عصر نو
www.asre-nou.net

گروسی: ذخایر اورانیوم غنی‌شده ایران افزایش یافته
و پرونده ابهام در سایت آباده بسته نشده


Mon 5 06 2023



بی‌بی‌سی: رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، در یک کنفرانس خبری گفت «ذخایر اورانیوم غنی‌شده ایران در سه ماه گذشته بیش از یک چهارم افزایش یافته است» و افزود آژانس در برخی از تاسیسات اتمی ایران تجهیزات نظارتی نصب کرده و در حال بررسی پاسخ های این کشور درباره یافت شدن آثار اورانیوم در مرکزی در آباده، استان فارس، است اما این اقدامات کافی نیست.

مدیرکل آژانس بین‌المللی اتمی در کنفرانس خبری روز سه‌شنبه ۵ ژوئن خود ضمن اشاره به اینکه آژانس درباره وجود اورانیوم در سه سایت هسته‌ای پاسخ‌های از ایران دریافت کرده است، افزود اما آژانس همچنان به تحقیقات و ارزیابی‌های خود ادامه می‌دهد.

مدیرکل آژانس در پاسخ به سئوال بی‌بی‌سی فارسی درباره ابهام‌های آژانس درباره مرکز اعلام نشده آباده در استان فارس گفته است که پاسخ های ایران به سئوالات بازرسان درباره منشا آثار اورانیوم کشف شده، ممکن است صحیح باشد.

آقای گروسی گفت آژانس فعلا این پاسخ ها را «رد یا تایید» نمی کند بلکه با حسن نیت آنها را مورد ارزیابی قرار خواهد داد.

کنفرانس خبری آقای گروسی در روز اول جلسه فصلی شورای حکام برگزار شده است.

او پیش از کنفرانس مطبوعاتی در نشست شورای حکام گفت که در ارتباط با ایران و اجرای توافق های دوجانبه با این کشور «پیشرفت‌هایی حاصل شده است، اما نه به اندازه‌ای که من امیدوار بودم».

آقای گروسی گفته «آنچه اکنون باید اتفاق بیفتد، یک فرآیند پایدار و بدون وقفه است که منجر به تحقق تمام تعهدات مندرج در بیانیه مشترک بدون تاخیر بیشتر می شود».

مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی امروز همچنین گفت ایران دارای نزدیک به نیم تُن ذخایر اورانیوم غنی شده۲۰ درصد و بیش از یک‌صد کیلوگرم اورانیوم غنی شده تا ۶۰ درصد است.

آقای گروسی گفته که این سازمان در حال حاضر درباره یکی از سه مرکز از پیش اعلام نشده ایران به آژانس که در آن آثار اورانیوم پیدا شده، فعلا سئوالی ندارد و در حال ارزیابی فنی جواب‌های ایران است.

این مرکز در آباده، استان فارس، قرار دارد و یکی از سه مرکزی است که آژانس از ایران خواسته درباره پیدا شدن آثار اورانیوم در آن «پاسخ های فنی و معتبر» بدهد.

آقای گروسی می گوید در اجرای توافقی که با مقام های ایرانی در اسفند ماه سال گذشته به دست آمده، ایران باید اقدامات بیشتری انجام دهد.

مدیرکل آژانس صبح امروز گفته بود که در همکاری با ایران، پیشرفت هایی حاصل شده اما این پیشرفت ها به اندازه‌ای نبوده که او انتظار داشته است.

مدیرکل آژانس گفته است تجهیزات نظارتی این نهاد در برخی از تاسیسات اتمی نصب شده اما اطلاعات آن فعلا به صورت مهروموم شده در ایران باقی می ماند.

آقای گروسی گفته است که هنوز نقص‌هایی برای نظارت کافی و لازم بر برنامه اتمی وجود دارد.

مقام های جمهوری اسلامی ایران توافق برای نصب مجدد دوربین های آژانس در برخی از تاسیسات اتمی این کشور را در جریان سفر اسفند ماه مدیرکل به تهران، رد یا تایید نکرده بودند.