمان شاهی در چين و کنوسوس (منطقه‌ای باستانی در کرت) را از نظر می‌گذرانیم...



Aghaz-o-Farjame-1EntekhabatRJ-07.jpg
علی محمد جهانگیری

آغاز و فرجام اولین انتخابات ریاست جمهوری درایران(۷)

سازمان مجاهدین خلق ایران و اولین انتخابات ریاست جمهوری

دراین حال برای درک عملکرد آیت الله خمینی، دولت موقت، شورای انقلاب[دولت و مجلس] و درجناح مقابل یعنی مجاهدین خلق دراولین انتخابات ریاست جمهوری باید گریزی به آن روزها افکند تا خواننده خود به قضاوت بپردازد. پس بیایید همه با هم به عملکرد 36سال پیش حاکمیت و مجاهدین خلق از فردای پیروزی انقلاب تاپایان اولین انتخابات ریاست جمهوری نظری گذرا بیاندازیم:



همنشین بهار

تاریخ جهان از ماموت‌ تا فیسبوک (۷)
اسطوره نماد مشخص روزگاران باستان

در اساطیر مصر باستان یکی از خدایان، «گِل»ی را درست می‌کند بعد می‌برد در کوره خورشید می‌پزد و آدم را بوجود می‌آورد؛ یعنی در واقع سفال‌گری. این اسطوره مخصوص دوره سفالگری است. دوره کشاورزی هم اسطوره‌های خاص خودش را دارد. اسطوره‌ها اگرچه فراعقلی یا بهتر بگویم آنالوژیک جلوه می‌کند، اما زیباتر و پر رمز و راز تر از آن است که می‌پنداریم.



همنشین بهار

تاریخ جهان از ماموت‌ تا فیسبوک (۶)
تمدن‌‌های کهن

دود از کُنده بلند می‌شود

باستان‌شناسان روستای ۶۰۰۰ ساله «بانپو » را در چین از زیر خاک بیرون آوردند. در این منطقه، پایه‌های تعداد زیادی ساختمان، محل‌های روشن‌کردن آتش، ظروف سفالی و انبارهای مواد غذایی... شناسایی شد. ساختمان عمومی مُدوّری که خانه‌های مسکونی در اطراف آن قرار داشتند حاکی از آن بود که زندگی گروهی-اجتماعی سازمان یافته‌ای در این منطقه وجود داشته‌است.



همنشین بهار

تاریخ جهان از ماموت‌ تا فیسبوک (۵)

انسان اولیه به چه ابعادی از وجود خود پاسخ می‌گفت؟

برای فهم شگفتی‌های آغازین و آشنایی با مضمون کهن‌ترین نقاشی‌هایی که تا روزگار ما باقی مانده‌اند باید به ذهنیات آدمیان ابتدایی ره بجوییم. رفنار گذشتگان را باید همان قدر معقول ببینیم که آنها می‌دیدند. تنها در اینصورت ما گذشته را فهم کرده ایم. نباید عقلانیت روزگار خودمان را به آن زمان صادر کنیم و آنها را به تیغ عقلانیت معاصر گردن بزنیم



همنشین بهار

تاریخ جهان از ماموت‌ تا فیسبوک (۴)
دوران نوسنگی Neolithic

انسان از مشکلات خودش بزرگتر است

مبارزه با فراموشی و نیاز به ثبت وقایع و دانسته‌ها انسان را به نوشتن واداشت. کم کم دوست همدل و همنشینی پیدا کرد که نامش قلم بود. قلمی که خداوند به آن سوگند خورده‌است و نباید به مداحی و بی‌مروتی آلوده شود. بعدها پولس رسول گفت زنهار که قلمت را نفروشی. اگر می‌فروشی، همان بهْ که بازوی خود را، حتی تن خود را، اما قلم را هرگز!