عصر نو
www.asre-nou.net

دفاع از جهالت و خشونت به نام دین، ابزاری برای عوام‌فریبی و اخذ امتیاز!


Thu 29 10 2020

محمد اعظمی

aazami.jpg
سلاخی معلم فرانسوی تاریخ توسط یکی از اسلام گرایان افراطی، بشریت مترقی را سخت تکان داد و در بهت عمیق فروبرد. امانوئل ماکرون، رئیس جمهور فرانسه، و مقامات این کشور در دفاع از لائیسیته این اقدام وحشیانه را محکوم کردند. جنایت از ایندست سابقه بسیار دارد. از جمله پنج سال پیش نیز به دفتر مجله فکاهی "شارلی ابدو" به بهانه چاپ کاریکاتوری از پیامبر اسلام حمله شد و ۱۲ تن وحشیانه کشته شدند، که چهار کاریکاتوریست‌ مطرح فرانسوی از جمله سردبیر هفته‌نامه آن، در میان قربانیان این تهاجم تروریستی بودند. مشابه این اعمال جنایتکارانه را طی سال‌های اخیر در چند کشور دیگر اروپایی هم شاهد بودیم. ماه گذشته بار دیگر یکی از اسلامگرایان افراطی پاکستانی تبار به محل سابق این مجله حمله کرد و دو تن را با چاقو مجروح نمود. روز جمعه ۱۶ اکتبر نیز ساموئل پتی، معلم ۴۷ ساله تاریخ، پس از نشان دادن کاریکاتورهای منتشر شده در مجله "شارلی ابدو" به دانش آموزان خود در کلاس درس، خارج از مدرسه توسط یک مسلمان افراطی ۱٨ ساله چچنی‌تبار به نام «عبدالله انزروف» به شکل فجیعی کشته شد.

قتل تکاندهنده معلم تاریخ و بریدن سر او موجی از اعتراضات و تظاهرات را در شهرهای مختلف به ویژه در پاریس برانگیخت. امانوئل ماکرون قاطعانه در دفاع از آزادی اندیشه به افراطیون مسلمان هشدار داد که فرانسه در مقابل این تهدیدها عقب نخواهد نشست. این جنایت توسط مقامات مسئول در کشورهای مختلف و به ویژه رسانه های آزاد محکوم شد. همه نیرو‌های دمکرات و سکولار و از جمله جریانات چپ و سوسیالیست قاطعانه در دفاع از آزادی بیان و لائیسیته به عنوان یک ارزش پایه ای وارد صحنه شدند و اراده فرانسه را برای دفاع از آزادی بیان اعلام نمودند. ما ایرانیان که سال ها تحت حاکمیت جمهوری اسلامی برخورد ابزاری با دین و اثرات مخرب تداخل دین و حکومت را با گوشت و پوست خود لمس کرده ایم، ارزش این ایستادگی‌ها را می دانیم و آن ها را ارج می نهیم.

واکنش رهبران کشورهای مسلمان اما از نوع دیگری بود. عمران خان نخست وزیر پاکستان از ماکرون به خاطر عدم شناختش از اسلام انتقاد کرد. رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه در حمله ای تند به ماکرون خواستار تحریم کالاهای فرانسوی شد. در برخی از کشورهای عربی نظیر عربستان سعودی، اردن، کویت و قطر در سطوح مختلف و در ابعاد متفاوت سیاست تحریم کالاهای فرانسوی مطرح شده است و برخی فروشگاه های بزرگ اقدام به جمع آوری کالاهای این کشور کرده اند. در ایران نیز جمهوری اسلامی برای محکم کردن موقعیت خود در میان اقشار ناآگاه کشورهای منطقه و مسلمان، به میدان آمد. سپاه پاسداران طی بیانیه ای گوی سبقت را از همه ربود و فرانسه را به حمایت از اسلام‌ستیزی متهم کرد و رئیس جمهور آن را "بی‌خرد و ماجراجو" خواند.

واقعیت این است که پشت این هیاهوی اردوغان رئیس جمهور ترکیه، اهداف دیگری نهفته است. دفاع از اسلام وسیله ایست برای بسیج نیرو و عقب نشاندن موضع فرانسه در مسائل مورد مناقشه چه در مدیترانه و چه جنگ ارمنستان و آذربایجان. ترکیه پس از همراهی اولیه اش با فرانسه در مورد جنگ در سوریه، بر سر کردهای آن کشور به اختلاف رسید. در لیبی نیز که عملا به دو بخش غرب و شرق تقسیم شده است، کشور فرانسه با حمایت از بخش شرق در برابر ترکیه که از غرب آن حمایت می‌کند، قرار گرفته است. اختلاف دو کشور بر سر نفوذ در منطقه در مورد ذخایر گاز و نفت دریای مدیترانه نیز بالاست. اخیرا هم در ارتباط با جنگ آذربایجان و ارمنستان بر سر قره باغ این دو کشور هر کدام پشت یک کشور متخاصم در برابر هم قرار گرفته ‌اند. در واقع حملات اردوغان با هدف بسیج مسلمانان فرانسه به منظور اعمال فشار به دولت ماکرون برای عقب نشاندن حریف در مسائل مورد مناقشه صورت می گیرد.

جمهوری اسلامی اما بیش از ترکیه اسلام را وسیله اعمال فشار قرار داده و قرار می‌دهد. ترکیه در کنار این فشارها قتل معلم فرانسوی را هم محکوم کرده است، اما در ایران سپاه پاسداران عملاً در نقش سخنگوی جمهوری اسلامی موضع رسمی آن را اعلام می‌دارد! این نهاد در بیانیه ای هشدار داده است که "سردمداران نظام سلطه و صهیونیست" علاوه بر تحریم کالا و اعتراضات میدانی "باید در انتظار دریافت پاسخ‌های درخور از امت اسلامی باشند." و اعلام کرده است که این پاسخ ها "بی‌شک در آینده‌ای نه چندان دور" داده خواهد شد. و خود برای "دفاع فداکارانه از اهداف و آرمان‌های پیامبر" اعلام آمادگی کرده است." همزمان پاسداران سابق محمد باقر قالیباف رئیس مجلس و علی شمخانی دبیر شورای عالی امنیت ملی و ... زبان به تهدید گشوده اند. امروز نیز وزارت خارجه ایران به خاطر "اصرار مقامات فرانسوی به حمایت از انتشار کاریکاتورهای اهانت آمیز" درباره پیامبر اسلام، کاردار موقت سفارت فرانسه در تهران را احضار کرده است.

جای بسی تأسف است در حالی که مردم کشور در اثر تحریم سنگین آمریکا و بی لیاقتی و ناکارآمدی حکومت و خصوصاً سیستم تبعیض آمیز و ناعادلانه ای که بیش از چهل سال است بر سر مردم کشورمان آوار شده است، زیر فشار سنگین فقر و بیکاری قرار دارند و در شرایطی که کرونا دارد جان مردم را در ابعاد وسیعی درو می کند، این حکومت نالایق و ضد مردمی دست از سیاست های ماجراجویانه خود بر نمی دارد.

گرچه جهان ما با واقعیت تلخ بنیادگرایی اسلامی روبروست و این خود مستقلاً یک چالش جدی به شمار می‌رود، با اینهمه در پشت همین جنگ ایدئولوژیک هم جنگ منافع جریان دارد. امروز تضادی که برای غارت بیشتر منابع در خاورمیانه و مدیترانه و افریقا و ... بین دولت ها شکل گرفته است، به اشکال مختلف سر باز کرده است. موضوع آن نیز چنگ اندازی بر مناطق مختلف است و در درجه نخست رقابت بر سر سیطره منابع زیر زمینی و ثروت های گازی و نفتی و انرژی که مورد طمع کشورهای مختلف در منطقه و در جهان است. گسترش فقر و تبعیض و بی عدالتی مردم را در کشورهای مختلف عاصی کرده است. در این فضای ناامن است که تعدادی از همین مردم سرخورده ابزار دست کانون‌های فوق ارتجاعی و بنیادگرای اسلامی قرار می‌گیرند و بر اثر شستشوی مغزی آماده برای اقدامات تروریستی و ارتکاب هر جنایتی در جهت نا امن کردن جوامع بشری می شوند.

قتل وحشیانه معلم تاریخ در فرانسه محکوم است. باید در کنار مردم و علیه بنیادگرایی اسلامی، از ارزش های دموکراسی و لائیسیته دفاع کرد. تا زمانی که نقطه پایانی بر تبعیض، فقر و بی عدالتی و غارت ثروت های مردم گذاشته نشود و تحولاتی در این سمت صورت نگیرد، راه برای به بازی گرفتن احساسات مردم توسط اربابان قدرت و ثروت باز می ماند و جهل و ترور باز هم می تواند قربانیان دیگری در نقاط مختلف جهان را بکام خود بکشد.

سرسخن «به‌پیش»