عصر نو
www.asre-nou.net

جزئیات تکمیلی از اعدام روح الله زم در زندان رجایی شهر کرج


Sat 12 12 2020

خبرگزاری هرانا – بامداد امروز شنبه ۲۲ آذر، حکم اعدام روح الله زم، زندانی سیاسی در زندان رجایی شهر کرج اجرا شد. روح الله زم روز پنج‌شنبه ۲۰ آذرماه از بازداشتگاه سپاه در تهران به بند ۸ زندان رجایی شهر کرج موسوم به بند سپاه پاسداران منتقل شد. او عصر روز جمعه به زندان اوین منتقل و پس از آخرین ملاقات با خانواده مجددا به زندان رجایی شهر منتقل شد. او از زمان انتقال تا زمان اجرای حکم اعدام در اعتصاب خشک بسر برد. در زمان اجرای حکم اعدام این فعال سیاسی، امین وزیری، نماینده دادستان به همراه تنی از نیروهای امنیتی در صحنه اجرای حکم حاضر بودند.

به گزارش خبرگزاری هرانا، ارگان مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، بامداد امروز شنبه ۲۲ آذر ۱۳۹۹، روح الله زم، زندانی سیاسی در زندان رجایی شهر کرج اعدام شد.

بنا به اطلاع منابع هرانا، روح الله زم روز پنج‌شنبه ۲۰ آذرماه از بازداشتگاه ۱ الف سپاه در تهران به بند ۸ زندان رجایی شهر کرج موسوم به بند سپاه پاسداران منتقل شده بود. او پس از ۲۴ ساعت نگهداری در این بند برای ملاقات با خانواده به زندان اوین برده شد و پس از چند ساعت مجددا به زندان رجایی شهر بازگردانده شد. آقای زم از زمان انتقال خود تا زمان اجرای حکم اعدام در اعتصاب خشک بسر برد.
در زمان اجرای حکم اعدام آقای زم، تعدادی از نیروهای اطلاعاتی-امنیتی در صحنه حضور داشتند که در این میان “رئوف” از بازجویان بدنام اطلاعات سپاه پاسداران به عنوان یکی از نمایندگان سپاه و امین وزیری، نماینده دادستان و دادیار ناظر بر زندانیان سیاسی و شمار دیگری از مسئولان قضایی و امنیتی حضور داشتند. بعد از اعدام آقای زم پیکر او حدود بیست دقیقه بر دار ماند و نهایتا پس از حضور برخی مقامات انتظامی و امنیتی ازجمله رئیس نیروی انتظامی کرج که با تاخیر به سوله اعدام رسیده بود، پایین آورده شد.

پیکر او نهایتا امروز به خاک سپرده شد.

محمدعلی زم، پدر روح‌الله زم در صفحه اینستاگرام خود در خصوص آخرین دیداری که به همراه خانواده با فرزندش داشته پرداخته و نوشته است که به درخواست مسئول پرونده در دیدار روز جمعه ۲۱ آذر به روح‌الله نگفتیم که حکم اعدامش در دیوان عالی تایید شده است. آقای زم می‌نویسد که در خلال دیدار وقتی برادران و خواهرانش شروع به بغض و گریه کردند، مسئول پرونده خطاب به روح‌الله زم گفت: “روح‌الله نگران نباش، این گریه‌ها اشک شوق دیدار توست. اگر حکم تأیید شده باشد که به این سادگی نیست، اجرای آن فرایندی دارد که ما به تو خواهیم گفت”. روح‌الله زم خطاب به مسئولان پرونده می‌گوید: “مگر حکم اول را بهم گفته‌اید؟!” و “با استخاره به این راه آمدم، هیچ نگرانی ندارم فقط این‌ها من رو تا کربلا آوردند اما نگذاشتند زیارت کنم”.

پدر روح‌الله زم در ادامه می‌گوید پسرش پرسید، آیا این روزها فیلمی علیه من پخش کرده‌اند؟ گفتم آری اتفاقاً شبکه‌های ۲ و ۳ سیمای ملی فیلمی در دو شب گذشته پخش کرده است که در آن پای «وایت بُرد» داشتی اسامی را می‌نوشتی! گفت عجب! این صحنه مربوط به یکماه پیش و بازجویی‌ام توسط حفاظت قوه قضاییه بود، با اینکه پرونده مختومه و حکم هم صادر شده اما قوه حدود دو ماه مرا از اطلاعات سپاه تحویل گرفت که طی آن بازجویی‌های طولانی توسط حفاظت قوه و سپس وزارت اطلاعات انجام گرفت. این تخته سفید مربوط به بازجویی قوه است، گفتند که آقای رئیسی می‌خواهد تو را در «طرح مبادله» قرار دهد! گفتم مبادله یعنی چه؟ گفت مرا بدهند و کسی را از آن طرف آزاد کنند، گفتند تو اینها را بنویس و ما این فیلم را فقط برای آقای رئیسی تهیه می‌کنیم و هیچ استفاده دیگری ندارد! گفتم باز هم تو گول خوردی؟ گفت چه کار دیگری می‌تونستم بکنم؟ با نگاه بی‌زبانی گفت اگر شما بودی چه می‌‌کردی! گفت عجب! باز هم دروغ!

محمدعلی زم می‌گوید در ادامه در خصوص قاسم سلیمانی از او پرسیدم که گفت سال ٩۵ یکی از من سؤال کرد، سلیمانی کشته شده گفتم نه، اگر شده بود من می‌فهمیدم. گفتم دلارها چی؟ گفت پرینت حساب ورودی مرا از سال ۹۰ در اختیار دارند و کل ورودی آن را در کیفرخواست گفته‌اند ٩٧/۵٠٠ دلار! چه جاسوسی؟ چه پولی؟

سازمان گزارشگران بدون مرز در پیامی ضمن ابراز تاسف و تاثر نسبت به اعدام روح الله زم، اجرای حکم وی را ناعادلانه خواند.

دیانا الطحاوی، معاون دفتر خاورمیانه و شمال آفریقا در سازمان عفو بین الملل طی بیانیه‌ای در واکنش به خبر اعدام روح الله زم گفت: «ما از اینکه مقامات ایرانی روح الله زم، خبرنگار مخالف را سحرگاه امروز اعدام کردند، مبهوت و وحشت زده هستیم. در روز ۱۸ آذر، مقامات اعلام کردند که دیوان عالی کشور حکم اعدام روح الله زم را تأیید کرده است. مقامات تنها چهار روز بعد حکم اعدام روح الله زم را به اجرا گذاشتند. به باور ما این شتابزدگی با هدف قبیح جلوگیری از شکل‌گیری یک کارزار بین المللی برای نجات جان وی صورت گرفته است.»

وزیر خارجه سوئد نیز در واکنش به خبر اعدام روح‌الله زم در صفحه شخصی خود در توییتر نوشت: «سوئد مانند باقی اتحادیه اروپا قاطعانه با اعدام مخالف است. ایران باید به تعهدات بین‌المللی خود در زمینه حقوق بشر از جمله آزادی بیان و مطبوعات احترام بگذارد.»

در حالی صبح امروز خبرگزاری قوه قضاییه از اجرای حکم اعدام روح الله زم خبر داد که تایید این حکم در دیوان عالی کشور بیش از ۳ ماه توسط دستگاه قضا مسکوت ماند و نهادهای امنیتی تا لحظه اجرای حکم اعدام از انتقال او به بند عمومی جلوگیری کرده بودند.

این فعال سیاسی مهرماه ۹۸ در کشور عراق دستگیر و به ایران منتقل شد. روز دوشنبه ۲۲ مهرماه ۹۸، سازمان اطلاعات سپاه با انتشار اطلاعیه ای از بازداشت روح الله زم خبر داد و ساعاتی پس از انتشار اطلاعیه بازداشت زم، ویدئویی از اعترافات منتسب به وی در برخی خبرگزاری های داخلی منتشر شد.

جلسه نخست دادگاه رسیدگی به اتهامات آقای زم در تاریخ ۲۱ بهمن ۱۳۹۸ و آخرین جلسه دادگاه در تاریخ ۲۰ خردادماه ۱۳۹۹ در شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب تهران به ریاست قاضی ابوالقاسم صلواتی برگزار شد.

روح الله زم نهایتا تیرماه امسال از بابت اتهامات “افساد فی الارض، تشکیل و اداره کانال «آمدنیوز» و «صدای مردم» با هدف برهم زدن امنیت کشور، «جاسوسی» به نفع سرویس اطلاعاتی اسرائیل به واسطه سرویس اطلاعاتی یکی از کشورهای منطقه، جاسوسی به نفع سرویس اطلاعاتی کشور فرانسه، همکاری با دولت متخاصم آمریکا علیه جمهوری اسلامی ایران، اجتماع و تبانی به قصد ارتکاب جرایم علیه امنیت داخلی و خارجی کشور، مشارکت در فعالیت تبلیغی علیه نظام، عضویت و مدیریت پایگاه خبری «سحام نیوز» با هدف برهم زدن امنیت کشور، مشارکت در اغوا و تحریک مردم به جنگ و کشتار به قصد برهم زدن امنیت کشور، مشارکت در جمع آوری اطلاعات طبقه بندی شده به قصد ارائه به دیگران با هدف برهم زدن امنیت کشور، مشارکت در نشر اکاذیب، تحریک موثر نیروهای رزمنده و اشخاصی که به نحوی در خدمت نیروهای مسلح هستند به عصیان، فرار، تسلیم یا عدم اجرای وظایف نظامی، توهین به مقدسات، توهین به بنیانگذار جمهوری اسلامی و رهبری، توهین به مقامات و مامورین، تحصیل مال از طریق نامشروع و شکایت برخی اشخاص حقوقی و حقیقی” به اعدام محکوم شد.

پس از صدور این حکم محمدعلی زم، پدر روح‌الله زم، طی نامه‌ای خطاب به ابراهیم رئیسی، رئیس قوه قضاییه روند دادگاه فرزندش را خلاف «عدالت و دادرسی اسلامی» خوانده است. زم، با اشاره به اینکه در ملاقات روح الله زم با وکیل تسخیری، بازجویان نیز حضور داشته‌اند، به صحبت های این وکیل در خصوص نواقص «شکلی و ساختاری» در پرونده اشاره کرده و به نقل از او گفته است که اگر این نواقص وجود نداشت، روح‌الله زم می‌توانست با اعتماد به نفس و آرامش روانی بیشتری از خود دفاع کند و نتیجه پرونده تغییر می‌کرد. او همچنین گفت که فرزندش شرایط روحی مناسبی ندارد و از زمان بازداشت در بی‌خبری کامل از همسر و دختران خردسال خود به سر می برد و همچنین امکان برقراری تماس با پدر و مادرش را نیز ندارد.

در مهرماه امسال هرانا گزارش کرده بود که روح الله زم، زندانی سیاسی محکوم به اعدام پس از گذشت ماه‌ها از زمان پایان تحقیقات پرونده و همینطور گذشت بیش از ۳ ماه از زمان صدور حکم، کماکان در وضعیت انفرادی در اختیار اطلاعات سپاه پاسداران نگهداری می‌شود.

سپس در تاریخ ۲۵ شهریورماه امسال سیداحمد مرتضوی مقدم، رئیس دیوان عالی کشور بدون اشاره به نتیجه، از صدور رای و اتمام رسیدگی به پرونده روح الله زم در دیوان عالی کشور خبر داد و در تاریخ ۱۸ آذر امسال نیز غلامحسین اسماعیلی سخنگوی قوه قضاییه در نشست خبری با اصحاب رسانه گفت که حکم اعدام روح الله زم توسط دیوان عالی کشور از تایید شده است.