عصر نو
www.asre-nou.net

دو خبر خود سانسوری کرونائی وزارت نفت. و بحران کرونا ویروس در صنعت برق


Wed 11 03 2020

خودسانسوری کرونایی وزارت نفت

بعد از شیوع بیماری کرونا وزارت نفت طی بخشنامه ای تاکید کرده است آمار بیماران کرونایی شرکت‌ها و زیر مجموعه‌ها تنها باید به این وزارتخانه اعلام گردد و این آمار به هیچ وجه نباید رسانه ای شود.

برپایه گزارش رسانه ای شده بتاریخ 21اسفند، این بخشنامه فضای عجیبی هم در مجتمعات پتروشیمی و شرکت‌های زیر مجموعه وزارت نفت ایجاد کرده؛ به گونه ای که وقتی با این مراکز تماس برقرار کردیم و درباره موارد مشکوک به کرونا از آنها پرسیدیم بیشتر از آنکه از خود کرونا بترسند از انتشار اخبارشان و متعاقبا دردسرها و تبعات احتمالی آن میترسیدند.

این در حالی است که علی رغم اصرار کارشناسان بر تعطیلی موقت شرکت‌های نفتی، وزیر نفت به شدت در مقابل این اتفاق مقاومت می‌کند و در حالی که ستاد ملی مبارزه با کرونا ساعات کار اداری تهران را کاهش داده و ساعت ۱۳ را پایان کار اداره‌ها عنوان کرده، اما وزیر نفت این ابلاغیه را برای اجرا امضا نکرد تا نفتی‌ها مجبور باشند تا ساعت ۱۶ در محل کار خود حاضر باشند. این موضوع با اعتراضات کارکنان نفت مواجه شد.

در واقع وزیر نفت زیربار کاهش ساعات کاری کارکنان نفت نمی‌رود؛ او گفته است مصوبه ستاد ملی مبارزه با کرونا که مقرر کرده ساعت کار اداره‌های سه ساعت کاهش یابد،برای وزارت نفت لازم الاجرا نیست. زنگنه که به طور کلی برای خود منزلتی فراتر از این نامه‌نگاری‌ها قائل است، می‌گوید این مصوبه باید از طریق ریاست جمهوری و یا وزارت کشور ابلاغ شود.

حال باید دید آیا پنهان کردن آمار کارکنان کرونایی و مشکوک به کرونا کمکی به این وزارتخانه در کنترل این بیماری خواهد کرد؟

*بحران کرونا ویروس در صنعت برق:از جان باختن همکاران تا کار در شرایط غیرایمن

«نکته قابل توجه در مدیریت بحران چندهفته گذشته کرونا در صنعت برق، تفاوت حضور مسئولان صنعت برقی با بدنه کارشناسی و کارکنان و سیمبانان و ماموران و... است. در اغلب موارد، مدیران و معاونان برقی یا نیستند و یا اگر هم حضور نمادین دارند در شرایط ایمن به کار خود ادامه می‌دهند، اما ماموران و کارکنان شرکت‌های برقی مجبور به حضور در اجتماع و اجرای فعالیت‌های برقی هستند که خیلی از آن‌ها ضرورتی به انجام فوری آن‌ها نیست»

ویروس کرونا و مشکلاتی که در پی آن کشور را فرا گرفت چنان مصیبتی در پی داشته است که کشور را دچار شوک و بحرانی عظیم کرده است. بحرانی که همه بخش‌های مختلف اجتماعی، اقتصادی، سیاسی و... را برگرفته و با مدیریت ناکارامد مسئولین ما مشخص نیست کی به پایان برسد. صنعت برق هم مانند دیگر صنایع ایران از این بحران آسیب‌های جدی دیده و شرایط سختی را در هر دو بخش دولتی و خصوصی شاهدیم.

سه تن از همکاران برقی مان فقط در گیلان بر اثر کرونا جان باختند، ولی دریغ از یک حمایت و تسلیت از سوی مقامات ارشد صنعت برق ایران و وزارت نیرو.

هنوز چند هفته ای بیشتر از بحران کولاک برف و قطعی برق گیلان نگذشته است و حتما بیاد دارید که همین همکاران صنعت برقی چه سختی ها که نکشیدند و حتی کشته و زخمی هم دادند اما باز هم دیده نشدند.

در بی تفاوتی روابط عمومی ها، خود همکاران صنعت برقی با راه اندازی کمپینی بنام "کرونا منتظر شهر بی برق است" در پی نشان دادن گوشه‌ای از تلاش‌هایی هستند که برای روشن نگه داشتن چراغ برق در کشور انجام می‌دهند. آن‌ها نوشته اند با دستان خالی و بدون داشتن تجهیزات بهداشتی مناسب در جبهه‌ای دیگر کنار مردم و کادر پزشکی ایستاده اند.

تعدادی از مهندسان و کارکنان شرکت‌های دولتی و خصوصی صنعت برق کرونایی شده اند و با مرگ دست و پنجه نرم می‌کنند، اما گزارشی از وضعیت آن‌ها منتشر نشده است. بقیه کارکنان هم که تحت شرایط روحی نامناسب ناشی از کرونا قرار دارند در حالی به کار خود ادامه می‌دهند که معتقدند در خیلی از موارد امکان دورکاری یا مرخصی وجود دارد، ولی وزارت نیرو و شرکت‌های برق اجازه پیاده سازی چنین برنامه‌ای را نمی‌دهند.

تعطیلی بخش خصوصی هم که به لطف شرایط اقتصادی سیاسی ایران از چند ماه قبل‌تر شروع شده بود در اسفندماه تشدید شد و عملا این بخش به اغماء رفته است. بخش خصوصی خیلی سریعتر به کرونا واکنش نشان داد و در اغلب شرکت‌ها شرایط دورکاری و یا مرخصی‌های همکاران با برنامه ریزی کاملتر و دقیق تری در حال اجراست. تشکل‌های صنفی مختلف نیز با اشاره به شرایط فورس ماژور از بخش دولتی درخواست کرده اند تا به بخش خصوصی و پیمانکاران و قرارداد‌ها فرصتی برای جبران این بحران داده شود.

با اینکه وزیر نیرو به صراحت اعلام کرد مردم نگران قبوض برق و آب خود نباشند، اما گزارش‌های متعددی داریم که همچنان اخطار‌های قطع برق به مردم ارسال می‌شود و این نشان از برنامگی وزارت نیرو دارد. از یک طرف وزیر نیرو می‌خواهد ژست همراهی با کرونا بگیرد و از طرفی دیگر، توانیر در هزینه‌های خود مانده و منتظر وصول مطالبات است و شرکت‌ها مجبورند وصل مطالبات را با جدیت پیگیری کنند.

نکته قابل توجه در مدیریت بحران چندهفته گذشته کرونا در صنعت برق، تفاوت حضور مسئولان صنعت برقی با بدنه کارشناسی و کارکنان و سیمبانان و ماموران و... است. در اغلب موارد، مدیران و معاونان برقی یا نیستند و یا اگر هم حضور نمادین دارند در شرایط ایمن به کار خود ادامه می‌دهند، اما ماموران و کارکنان شرکت‌های برقی مجبور به حضور در اجتماع و اجرای فعالیت‌های برقی هستند که خیلی از آن‌ها ضرورتی به انجام فوری آن‌ها نیست. مامورین قرائت در اکثر شهر‌ها همچنان به فعالیت ادامه می‌دهند و وصول مطالبات ادامه دارد.

وزارت نیرو و شرکت‌های زیرمجموعه باید با تمدید مهلت قراردادها، صدور مجوزها، واگذاری‌ها و ... به مراجعه کننده‌ها و ارباب رجوع توضیح دهد که در آینده نیز فرصت پیگیری کار‌ها وجود دارد و نیازی نیست برای امور غیرضرور به ادارات کشانیده شوند. با این وضعیتی که مسئولان مملکتی ما در پیش گرفته اند به این زودی‌ها از شر این ویروس خلاص نمی‌شویم و بهتر است خودمان جدی بگیریم.

بخشی ازیک گزارش رسانه ای شده بتاریخ 21 اسفند

ناصر پاریس