عصر نو
www.asre-nou.net

گفتگوی نگار محسنی با روبن مارکاریان در باره سند وظائف

جایگاه چپ در دوره ای سرنوشت ساز


Sat 9 01 2021

Ruben-Markarian70.jpg
سند وظائف چه ارزیابی از اوضاع سیاسی ارائه می دهد؟

خیزش مردمی بزرگ آبان ۹۸ در ادامه خیزش دی ماه سال ۹۶ و مرداد ۹۷بحران عمومی سیاسی در کشور را وارد یک دوره موقعیت انقلابی ساخته ، مردم ایران دیگر حاضر نیستند مانند سابق به حاکمیت رژیم جمهوری اسلامی تن بسپارند و رژیم حاکم نیز قادر نیست به شیوه سابق سکان اداره کشور را در دست داشته باشد. جنبش مطالباتی مزدوحقوق بگیران درطول یک سال پس از خیزش آبان رشدی به اندازه چهارسال گذشته را تجربه کرده است.این جنبش، جنبش امید وستون فقرات و سنگراصلی پیکار برای دست یابی به آزادی، دمکراسی و سوسیالیسم در ایران است. اوضاع سیاسی سرنوشت ساز کنونی فرصت بی همتائی است برای گسترش و تعمیق این جنبش. بنابراین یاری رساندن به جنبش های مطالباتی و اعتراضی مردم ایران از طریق سازمان یابی مستقل و سراسری کارگران و زحمتکشان را، مهم ترین و سرنوشت سازترین مسأله دوره پیش رو است.

.نکات مطرح شده درباره بحران کرونا کدام ها هستند؟

ایران از اولین کشورهائی بود که همه گیری کرونا در آن ابعاد توده ای پیدا کرد و صدها هزار نفر را مبتلاء و هزاران نفر را به کام مرگ فرستاد. ترازنامه جمهوری اسلامی هم درپیش گیری بموقع از طریق قرنطینه، هم شناسائی مبتلایان از طریق تست و رهگیری و بویژه مراقبت و معالجه پزشکی مبتلایان، فاجعه بار بوده است. چند سال است که درخواست کالا زدائی از بخش بهداشت و درمان و برقراری پوشش همگانی و کارآمد بیمه درمانی در بیانیه ها و پلاتفرم های تشکل های بخش های مختلف طبقه کارگر،بازنشستگان و دانشجویان و فعالان سوسیالیست و چپ در ایران مطرح می شود. باید بر ضرورت حیاتی تامین اجتماعی همگانی تاکید شود. دربستر بحران کرونا و فلاکت اقتصادی روبه گسترش کنونی لازم است که خواست بهداشت و درمان همگانی، رایگان، کارآمد و برابرنه فقط برای این بخش و یا آن بخش از طبقه کارگر بلکه برای همه شهروندان کشور همراه با بیمه بیکاری و تامین حداقل معیشت برای همه کسانی که در زیر خط فقر زندگی می کنند به پرچم یکی ازمطالبات فوری و بیواسطه جنبش سوسیالیستی و کارگری مبدل شود.

بندهای بعدی درباره بحران اقتصادی و همچنین تحریم ها هستند، بر چه نکاتی در این بندها تاکید شده است؟

گسترش بحران اقتصادی و تحریم های فلج کننده و ضد انسانی دولت آمریکا، سونامی بیکاری و حاشیه نشینی بخش بزرگی از جمعیت کشور را به شکل جهش وار افزایش داده است. دو برابر شدن حاشیه نشینی در طول سه سال، افزایش تعداد آن ها به ۳۸ میلیون و یا ۴۵ درصد جمعیت شهری کشور، گسترش شتابان فلاکت و تلفات سنگین از کرونا زندگی این بخش مهم از جمعیت کشور و آینده فرزندان آن ها را تهدید می کند. اما درشرایط حاضر که همه گیری کرونا برخورداری از پوشش بهداشت و درمان همگانی، رایگان و برابر و نیز بیمه بیکاری را به مسئله مرگ و زندگی بخش های مهمی از به حاشیه رانده شدگان مبدل کرده است، آگاهی گسترده زحمتکشان به حق تامین اجتماعی همگانی، خود می تواند نیروی طبقاتی بزرگی را به میدان بیاورد و آنها را با افق های تاریخی گسترده تری آشنا سازد. بنابراین دفاع از ضرورت مبارزه پیگیر برای تأمین اجتماعی جامع( که در کنار بهداشت و درمان، بیمه بیکاری و تامین حداقل معیشت، آموزش رایگان و با کیفیت در همه سطوح و مسکن اجتماعی نیز وجوه مهم دیگر مولفه های حیاتی تامین اجتماعی را تشکیل می دهد ) اهمیت هرچه بیشتری می یابد که بدون آن، سازمان یابی مظلوم ترین و محروم ترین بخش های کارگران و زحمتکشان و همراهی آنها با بخش های دیگر طبقه کارگر ناممکن خواهد بود.

بندهای دیگر شامل جنبش زنان ایران، جنبش ملیت های تحت ستم ایران، جنبش زیست محیطی و همچنین مسئله مهاجرین است. ارزیابی سند این موارد چیست؟

تهاجم گسترده جمهوری اسلامی علیه زنان ایران درعرصه های گوناگون مانند تحمیل حجاب اجباری، مقابله با سست شدن حجاب درفضاهای عمومی، منع ورود زنان به ورزشگاها، ممنوعیت صدای زنان درموسیقی، حفظ ممنوعیت های اِعمال شده در ورزش زنان... با مقاومت و نافرمانی مدنی گسترده زنان مواجه شده است.

مبارزه پیگیر علیه هر نوع تبعیض ملی دفاع قاطع از برابر حقوقی و حق تعیین سرنوشت ملیت های ایران و تلاش برای شناساندن راه حل فدرالیسم دمکراتیک سرزمینی، درجهتِ دست یابی به اتحاد داوطلبانه همه ملیت های ایران، یکی از وظایف حیاتی هواداران سوسیالیسم و دموکراسی است.

بحران زیست محیطی ایران چنان ابعاد ویرانگر و بی سابقه ای پیدا کرده که اکنون آثار آن را تقریباً همه مردم ایران در زندگی روزمره شان لمس می کنند. بحرانی که بیش از آن که ناشی از قهر طبیعت باشد، محصول نظام سرمایه داری و سازوکار بهره کشی بی مهار آن است و درایران مخصوصاً جمهوری اسلامی در دامن زدن به آن سهم تعیین کننده ای داشته و دارد.

سرکوب اقلیت های مذهبی و فرهنگی جزئی جدائی ناپذیر از سرکوب ایدئولوژیک رژیم جمهوری اسلامی است که با سیاست یک دست سازی مذهبی هیچ نوع دگر اندیشی دینی و غیردینی را تحمل نمی کنند.

بند آخر و پایانی هم به مسئله اتحاد نیروهای چپ برای بدیل سوسیالیسم دمکراتیک و اهمیت آن اختصاص دارد. اهمیت بازسازی این بدیل چیست ؟

شرایط سیاسی سرنوشت سازی که در آن بسر می بریم می تواند به طور بالقوه فرصت ها وافق های امیدبخشی برای بازخیزی چپ سازمان یافته بیافریند. برای جامه عمل پوشاندن به بازسازی موثر نیروهای هوادار آلترناتیو سوسیالیستی به عنوان جایگزین نظام حاکم، گسست از الگوهای سوسیالیسم غیردموکراتیک حزب - دولت ها و نیز سوسیال دمکراسی که می خواهد د رنظم سرمایه داری ا طراق کند ، بیش از هر زمان دیگری ضرورت خود را نشان می دهد. چنین گسستی بدون تجدید آرایش برای سوسیالیسم دموکراتیک امکان ناپذیر است. سوسیالیسم دموکراتیک ، یعنی سوسیالیسم برخاسته از پائین ، متکی به پائین و پاسخگو به پائین.

https://www.rahekargar.net/browsfilm.php?cId=1052&Id=1542