عصر نو
www.asre-nou.net

اعتراض به «بازداشت و سرکوب گسترده معترضان»؛
بریتانیا، آلمان و فرانسه سفرای ایران را احضار کردند


Wed 23 09 2020



گزارشگر سازمان ملل می‌گوید در اعتراضات آبان ماه گذشته دست‌کم ۳۰۴ شهروند از جمله چند کودک و نوجوان کشته شدند

بی بی سی: کشورهای بریتانیا، آلمان و فرانسه، سفرای ایران را برای اعتراض به بازداشت شهروندان این کشورها و انتقاد از "سرکوب معترضان" احضار کرده‌اند.

این سه کشور در نامه‌‌ای مشترک از "نقض گسترده حقوق بشر" در داخل جمهوری اسلامی ایران انتقاد کرده و گفته‌اند که این موضوع به وجهه بین‌المللی ایران به طور جدی لطمه خواهد زد.

جیمز لندیل، خبرنگار دیپلماتیک بی‌بی‌سی گزارش داده فرانسه، بریتانیا و آلمان در این نامه از ایران خواسته‌اند شهروندان این کشورها را آزاد کند و بگذارد نزد خانواده‌شان بازگردند.

به گفته خبرنگار دیپلماتیک بی‌بی‌سی، نوشتن این نامه مشترک از جانب سه کشور اروپایی طرف برجام که خواهان حفظ این توافق هستند و با تحریم‌های تازه آمریکا همراهی ندارند، اهمیت زیادی دارد.

شماری از فعالان مدنی و حقوق بشر و همین‌طور مقام‌های آمریکا، کشورهای اروپایی را که در مذاکرات برجام مدافع ایران در مقابل آمریکا هستند، به "بی‌توجهی" به "سرکوب معترضان" و نقض حقوق بشر در ایران متهم می‌کنند.

در روزهای گذشته اعدام نوید افکاری، کشتی‌گیر ۲۷ ساله ایرانی، که گفته می‌شود "تحت شکنجه اعتراف اجباری کرده" و همین‌طور اعتصاب غذای نسرین ستوده، وکیل فعال حقوق بشر، در جامعه جهانی با واکنش‌های گسترده روبه‌رو شده است.

در این نامه به بازداشت "خودسرانه" شهروندان دوتابعیتی و شهروندان دیگر و نگهداری "بدون دلیل آنها در شرایط سخت" اعتراض شده است.

بر اساس این گزارش، شب گذشته، سه‌شنبه ۲۲ سپتامبر، وزارت خارجه بریتانیا با احضار حمید بعیدی‌نژاد، سفیر ایران در لندن به بازداشت شهروندان خود از جمله نازنین زاغری راتکلیف اعتراض کرد.

دیروز گاردین، چاپ لندن، گزارش داد که نازنین زاغری در اعتراض به "آزار و اذیت" ماموران سپاه به دادستانی تهران شکایت کرده است. به دنبال این موضوع دامینیک راب، وزیر خارجه بریتانیا از احتمال بازگشت دوباره خانم زاغری به زندان به شدت ابراز نگرانی کرد.

اما این نامه فراتر از اعتراض به بازداشت شهروندان دوتابعیتی است و در آن به "روند بازداشت ادامه‌دار مدافعان حقوق بشر در ایران" اشاره شده و آزار و فشار بر نهادهای فرهنگی و رسانه‌ای و کارکنان آنها محکوم شده است.

بریتانیا، فرانسه و آلمان در این نامه واکنش ایران به اعتراضات مردم را "نامتناسب و مرگبار" توصیف کرده و از تهران خواسته‌اند که به حق آزادی مردم برای بیان اعتراض و نظرشان احترام بگذارد.

این کشورها خطاب به سران ایران گفته‌اند که رسانه‌های آزاد و مستقل برای یک جامعه کارآ حیاتی هستند؛ همین‌طور نهادهای فرهنگی که مردم را فرای مرزها به هم متصل می‌کنند.

در چند هفته گذشته احکام اعدام مربوط به متهمان اعتراضات اخیر ایران در آبان ماه ۱۳۹۸ و مرداد ۱۳۹۷ جنجال ایجاد کرده است.

به جز پرونده نوید افکاری که در نهایت به اعدام "ناگهانی و بدون اطلاع خانواده" منجر شد، سه جوان دیگر هم به اتهام‌ شرکت در تظاهرات آبان ماه ۱۳۹۸ به اعدام محکوم شده‌اند که اجرای حکم آنها با اعتراض وکلایشان فعلا متوقف شده است.

سازمان عفو بین‌الملل و همین‌طور گزارشگر ویژه حقوق بشر سازمان ملل متحد در امور ایران درباره سرکوب گسترده معترضان و کشتن دست‌کم ۳۰۴ نفر از جمله نوجوانان و زنان در جریان اعتراضات آبان ماه سال گذشته گزارش داده‌اند.

سعید خطیب زاده، سخنگوی وزارت خارجه ایران، روز چهارشنبه اقدام اروپایی ها را "دخالت در امور داخلی جمهوری اسلامی ایران" توصیف کرده است.

به گزارش خبرگزاری ایسنا او گفت: "برای ما بسیار عجیب و غیر قابل باور است که همین کشورها نه تنها واکنشی در قبال نقض فاحش حقوق ملت ایران بواسطه سیاست ضد بشری فشار حداکثری رژیم آمریکا و تحریم‌های ظالمانه و ضد بشری آن اتخاذ نکرده اند، بلکه عملا با بی عملی خود به آن دامن می زنند و در آن شریکند."