عصر نو
www.asre-nou.net

آمریکا و اروپا منتظر پیشنهاد ایران هستند

روحانی: فعلا قصد مطرح کردن مساله خسارت را نداریم
Wed 24 03 2021



بی بی سی: آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه ایالات متحده که برای شرکت در نشست ناتو به بروکسل سفر کرده است، سه شنبه در نشستی با همتایان آلمانی، فرانسوی و بریتانیایی خود درباره ایران گفت و گو کرد.

یک مقام ارشد وزارت امور خارجه آمریکا به خبرنگاران گفت آقای بلینکن در این دیدار بار دیگر بر آمادگی ایالات متحده برای شرکت در مذاکرات با ایران به میزبانی اتحادیه اروپا تاکید کرد.

به گفته این دیپلمات آمریکایی که نامش فاش نشد، آقای بلینکن و همتایانش در این نشست تاکید کردند که منتظر دریافت پیشنهاد طرف ایرانی هستند.

بر این اساس، هرگاه این پیشنهاد مطرح شود، آمریکا و کشورهای اروپایی درباره پاسخ به آن هماهنگی خواهند کرد.

محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران اوایل مارس در توییتر نوشت که ایران به زودی "پیشنهاد سازنده و جامع" خود را برای از سرگیری گفت و گوها اعلام خواهد کرد.

ایران پیش از این با پیشنهاد ماه گذشته اتحادیه اروپا درباره میزبانی دیدار غیررسمی با حضور ایران و آمریکا مخالفت کرده بود و شرط مذاکره با دولت جدید آمریکا را لغو تحریم ها دانسته بود.

سخنان دیپلمات ارشد آمریکایی در حالی مطرح شد که آیت الله علی خامنه ای درباره "عجله" در گفت و گو با غرب بر سر آینده برجام هشدار داده است.

آیت الله خامنه ای در سخنرانی تلویزیونی خود به مناسبت فرارسیدن سال نو گفت: "عجله نباید کرد. خطر عجله از فرصت‌سوزی بیشتر است".

او گفت در برجام "اشتباه کردیم" و "عجله کردیم."

آیت‌الله خامنه‌ای گفت: "آمریکا باید تحریم‌ها را لغو کند و پس از آن ایران راستی آزمایی خواهد کرد و پس از آن به تعهدات برجامی باز خواهیم گشت."

رابرت مالی، نماینده ویژه دولت آمریکا در امور ایران، هفته گذشته در مصاحبه ای با بی‌بی‌سی فارسی گفته بود که دو کشور برای شکستن بن بست جاری برای احیای توافق هسته ای باید هم گفت و گو کنند.

به گفته او، هدف جو بایدن رئیس جمهوری ایالات متحده این است که دو طرف به نقطه ای برسند که آمریکا بتواند تحریم ها را لغو کند و در مقابل ایران هم تعهداتش بر اساس برجام را به طور کامل اجرا کند.

آقای بلینکن در دیدار با ژان ایو لودریان، هایکو ماس و دومینیک راب، وزیران خارجه فرانسه، آلمان و بریتانیا، علاوه بر ایران، درباره آینده ناتو، تهدیدهای روسیه و چین، وضعیت افغانستان، لیبی و یمن گفت و گو کرد.

برجام؛ روحانی: فعلا قصد مطرح کردن مساله خسارت را نداریم

حسن روحانی رئیس جمهوری ایران در جلسه هیات دولت گفت ایران فعلا قصد مطرح کردن مساله خسارت را ندارد. او اضافه کرد که "برای این که تحریم ظالمانه از روی سر ما برداشته شود یک دقیقه را هم از دست نخواهیم داد".

حسن روحانی در تازه‌ترین اظهاراتش گفت که "فعلا قصد مطرح کردن مساله خسارت ها را هم نداریم که در این سه سال چقدر به ما آسیب زده شده است که سرجای خود مسوولان کشور آن را دنبال خواهند کرد. بنابراین کلام واضح و روشن است".

مقام‌های ایران از جمله وزیر امور خارجه این کشور پیش از این بارها خواستار جبران خسارات ناشی از خروج ایالات متحده از برجام شده بودند.

آقای روحانی گفت "معتقدیم اگر ۱+۵ به میدان بیایند و به تعهدات خود عمل کنند ما هم به همه تعهدات برجامی خود بر می‌گردیم". با خروح آمریکا از توافق هسته‌ای سال ۲۰۱۵، عملا از طرفین برجام با عنوان ۱+۴ نام برده می‌شد.

ظهارات آقای روحانی درحالی بیان می‌شود که آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه ایالات متحده که به بروکسل سفر کرده است، در نشستی با همتایان آلمانی، فرانسوی و بریتانیایی خود از آمادگی آمریکا برای شرکت در مذاکرات با ایران به میزبانی اتحادیه اروپا خبر داده است.

یک مقام ارشد وزارت امور خارجه آمریکا که نخواست نامش فاش شود گفته آقای بلینکن و همتایانش در این نشست تاکید کردند که منتظر دریافت پیشنهاد طرف ایرانی هستند.

در همین حال، آقای روحانی امروز گفت که در این چهار ماه آینده، بازگشت طرفین به برجام "هدف اول" دولت خواهد بود.

پیش از این، محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه ایران گفته بود دولت جو بایدن باید به سرعت برای احیای برجام اقدام کند وگرنه با رسیدن دوران انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۰، تحول خاصی تا اواخر سال آینده رخ نخواهد داد.

به تازگی آیت‌الله علی خامنه‌ای، رهبر ایران، در سخنرانی خود به مناسبت فرارسیدن سال نو درباره توافق هسته‌ای و گفتگو با غرب و احیای برجام گفت "عجله نباید کرد. خطر عجله از فرصت‌سوزی بیشتر است". او گفت در مسئله برجام اشتباه کردیم و "عجله کردیم".

با این حال حسن روحانی در صحبت‌های امروز خود با اشاره به اظهارات جدید آیت‌الله خامنه‌ای گفت "بالاترین مقام کشور ما با یک لحن و بیان بسیار صریحی گفتند اگر شما به تعهدات به طور واقعی و جدی برگردید ما هم به همه تعهدات بر می گردیم، حتی ایشان یک مورد را هم استثنا نکردند. بنابراین معیار بین ما و شما برجام است. شما به کل برجام عمل کنید ما هم به کل برجام عمل می‌کنیم. این هدف اول ما در این چهار ماه است که دنبال خواهیم کرد".

ایران و آمریکا هر دو منتظرند تا طرف مقابل گام نخست را برای ازسرگیری مذاکرات و موضوع برجام بردارد.

مقام‌های ایران اجرای کامل تعهدات هسته‌ای خود در برجام را به رفع عملی تحریم‎های یک‌جانبه ایالات متحده و راستی‌آزمایی این اقدام مشروط کرده‌اند.

آمریکا نیز بازگشت به برجام و رفع تحریم‌های ایران را به بازگشت کامل تهران به تعهدات برجام مشروط کرده و از ایران خواسته که اول به غنی سازی ۲۰ درصدی اورانیوم پایان دهد.