عصر نو
www.asre-nou.net

برنامه بایدن برای تشکیل کابینه‌ای «متنوع» و «لغو سریع» فرمان‌های اجرایی ترامپ

دولت ترامپ تا ژانویه ۲۰۲۱ «سیلابی» از تحریم‌های جدید علیه ایران وضع می‌کند
Sun 8 11 2020



رادیو فردا: سایت «پولیتیکو» از قول منابع نزدیک به جو بایدن، رئیس‌جمهوری منتخب آمریکا، گزارش داده که او در نظر دارد کابینه‌ای متنوع از افراد پیشرو، میانه‌رو و حتی برخی از جمهوری‌خواهان تشکیل دهد و اولویت اصلی‌اش موضوع کرونا و اقتصاد کشور خواهد بود.

روزنامه «واشینگتن‌پست» نیز از قول منابع نزدیک به آقای بایدن گزارش داده که او در نظر دارد «فورا برخی از فرمان‌های اجرایی دونالد ترامپ رئیس‌جمهوری کنونی کشور را لغو کند».

پولیتیکو روز یکشنبه ۱۸ آبان در گزارشی نوشت که بایدن نیاز به تشکیل تیمی دارد تا به او در مبارزه با کرونا و بازسازی اقتصاد کشور کمک کند و از طرفی با توجه با اینکه احتمالا اکثریت سنای آمریکا در دست جمهوری‌خواهان باقی خواهد ماند، نیازمند جلب رضایت و همراهی آن‌ها نیز هست.

این گزارش می‌گوید طی ماه‌های گذشته بررسی نامزدهای بالقوه برای پست‌های کلیدی انجام شده و طی روزهای آینده انتظار می‌رود آقای بایدن برخی از آن‌ها را معرفی کند، اما تمرکز رئیس‌جمهوری جدید بیشتر بر پست‌هایی از قبیل بهداشت عمومی و اقتصاد خواهد بود که شامل وزرای خزانه‌داری، خدمات انسانی و بهداشتی، همچنین مقامات ارشد کاخ سفید خواهد بود.

افراد نزدیک به آقای بایدن می‌گویند درباره کل کابینه، وی تمایل به مشورت بیشتر دارد و انتظار نمی‌رود در هفته اول همه نامزدها معرفی شوند.

پولیتیکو می‌نویسد وی باید چند جنبه را در نظر داشته باشد؛ از جمله خواست حزب دمکرات که انتظار دارد یک کابینه تاریخی بسیار متنوع تشکیل شود.

آقای بایدن همچنین باید منافع بازارهای مالی و فن‌آوری «وال استریت» و «سیلیکون ولی» که کارزار انتخاباتی وی را تامین مالی کرده‌اند، در نظر داشته باشد و نهایتا سنای آمریکا که احتمالا در دست جمهوری‌خواهان باقی خواهد ماند و برخی نامزدهای کابینه می‌تواند از میان کسانی انتخاب شوند که رضایت حزب رقیب را هم در پی داشته باشد.

آقای بایدن قبلا نیز گفته بود وی رئیس‌جمهوری کل آمریکا است و مردم را به اتحاد فراخوانده بود.

این گزارش می‌گوید آقای بایدن می‌تواند با گزینشی تاریخی، یک زن یا غیر سفید پوست را به عنوان نامزد وزارت خزانه‌داری یا دفاع کشور تعیین کند، پست‌هایی که همواره در دست مردان و سفیدپوستان بوده است.

از سوزان رایس، نماینده سابق آمریکا در سازمان ملل، به عنوان گزینه تصدی وزارت خارجه نام برده می‌شود. دیگر نامزدهای احتمالی این سمت، آنتونی بلینکن، سناتور کریس کونز، سناتور کریس مورفی و ویلیام برنز هستند.

پولیتیکو همچنین به نام خانم میشل فلورنوی، معاون پیشین وزارت دفاع، اشاره کرده و می‌گوید به احتمال زیاد وی گزینه بایدن برای رهبری پنتاگون خواهد بود و برخی از زنان و غیرسفیدپوستان نیز در وزارت خزانه‌داری کشور معرفی خواهند شد که خانم لایل براینارد، رئیس فدرال رزرو (بانک مرکزی) یا روگر فرگسون رئیس انجمن حقوق و بیمه معلمان که سیاه‌پوست است، می‌تواند گزینه‌هایی با احتمال بالا باشند.

از دیگر گزینه‌ها برای وزارت خزانه‌داری می‌توان به نام سناتور الیزابت وارن، سارا بلوم راسکین معاون سابق خزانه‌داری، ملودی هوبسون رئیس شرکت سرمایه‌گذاری آریل که هم زن و هم سیاه‌پوست است و رافائل بوستیک رئیس بانک مرکزی آتلانتا، پرجمعیت‌ترین شهر ایالت جورجیا، اشاره کرد.

دیگر گزینه‌های احتمالی برای معرفی به عنوان وزیر دفاع، سناتور تمی داکورت که سابقه نظامی نیز دارد، و همچنین سناتور جک ‌فید هستند.‎

آقای بایدن در کمپین انتخاباتی خود نیز قول داده بود به اتحاد کشور خدمت کند و سناتور مارک پریور که شش سال همکار او در مجلس سنا بوده نیز می‌گوید وی تمایل به شنیدن نظران مخالف و تشکیل تیمی با صداهای متنوع دارد.

روزنامه «واشینگتن‌پست» نیز با اشاره به تصمیم آقای بایدن برای تشکیل دولتی فراگیر، می‌نویسد آقای بایدن در نظر دارد در اقدامی فوری برخی از فرامین اجرایی دونالد ترامپ را لغو کند، از جمله فرمان اجرایی لغو خروج از سازمان بهداشت جهانی و توافق اقلیمی پاریس که توسط آقای ترامپ امضا شده بود.

آقای بایدن همچنین در نظر دارد همه محدودیت‌های اعمال شده برای سفر شهروندان از کشورهایی با اکثریت جمعیت مسلمان را لغو کند و کسانی که به‌صورت غیرقانونی و در زمان کودکی به آمریکا آورده شده‌اند نیز در این کشور باقی بمانند.

فرمان مهاجرتی دونالد ترامپ هفتم بهمن سال ۹۵ صادر شد و رئيس‌جمهوری آمریکا هدف از آن را جلوگیری از ورود «تروریست‌های اسلامگرا» به کشور اعلام کرد.

در فهرست اولیه این فرمان نام شش کشور ایران، عراق، سوریه، یمن، لیبی، سودان و سومالی دیده می‌شد. اواسط اسفند همان سال، آمریکا نام عراق را از این فهرست حذف کرد. نام سودان هم مهرماه ۹۶ از این فهرست حذف شد و در عوض محدودیت‌های تازه شامل حال شهروندان کشورهای چاد، کره‌شمالی و ونزوئلا شد.

صدور فرمان مهاجرتی در داخل آمریکا مخالفت‌های زیادی برانگیخت و پس از حدود دو سال بحث و شکایت گسترده سرانجام تیرماه سال ۹۷، دیوان عالی آمریکا با اجرای نسخه تعدیل‌شده فرمان با هدف «حراست از منافع ملی» ایالات متحده موافقت کرد.

یک متحد آقای بایدن که نام او فاش نشده است، گفته که تمرکز رئیس‌جمهوی منتخب و تیم او در مرحله کنونی بر فرمان‌های اجرایی است که موانع سنای آمریکا را در پی نداشته باشد.

این گزارش نیز به احتمال بالای کسب اکثریت سنا توسط جمهوری‌خواهان اشاره کرده و می‌گوید آقای بایدن در انتخاب نامزدها و تصمیمات خود نیاز دارد تا حداقل چند سناتور جمهوری‌خواه را با خود همراه کند.

دولت ترامپ تا ژانویه ۲۰۲۱ «سیلابی» از تحریم‌های جدید علیه ایران وضع می‌کند

وبسایت خبری- تحلیلی اکسیوس و شبکه ۱۲ تلویزیون اسرائیل شامگاه یکشنبه ۱۸ آبان خبر دادند که دولت دونالد ترامپ در ده هفته مانده تا روز ادای سوگند ریاست‌جمهوری جو بایدن، رئیس‌جمهوری منتخب آمریکا، «سیلابی» از تحریم‌های جدید علیه ایران وضع می‌کند.

بر اساس این گزارش‌ها، «سیلاب تحریم‌های شدید و جدید» در نتیجه همکاری آمریکا با اسرائیل و چند کشور حاشیه خلیج فارس تنظیم شده است.

این دو رسانه خبر داده‌اند که در همین زمینه، الیوت آبرامز، نماینده ویژه آمریکا در امور ایران و ونزوئلا، که به اسرائیل سفر کرده است روز یکشنبه با بنیامین نتانیاهو نخست‌وزیر و مئیر بن‌شبات مشاور امنیت ملی اسرائیل در اورشلیم دیدار و آخرین رایزنی‌ها را در مورد این تحریم‌های تازه علیه ایران با آن‌ها انجام داد.

آقای آبرامز روز دوشنبه ۱۹ آبان نیز دیدارهای جداگانه‌ای با بنی گانتز وزیر دفاع و گابی اشکنازی وزیر خارجه اسرائیل خواهد داشت و در همین زمینه با آن‌ها گفت‌وگو خواهد کرد.

الیوت آبرامز از پاسخ به پرسش‌های اکسیوس و شبکه ۱۲ تلویزیون اسرائیل خودداری کرده و دولت اسرائیل درباره دیدار نخست‌وزیر و مشاور امنیت ملی با آقای آبرامز بیانیه رسمی نداده است.

وزارت خارجه آمریکا پیشتر گزارش داده بود که الیوت آبرامز از ۱۷ تا ۲۲ آبان برای یک تور منطقه‌ای در خاورمیانه خواهد بود اما جزئیاتی در باره اهداف سفر او منتشر نشده است.

باراک راوید، گزارشگر اسرائیلی اکسیوس، به نقل از «دو منبع اسرائیلی» خبر داده که که آقای ابرامز در یک نشست محرمانه توجیهی گفته است که دولت ترامپ تا ۲۰ ژانویه، که روز ادای سوگند رئیس‌جمهوری جدید آمریکا است، تحریم‌های تازه علیه ایران را پی در پی برقرار خواهد کرد.

این منابع گفته‌اند دولت ترامپ و اسرائیل مایل هستند که مسیر برای دولت آقای بایدن جهت بازگشت به برجام، توافق هسته‌ای قدرت‌های جهانی با ایران، سخت‌تر شود اما تحریم‌های جدید به نوعی طراحی شده که در صورت بازگشت دولت بعدی آمریکا به برجام نیز قابل رفع نباشد.

این تحریم‌ها به برنامه موشکی، «کمک ایران به سازمان‌های تروریستی» و «نقض حقوق بشر» مربوط است.

بر اساس این گزارش‌ها، دولت دونالد ترامپ در چند هفته گذشته «با تشویق و یاری بخشی از دستگاه دیپلماسی و امنیتی اسرائیل فهرستی از اشخاص ایرانی را به عنوان "بانک هدف" برای این تحریم‌ها تهیه کرده است».

شبکه کان اسرائیل گزارش داده بود که مایک پومپئو وزیر خارجه آمریکا در روزهای آتی برای استفاده از فرصت ده هفته‌ای باقی‌مانده از کار دولت کنونی آمریکا و بستن آخرین قرارهایی که مرتبط با منافع اسرائیل است، به اورشلیم می‌رود.

اکسیوس و شبکه ۱۲ تلویزیون اسرائیل نیز خبر داده‌اند که سفر آقای پومپئو «آخرین تلاش دولت ترامپ برای تشدید فشار بر ایران است» و او اواسط هفته آینده در یک تور منطقه‌ای به اسرائیل خواهد رسید.

الیوت آبرامز نیز که تا پنجشنبه این هفته در منطقه است، پس از اسرائیل به امارات متحده عربی و عربستان می‌رود.

امارات و عربستان، متحدین آمریکا، به تازگی با عادی‌سازی رابطه با اسرائیل، به متحد آشکار این کشور تبدیل شده‌اند.

رئیس دولت ابوظبی و رهبران عربستان سعودی انتخاب جو بایدن را شادباش گفته‌اند اما به نوشته اکسیوس، امارات و عربستان مانند اسرائیل از سیاست دولت آتی آمریکا در قبال ایران «بسیار نگران» هستند.

تیم جو بایدن- کامالا هریس که شامگاه شنبه پیروزی خود را در میان هواداران‌شان رسما اعلام کردند، به گزارش‌های انتشار یافته در مورد تحریم‌های جدیدی که دولت کنونی واشینگتن ظاهرا در صدد برقراری آن علیه ایران است، هنوز واکنش نشان نداده‌اند.

برای رادیو فردا تایید قطعی و مستقل گزارش‌ سایت اکسیوس و شبکه ۱۲ تلویزیون اسرائیل فعلا میسر نشده است.

جو بایدن دو ماه پیش در مقاله‌ای در سایت سی‌ان‌ان وعده بازگشت به برجام در شرایطی معین در صورت پیروزی در انتخابات را داده بود.

سعید خطیب زاده سخنگوی وزارت خارجه تهران روز یکشنبه گفت که «لیست خسارت‌های آمریکا به ایران و مواردی که واشینگتن باید به ایران پاسخگو باشد، محفوظ است...و آمریکا در موضع شرط گذاری برای ایران نیست».

این سخنگو اظهار داشت که تفاوت بین اردوگاه جو بایدن و دونالد ترامپ روشن است اما «آمریکا باید توبه کرده و جنگ اقتصادی علیه ایران را متوقف کند».

سعید خطیب زاده این را نیز گفت که «میز مذاکرات برجام پابرجاست...گرچه مسیر، سخت است».

حسن روحانی رئیس‌جمهوری ایران نیز روز یکشنبه گفت سیاست فشار حداکثری آمریکا شکست خورده و دولت جدید واشینگتن «اشتباهات گذشته را جبران کند و با احترام به قواعد جهانی، به مسیر پایبندی به تعهدات بین‌المللی بازگردد».

پیشتر هم محمدجواد ظریف، وزیر خارجه ایران، گفته بود که آمریکا باید میز برجام را پس بگیرد. این اظهارات می‌تواند به این معنی باشد که از نقطه‌نظر رهبران جمهوری اسلامی، ایالات متحده نخست باید تحریم‌ها را بردارد و بعد به برجام بازگردد.

تبریک سران کشورها به جو بایدن؛ خامنه‌ای درباره دشمنی با آمریکا توئیت کرد

اعلام پیروزی جو بایدن در انتخابات ریاست‌جمهوری آمریکا با واکنش‌های دیپلماتیک گسترده‌ای در سراسر جهان مواجه شده است.

متحدان آمریکا به سرعت از انتخاب جو بایدن به عنوان رئیس‌جمهور بعدی ایالات متحده استقبال کرده‌اند و انگلا مرکل، صدراعظم آلمان آن را «فصلی جدید و هیجان‌انگیز» در روابط دو سوی اقیانوس اطلس نامیده است.

امانوئل مکرون، رئیس‌جمهوری فرانسه، نیز در همراهی با دیگر همتایانش در پیام تبریک توئیتری نوشت: «آمریکایی‌ها رئیس‌جمهوری خود را انتخاب کردند. تبریک به جو بایدن و کامالا هریس!»

بوریس جانسون، نخست‌وزیر بریتانیا، نیز با تبریک به جو بایدن به خاطر پیروزی در انتخابات ریاست‌جمهوری آمریکا گفت که چشم‌انتظار «همکاری‌های نزدیک در رابطه با اولویت‌های مشترک بریتانیا و آمریکا» است.

جاستین ترودو، نخست‌وزیر کانادا، هم با تبریک پیروزی بایدن گفته است که منتظر روابطی «خارق‌العاده» میان آمریکا و کانادا است.

در واکنشی دیگر، بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل، با انتشار توئیتی پیروزی جو بایدن و معاونش را تبریک گفته است.

آقای نتانیاهو نوشت: «جو بایدن و کاملاً هریس، مبارک باشد. جو، ما نزدیک به ۴۰ سال است که یک رابطه شخصی طولانی و گرم داریم و من شما را به عنوان یک دوست بزرگ اسرائیل می‌شناسم. من مشتاقانه منتظر همکاری با هر دوی شما برای تقویت بیشتر اتحاد ویژه بین ایالات متحده و اسرائیل هستم».

او در توئیتی دیگر خطاب به رئیس‌جمهوری فعلی آمریکا نوشت: «از پرزیدنت ترامپ سپاسگزارم، برای دوستی نسبت به کشور اسرائیل و شخص من، برای به رسمیت شناختن اورشلیم و جولان، ایستادگی در برابر رژیم ایران، توافق‌های صلح تاریخی و اوج بی‌سابقه اتحاد آمریکا و اسرائیل».

پیش از بنیامین نتانیاهو، شماری از وزیران دولت ائتلافی و مقامات دیگر این کشور، در صفحات شبکه‌های اجتماعی خود و گفت‌وگو با رسانه‌های این کشور، به رئیس‌جمهوری منتخب آمریکا شادباش گفته بودند.

محمود عباس، رهبر تشکیلات خودگردان فلسطینی هم در بیانیه‌ای به جو بایدن و معاون منتخب او کامالا هریس تبریک گفت و از دولت آمریکا خواست تا «روابط فلسطین و آمریکا را تقویت کند» و برای «صلح، ثبات و امنیت» خاورمیانه بکوشد.

در ایران اما صفحه توئیتر آیت‌الله علی خامنه‌ای روز یک‌شنبه با انتشار بخشی از سخنان قبلی رهبر جمهوری اسلامی بار دیگر از آنچه «دشمنی آمریکا با ایران» توصیف می‌کند سخن گفت.



در این توئیت به نقل از علی خامنه‌ای آمده است: «دشمنی آمریکا با ایران به خاطر این است که ما سیاست‌های ظالمانه آن‌ها را قبول نکرده‌ایم.تنها راه برطرف کردن این دشمنی این است که مأیوس‌شان کنیم از اینکه بتوانند ضربه اساسی وارد بکنند. باید قوی شویم و ابزارهای قدرت واقعی را در خودمان تقویت کنیم. آنگاه دشمن مأیوس خواهد شد».

در واکنشی دیگر، حسن روحانی، رئیس‌جمهوری ایران در واکنش به اعلام پیروزی جو بایدن گفت که دولت آمریکا باید «اشتباهات گذشته را جبران کند و با احترام به قواعد جهانی، به مسیر پایبندی به تعهدات بین‌المللی، بازگردد».

سعید خطیب‌زاده، سخنگوی وزارت خارجه ایران نیز با تاکید بر اینکه ایران «منتظر اقدامات عملی» جو بایدن است، گفته است که «تفاوت بین اردوگاه بایدن و ترامپ آشکار است».

او همچنین گفته است که دولت ایران لیستی از «موارد پاسخگویی رئیس‌جمهور جدید آمریکا» آماده کرده است.

سخنگوی وزارت خارجه ایران به جزئیات این خواسته‌ها اشاره نکرد ولی گفت این موارد مربوط به «تعهدات آمریکا به ایران» است و رئیس‌جمهور جدید ایالات متحده باید «جبران مافات» کند.

در ماه‌های گذشته مقام‌های دولت ایران از شروطی مانند پرداخت خسارات ناشی از خروج از برجام، تعهد به عدم خروج مجدد آمریکا از برجام و رفع سریع تحریم‌ها، به عنوان خواسته‌های خود اشاره کرده‌اند.

جو بایدن، رئیس‌جمهور منتخب آمریکا پیش از این اعلام کرده است که سیاست دولتش بازگشت به برجام خواهد بود ولی پیش از آن ایران باید تعهدات هسته‌ای خود را کاهش دهد و به میزان و خطوط قرمز تعیین‌شده در برجام بازگردد.

آقای بایدن در انتخابات ریاست‌جمهوری آمریکا با پیروزی در ایالت پنسیلوانیا با ۲۰ رای کالج انتخاباتی (الکترال) مجموع آرای الکترال خود را به ۲۷۹ رای رساند که بالاتر از حد نصاب ۲۷۰ رای برای پیروزی است.

بایدن ۷۸ ساله از اواسط دی‌ماه امسال به عنوان ۴۶-مین و عنوان مسن‌ترین رئیس‌جمهوری که آمریکا دیده، کار خود را آغاز خواهد کرد.

آقای بایدن پس از اعلام پیروزی در سخنرانی برای هواداران خود در ویلمینگتون در ایالت دلاوِر تاکید کرد که هدفش التیام بخشیدن به روح ملت، ایجاد وحدت در کشور و ترمیم چهره آمریکا در سطح جهان است.

او گفت: «عهد می‌کنم رئیس‌جمهوری باشم که نفاق ایجاد نکند، بلکه یکپارچگی ایجاد کند».
رئیس‌جمهور منتخب آمریکا همچنین خطاب به حامیان دونالد ترامپ گفت: «من احساس تاسف کنونی شما را درک می‌کنیم ولی بگذارید به هم یک شانس بدهیم. ما دشمن هم نیستم. همه شهروند آمریکا هستیم. اکنون زمان التیام است.»

دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا از پذیرفتن شکست در انتخابات ریاست جمهوری امتناع کرده و در بیانیه‌ای گفته است، انتخابات «هنوز پایان نیافته است».

ستاد انتخاباتی دونالد ترامپ هم تاکنون شکایت‌هایی در خصوص برگزاری انتخابات در برخی از ایالت‌ها مطرح کرده است.