new/jazani-mashroutiat1.jpg

انقلاب مشروطیت ایران به قلم بیژن جزنی
و به زبان ‏ترکی

مرداد امسال یک صد و هشت سال از استقرار ‏مشروطیت در ایران می‌گذرد؛ رویدادی که نقطه ‏عطفی در تاریخ معاصر ایران بشمار می‌رود و ‏بخشی از اهداف و مطالبات نوین مدنی را برای ‏ایرانیان محقق ساخت و بخشی از آن مطالبات ‏تاکنون به محاق فراموشی و موانع تاریخی و ‏معرفتی رفته است؛ سخن از ماهیت، پیش‌زمینه‌ها ‏و نتایج مشروطیت در ایران فرصت دیگری را ‏می‌طلبد.‏
به مناسبت انتشار کتابی از بیژن جزنی درباره ‏مشروطیت و به زبان ترکی که اولین متن در این ‏مورد در ترکیه بشمار می‌رود، می‌توان به اهمیت ‏دوران‌ساز مشروطیت در تاریخ ایران اشاره کرد و از ‏معرفی کتاب «انقلاب مشروطیت ایران نیروها و ‏هدف‌ها» نوشت. این کتاب با ترجمه رامین جبارلی ‏و تورکان اورمولو و توسط انتشارات کایناک در ‏استانبول با عنوان ‏İRAN MEŞRUTİYET DEVRİMİ ‎Güçler ve Amaçlar(‎‏۱۹۰۶‏‎-‎‏۱۹۱۱‏‎)‎‏ منتشر شده ‏است.



new/Political_map_of_Canada_Persian1.jpg
دکتر منوچهر سعادت نوری

نکاتی پیرامون کشور کانادا و وجه تسمیه ی آن

کانادا کشوری در شمال قاره ی آمریکای شمالی است که از ده استان و سه قلمرو تشکیل شده‌است. این کشور از شرق تا اقیانوس اطلس، از غرب تا اقیانوس آرام و از شمال تا اقیانوس منجمد شمالی گسترده‌ است و از جنوب با کشورآمریکا همسایه است. کانادا با مساحت ۹٬۹۸۴٬۰۰۰ کیلومتر مربع، پس از روسیه دومین کشور پهناور جهان از نظر مجموع مساحت و چهارمین کشور پهناور جهان از نظر مساحت خشکی است. مرز مشترک کانادا با ایالات متحده، طولانی‌ ترین مرز زمینی در جهان است. شهر "اتاوا" پایتخت کاناداست. بخش زیادی از خاک کانادا به دلیل سرمای هوا و نزدیکی به قطب شمال، خالی از سکنه است. حکومت کانادا یک دموکراسی پارلمانی فدرال و یک پادشاهی مشروطه است که در حال حاضر ملکه الیزابت دوم رئیس کشور است. ساختار حکومت کانادا از پادشاه یا ملکهٔ بریتانیای کبیر، دولت فدرال، دو مجلس سنا و عوام، دولت‌های ایالتی و فرماندار کل که به عنوان نمایندهٔ ملکه الیزابت ایفای نقش می‌کند، تشکیل شده‌است.



new/m-mossadegh1.jpg
همنشین بهار

یادی از دکتر محمد مصدق
رِندِ شریفِ هوشمند

ین بحث اشاره کوتاهی است به دکتر محمد مصدق. همو که بزرگتر از زندگی بود و به قول شاعر ارجمند و دردمند، نعمت میرزازاده «ستاره دنباله‌دار آزادی»
بعد از توضیحاتی پیرامون زندگی و رنج‌های دکتر مصدق، به سخنان ایشان در شورای امنیت سازمان ملل(۲۳ آبان ۱۳۳۰) اشاره کرده‌ام.
ملی‌شدن نفت در کشور ما، شکایت دولت انگلیس به شورای امنیت را به دنبال داشت و سخنرانی مزبور در همین رابطه و در دفاع از حاکمیت و حقوق ملت ایران بود. یادآوری کنم که دوره تاریخی ملی‌شدن صنعت نفت ایران در ۲۹ اسفند ۱۳۲۹، با تصویب قانون ملی شدن نفت به اوج رسید و با کودتای ۲۸ مرداد ۱۳۳۲ پایان گرفت.



houshang-moinzade.jpg
هوشنگ معین زاده

من و امام موسی صدر - بخش پنجم

در رابطه با سفر موسی صدر به لیبی، می‌گویند: قذافی اصرار داشت که موسی صدر را به لیبی دعوت کند. در حالی که موسی صدر تمایلِ چندانی برایِ سفر به لیبی نداشت. بومدین رئیس جمهور الجزایر به دلایل نامعلومی، موسی صدر را تشویق به این سفر و دیدار با قذافی می‌کند. موسی صدر هم از بومدین می‌خواهد که ترتیبی بدهد تا قذافی از وی دعوت رسمی به عمل بیاورد. بومدین اقدام می‌کند و قذافی می‌پذیرد و به صورت رسمی از موسی صدر برای سفر به لیبی دعوت می‌کند.