fuad-haghighi.jpg
فواد حقیقی

اقتصاد نابسامان ایران اندر احوال رهبریت

شعار آیت‌الله خامنه‌ای برای سال 1391 نیز شعاری اقتصادی تحت عنوان "تولید ملى و حمایت از کار و سرمایه‌ ایرانى" است. در سال 1391 نیز فشارهای جهانی بر جمهوری اسلامی بسیار افزایش یافته و به موازات آن مشکلات اقتصادی و اجتماعی در سطح داخلی به نحو چشمگیری تشدید شده است.



بهرام خراسانی

نقش و جایگاه جوانان و دانشجویان
در ساختار اجتماعی کنونی ایران (۱۲)

جوانان نیز همانند روشنفکران، نقشی جدی و مهم در زندگی هر جامعه بازی میکنند. جوانان نیز یک طبقۀ اجتماعی به شمار نمیروند بلکه هریک از افراد این گروه؛ میتواند ریشه در هر یک از طبقات اجتماعی داشته باشد. هر "جوان": در دوره ای از عمر خود که جوان به شمار میرود؛ همهنگام در یک یا چند گروه مرجع همچون ورزشکاران، جوانان، دانشجویان و مانند آن قرار میگیرد. در اینجا، برخی از این کارکردها را درمورد جوانان کنونی ایران؛ به گونه ای فشرده، بررسی خواهیم کرد.



ranjbar.jpg
کاظم رنجبر

ژژئوپولتیک و ژئواستراتژی نفت
سلاح نفت ، سلاح برای نفت .

بخش دوم (نسخه اول )

چرا و چگونه منطقه نفت خیز خلیج فارس تبدیل به اهداف ژئوپولیتیک و ژئواسترتژیک آمریکا و متحدان او می شود و آمریکا برای سلطه انحصار خود ، جنگ های منطقه ای و سیاست بالکانیزاسیون (تجزیه کشورهای نفت خیز و تبدیل آنان به امارات های نفتی ، تلاش می کند؟



بهرام خراسانی

نقش و جایگاه روشنفکران،
در ساختار اجتماعی کنونی ایران (۱۱)

روشنفکران، یکی از گروه های جمعیتی مرجعِ مهم و مؤثر هر جامعه به شمار میروند. اما هنوز نه تعریفی یگانه از مفهوم روشنفکری وجود دارد، و نه همگان؛ نگاهی همسان به این پدیده دارند. در کشور ما ایران نیز، از سالها پیش، هم بر سر تعریف خود این مفهوم دیدگاههای ناسازگاری وجود داشته، و هم از نظر جایگاه ارزشی و اجتماعی آن. گروهی از مردم به روشنفکر همچون پدیده ای درخور احترم می نگریسته اند، و گروهی دیگر، به این پدیده نگاهی منفی داشته و با آن به دشمنی برخاسته اند. در این نوشتار، به بررسی کوتاه پدیده روشنفکری خواهم پرداخت.



نقش و جایگاه تهیدستان و افراد بی طبقه،
در ساختار اقتصادی و اجتماعی کنونی ایران (۱۰)

به نظر میرسد که جمعیت بی طبقه کنونی ایران؛ رفتاری غیرقابل پیش بینی دارد، و شمشیری دو دم است. این جمعیت گسترده، میتواند همچون سیل؛ در زمانی غیرقابل پیش بینی؛ به سود یا زیان اپوزیسیون، و یا حکومت؛ به راه افتد. سیلی احتمالاً ویرانگر؛ برای هریک از دو طرف. تاکنون؛ این حکومت بوده که توانسته بخشی از آنها را بر علیه طبقه متوسط جدید و جنبش سبز به کار گیرد. آینده را نمیدانم، اما بر آن باورم که کسی (حتی حکومت) نباید همچون هواداران "چپ کارگری" و "توده های محروم"؛ روی خشم مقدس این جمعیت، خوشباورانه حساب کند.