hamneshinebahar-xs.jpg
همنشین بهار

غبارزدایی از آینه ها / بازجویی از سعید محسن

از اسناد ساواک صورت جلسه چند بازجویی (از جمله در مورد خسرو روزبه، محمد حنیف نژاد، سعید محسن، بیژن جزنی، دکتر علی شریعتی و...) منتشر شده که همه حاوی نکات ارزشمندی است و نشان می‌دهد انسانهای پاک و شریف برای رسیدن به آزادی چه رنجها کشیده و چه خون دلها خورده اند.



hamneshinebahar-xs.jpg
همنشین بهار

غبارزدایی از آینه‌ها. دفاعيات پرشور شکرالله پاک نژاد

کرامت الله دانشيان دوست نزديکی داشت به نام يوسف آلياری. يوسف آلياری دانشجوی دانشگاه ملی بود و بعد از انقلاب با اسيرکُشی‌ سال ۶۷ به دار آویخته شد، يوسف در زندان شاه تمام دفاعيه شکرالله پاک نژاد را ريزنويسی کرد و در پلاستيک کوچکی گذاشت، سپس قورت داد و از زندان بيرون آورد. وقتی دفاعيه به بيرون رسيد دختر يکی از نظاميان رژيم شاه که با خانم ميهن قريشی (همسر بیژن جزنی) آشنا بود، آن را به فرانسه برد



ali-sedarat.jpg
علی صدارت

ابهام در لائیسیته و نیاز به شفاف‌گردانی این و سایر مفاهیم مردمسالاری:

اعلامیۀ جهانی لائیسیته و به مناسبت یکصدوهشتمین سال‌گرد قانون لائیسیته.

ماه دسامبر، در محفوظات تاریخی مربوط به لائیسیته اهمیت خاصی دارد و به مناسبت و به پیشواز آن، بحثی را در یکصدوهشتمین سالگرد آن قانون می‌گشایم. در دسامبر 1905 آقای ژول فری قانون لائیسیته را به مجلس فرانسه برد. روندی که در آن روزگاران منجر به این قانون‌گذاری شد، از جمله جدل مابین پوزیتیست‌ها و کلیسا بود که با اعلام آقای فری در مجلس که: "...تکلیف دین را مدرسه معین می‌کند..." با توجه با فراز و نشیب‌های که در طول این یکصدوهشت سال و در عرض جغرافیا در دنیا و به ویژه در منطقه و خصوصا در سه دهۀ اخیر در وطن خود شاهد آن بوده‌ایم، به نظر صاحب این قلم، تکلیف دین را خود انسان معین می‌کند.



hamneshinebahar-xs.jpg
همنشین بهار

غبارزدایی از آینه ها / بازجویی محمد حنیف‌ نژاد

تاریخ سئوال و جواب در سند زیر پاک شده و به نظر می‌رسد در پایان یازجویی های اولیه (توسط بازجوی متخصص میراحمد کوچصفهانی) انجام شده است. توضیح هوشیارانه حنیف در مورد گروگانگیری شهرام پهلوی و اینکه خودش نقش اصلی را به گردن می‌گیرد تا محمد داود آبادی (محمد جودو=مهرآئین) در امان بماند، خیلی گویاست.



hamneshinebahar-xs.jpg
همنشین بهار

غبارزدایی از آینه‌ها

ترور محمد مسعود و بازجویی خسرو روزبه

خسرو روزبه در بازجویی‌هایش چهارده دلیل اقامه می‌کند که تمام اعضای کمیته مرکزی حزب توده از ترورهایی که صورت گرفته اطلاع داشته‌اند. متاسفانه دستگاه تیمور بختیار و بعداً ساواک (و سرویسهای اطلاعاتی آمریکا و انگلیس) از زیر و بم این ترور‌ها که در بازجویی‌ها به دقت تشریح شده، مطلع بودند، اما مردم ایران و حتی احمد شاملو که در وصف خسرو روزبه شعر سروده بود، از آن خبر نداشتند و همه خیال می‌کردیم محمد مسعود توسط دربار و مامورین امنیتی رژیم شاه کشته شده است.



mashallah_nocredit.jpg
ماشالله آجودانی

دوپاره کردن تاریخ؛ میراث شکست ایران از روسیه

ناکارآمدی ساختار قدرت سیاسی سنتی و ناکارآمدی هویت شیعی در برابر این دشمنان قدرقدرت مسیحی، در عصر آشنایی‌ ما با تجدد غربی، عواقب ناگواری داشت و این عواقب درست در زمانی که روشنفکران صدر تجدد ما به فکر چاره‌اندیشی می‌افتاده‌اند، نتایج خود را آشکار کرد: با ترک برداشتن قدرت سنتی سیاسی، ساختار دوپایه‌ای قدرت سنتی به ساختار سه‌پایه‌ای قدرت جدیدی تبدیل شد که پایه سوم آن را روس و انگلیس و بعدها به تناسب شرایط سیاسی قدرت یا قدرت‌های دیگر سیاسی بیگانه تشکیل می‌دادند.