عصر نو
www.asre-nou.net

شیوع بیشتر، مخالفت با مرخصی ها؛

گزارشی از آخرین وضعیت بحران ویروس کرونا در زندان‌های کشور
Wed 4 03 2020

خبرگزاری هرانا – روز گذشته، سلمان سلیمانی نژاد شهروند زندانی در زندان ارومیه پس از وخامت حال عمومی و با علائم ابتلا به ویروس کرونا به بیمارستان خارج از زندان اعزام شد. شب دوشنبه ۱۲ اسفندماه نیز یک زندانی از زندان قزلحصار با مثبت اعلام شدن نتیجه آزمایش کرونا از بند خود خارج شده است. گزارشات جدیدی از انتقال دو زندانی مشکوک به بیماری کرونا در بند ۴ زندان اوین نیز به دست هرانا رسیده است. این امر در حالی است که تعدادی از زندانیان سیاسی در حال اعتصاب غذا با بدن‌هایی ضعیف و وضعیت سلامتی نامناسب در این بند به سر می‌برند. در زندان رجایی شهر کرج نیز ابتلای یک سرباز وظیفه برگشته از بیمارستان مثبت اعلام شده است. شمار افراد مشکوک به کرونا در زندان‌های ارومیه، رجایی شهر، قزلحصار، سنندج، خرم آباد، گرگان، تهران بزرگ و بسیاری زندانهای دیگر به شدت رو به افزایش است. شیوع نگران کننده این بیماری مرگبار در حالی است که زندانیان در زندان‌های سراسر کشور از حداقل امکانات بهداشتی لازم برای تشخیص و یا پیشگیری از شیوع ویروس کرونا محروم هستند. با وجود دو بخشنامه اخیر رئیس قوه قضاییه جهت اعطای مرخصی به زندانیان با محکومیت کمتر از ۵ سال و ادعای سخنگوی این قوه مبنی بر اعزام به مرخصی ۵۴ هزار زندانی، مسئولان از اعطای مرخصی به زندانیان سیاسی واجد شرایط خودداری می کنند، در آخرین موارد، مقامات مسئول با اعزام گلرخ ایرایی و تعداد پرشماری از زندانیان سیاسی زندان ارومیه موافقت نکرده اند.

به گزارش خبرگزاری هرانا، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، شمار زندانیان مشکوک و تایید شده مبتلا به بیماری ناشی از ویروس کرونا در زندانهای مختلف کشور به شدت رو به افزایش است.

دیروز سه شنبه ۱۳ اسفندماه ۱۳۹۸، سلمان سلیمانی نژاد با علائم مشابه به کرونا از بند ۳-۴ زندان ارومیه به بهداری منتقل شده و پس از معاینات اولیه و بررسی دمای بدن به بیمارستان خارج از زندان اعزام شد. حدود هزار زندانی در بند ۳-۴ زندان ارومیه نگهداری می‌شوند.

لازم به ذکر است که علیرغم تایید شیوع ویروس کرونا در زندان ارومیه، مسئولان زندان تنها به شست و شوی دیوارهای بند و هواخوری با مایع سفیدکننده بسنده کرده‌اند.

از زندان قزلحصار که از جمله پر جمعیت ترین زندانهای کشور است گزارش شده است روز دوشنبه ۱۲ اسفندماه، زندانی از این زندان به دلیل مثبت اعلام شدن نتیجه آزمایش کرونا از بند خارج شده است. هویت این زندانی “شورش قادری، فرزند عزت الله از واحد ۱ اندرزگاه ۶” احراز شده است.
یک منبع نزدیک به خانواده این زندانی در خصوص آخرین وضعیت وی به گزارشگر هرانا گفت: “آقای قادری یکشنبه ۱۱ اسفندماه جهت درمان بیماری کلیوی خود به بیمارستان خارج از زندان اعزام شده و همانجا تحت آزمایش کرونا قرار گرفته بود. در بازگشت از بیمارستان بدون آنکه منتظر نتایج آزمایش بمانند، او را به بند منتقل می‌کنند. اما دوشنبه شب پس از اعلام نتیجه مثبت آزمایش به خارج از بند منتقل می‌شود”.

این امر در حالی است که بنا بر اطلاعات دریافتی هرانا، رئیس بهداری این زندان پیشتر درخواست قرنطینه اندرزگاه ۶ زندان قزلحصار را داده بود اما با بی‌توجهی مسئولان زندان مواجه شد.

در زندان اردبیل نیز به منظور جلوگیری از شیوع کرونا، بند سلامت زندان کاملا تخیله و تبدیل به قرنطینه برای زندانیان با علائم مشکوک به کرونا شده است.

به علاوه دیروز گزارشاتی از انتقال دو زندانی از بند ۴ زندان اوین و انتقال یک زندانی دیگر از بند ۸ این زندان به درمانگاه به دست هرانا رسیده است.

صبا کردافشاری نیز با توجه به سرفه زیاد در بند زنان زندان اوین وضعیت نگران کننده‌ای پیدا کرده است.
سخنگوی قوه قضاییه ایران مدعی اعزام بیش از ۵۴ هزار زندانی به مرخصی شده است. این امر در حالی است که امروز دادستانی با اعزام گلرخ ابراهیمی ایرایی، زندانی سیاسی محبوس در زندان قرچک ورامین مخالفت کرد. همچنین ۲۸ تن از زندانیان سیاسی با محکومیت کمتر از ۵ سال در زندان ارومیه تاکنون از اعزام به مرخصی محروم مانده‌اند.

اسامی این افراد به شرح زیر احراز شده است:

۱. هاشم درویش، فرزند جبری، تاریخ بازداشت: ۱۶ شهریورماه ۹۵، میزان محکومیت: ۵ سال حبس تعزیری
۲. سیروان محمودی، فرزند اسماعیل، تاریخ بازداشت: ۲۴ آذرماه ۹۵، میزان محکومیت:۵ سال حبس تعزیری
۳. اکبر عمویی، فرزند عیسی، تاریخ بازداشت: ۲ اردیبهشت ماه ۹۶، میزان محکومیت: ۴ سال حبس تعزیری
۴. هدایت علیزاده، فرزند احمد، تاریخ بازداشت: ۲ اردیبهشت ماه ۹۶، میزان محکومیت: ۴ سال حبس تعزیری
۵. وفا اسدی، فرزند نبی، تاریخ بازداشت: ۱ فروردین ماه ۹۵، میزان محکومیت: ۵ سال حبس تعزیری
۶. محمد قنبردوست فرزند ابوبکر، تاریخ بازداشت: ۱۰ خردادماه ۹۶، میزان محکومیت: ۴ سال حبس تعزیری
۷. یوسف قرنی پور، فرزند ابوبکر، تاریخ بازداشت: ۱۵ خردادماه ۹۶، میزان محکومیت: ۵ سال حبس تعزیری
۸. ابراهیم حدادی، فرزند عبداله، تاریخ بازداشت: ۱۹ خردادماه ۹۶، میزان محکومیت : ۳ سال حبس تعزیری
۹. سامان حسینی اصل، فرزند علی، تاریخ بازداشت: ۱۸ بهمن ماه ۹۷، میزان محکومیت ۴ سال و شش ماه حبس تعزیری
۱۰. سیروان حسینی اصل، فرزند علی، تاریخ بازداشت: ۱۸ بهمن ماه ۹۷، میزان محکومیت ۴ سال و شش ماه حبس تعزیری
۱۱. مجید تیباش (آران)، فرزند خالد، تاریخ بازداشت: ۶ اردیبهشت ماه ۹۸، میزان محکومیت: ۴ سال حبس تعزیری
۱۲. عارف محمدی، فرزند مولود، تاریخ بازداشت: ۱۰ خردادماه ۹۸، میزان محکومیت: ۲ سال حبس تعزیری
۱۳. محمد شریف سالم، تاریخ بازداشت: ۲۵ مردادماه ۹۸، میزان محکومیت: ۳ سال حبس تعزیری
۱۴. محمد سلحشور، تاریخ بازداشت: ۲ فروردین ماه ۹۶، میزان محکومیت: ۵ سال حبس تعزیری
۱۵. آوات جوانبخت، فرزند عثمان، تاریخ بازداشت: ۲۱ فروردین ماه ۹۷، میزان محکومیت: ۵ سال حبس تعزیری
۱۶. صالح خوشکلام، فرزند ابوبکر، تاریخ بازداشت: ۲۱ تیرماه ۹۶، میزان محکومیت: ۵ سال حبس تعزیری
۱۷. محمد حسین پور، فرزند علی، تاریخ بازداشت: ۱۴ مردادماه ۹۷، میزان محکومیت: ۵ سال حبس تعزیری
۱۸. فاروق لواشلوی، فرزند خسرو، تاریخ بازداشت: ۵ اسفندماه ۹۷، میزان محکومیت: ۳ سال و نیم حبس تعزیری
۱۹. محسن محالی، فرزند حضر، تاریخ بازداشت: ۵ اسفندماه ۹۷، میزان محکومیت: ۳ سال و نیم حبس تعزیری
۲۰. سردار عثمان بکر، فرزند عثمان، تاریخ بازداشت: ۱ شهریورماه ۹۵، میزان محکومیت: ۵ سال حبس تعزیری
۲۱. بشیر پیرماوانه، تاریخ بازداشت: سال ۹۵، میزان محکومیت: ۳ سال حبس تعزیری
۲۲. رحیم محمودی آذر، فرزند عبدالرحمان، تاریخ بازداشت: سال ۹۶، میزان محکومیت: ۵ سال حبس تعزیری
۲۳. رحمی تورگوت، تاریخ بازداشت: سال ۹۶، میزان محکومیت: ۵ سال
۲۴. پرویز ناصری، تاریخ بازداشت: سال ۹۸، میزان محکومیت: ۵ سال حبس تعزیری
۲۵. صابر کمانی، تاریخ بازداشت: سال ۹۸، میزان محکومیت ۳ سال و ۹ ماه حبس تعزیری
۲۶. کامران کمانی، تاریخ بازداشت: سال ۹۸، میزان محکومیت ۳ سال و ۹ ماه حبس تعزیری
۲۷. محمد میرزایی، تاریخ بازداشت: سال ۹۸، میزان محکومیت ۳ سال و ۹ ماه حبس تعزیری
۲۸. پیمان میرزازاده، فرزند نورالدین، تاریخ بازداشت: سال ۹۶، میزان محکومیت: ۴ سال حبس تعزیری

امروز نیز جمعی از خانواده‌های فعالین محیط زیستی زندانی از جمله خانواده های مراد طاهباز، امیرحسین خالقی، طاهر قدیریان، سام رجبی، هومن جوکار، عبدالرضا کوهپایه، نیلوفر بیانی و سپیده کاشانی با نوشتن نامه‌ای خطاب به ابراهیم رئیسی، رئیس قوه قضاییه خواستار اعزام این زندانیان به مرخصی شدند. در بخشی از این نامه آمده است: “تصدیق خواهید فرمود احتمال بیمار شدن زندانیان در شرایط شیوع بیماری ارتباطی به نوع جرم و میزان محکومیت آنها ندارد و قراردادن شرط میزان محکومیت در امکان برخورداری از مرخصی برای متهمان پرونده‌های امنیتی و صرف اعطای مرخصی به متهمان با کمتر از ۵ سال محکومیت، سخت‌گیری مضاعف در حق زندانیان و خانواده های آنان در شرایط شیوع بیماری کرونا است”.

روز دوشنبه ۱۲ اسفندماه نیز هرانا گزارشاتی از نتیجه مثبت تست یک زندانی در اندرزگاه ۴ زندان اوین دریافت کرده بود. این زندانی جرایم مالی که اکنون به محل نامعلومی منتقل شده است تا پیش از این در میان تعداد معدود زندانیان سیاسی این اندرزگاه سکونت داشت. در حال حاضر تعدادی از زندانیان سیاسی ساکن این محل در وضعیت ضعف شدید جسمی ناشی از اعتصاب غذا به سر می‌برند از این رو به دلیل ضعف سیستم ایمنی بدن در معرض خطرات جانی ناشی از پراکندگی این ویروس قرار دارند.

در زندان رجایی شهر کرج نیز یک مورد ابتلای سرباز وظیفه که از ماموریت از بیمارستان بازگشته بود مثبت اعلام شده است، با توجه به وضعیت نامناسب این زندان و تردد سرباز آلوده به ویروس به بندهای مختلف تا پیش از شناسایی، زندانیان در هراس از پیامدهای انتشار این بیماری به سر می‌برند.

گزارشات روزهای اخیر هرانا نشان می دهد، تعداد زیادی از زندانیان مشکوک به کرونا در زندان های ارومیه، باز خرم آباد، گرگان، سنندج، ساحلی قم، ارومیه و…. شناسایی شده اند هر چند عمدتا هیچ رسیدگی جدی دریافت نکرده اند و وضعیت سلامتی آنها نامعلوم است.

هرانا پیشتر نیز در گزارشی از لغو اعزام ۲۰ تن از زندانیان سیاسی مبتلا و یا مشکوک به ابتلا به ویروس کرونا در زندان تهران بزرگ و انتقال آنها به قتلگاه علیرضا شیرمحمدی خبر داده بود. این بازداشت شدگان روز یکشنبه ۱۱ اسفندماه پس از مثبت اعلام شدن یک تست کرونا و مشکوک بودن سایرین، به بهانه انتقال به بیمارستان یافت آباد از اتاق خود خارج شده بودند اما با دستور مسئولان زندان به سوئیت شماره ۱۱ تیپ ۱ این زندان منتقل شده‌اند. این زندانیان اکنون بدون رعایت اصل تفکیک جرائم در اتاقی در مجاورت زندانیان با جرائم خشن بسر می‌برند.

بنا به اطلاعاتی که به دست هرانا رسیده است، ۷ تن دیگر از زندانیان محبوس در بند ۲ تیپ ۵ این زندان نیز با علائم مشکوک به کرونا بدون رسیدگی پزشکی در بهداری زندان نگهداری شده و تاکنون به بیمارستان اعزام نشده‌اند.

در روزهای اخیر همچنین، یک زندانی زندان ارومیه که در بخش قلب بیمارستای خارج از این محل بستری بود در بیمارستان فوت کرد. علیرغم اظهارات متناقض و سخنان اطرافیان وی مسئولان مدعی هستند ابتلای احتمالی او به کرونا در محیط بیمارستان و خارج از زندان صورت گرفته است.

پس از شیوع گسترده ویروس کرونا و افزایش نگرانی ها از سرنوشت صدها هزار زندانی، رئیس قوه قضائیه طی دو بخشنامه در اسفندماه سال جاری به هدف کنترل وضعیت بهداشتی زندانها شرایطی را برای اعزام به مرخصی زندانیان اعلام کرد که عمدتا شامل زندانیان مالی و همینطور زندانیان با محکومیت کمتر از ۵ سال می شد. این شرایط در مورد زندانیان سیاسی سختگیری مضاعفی دارد علاوه بر اینکه مسئولان قضایی یا سازمان زندانها در روند اداری مرخصی برخی زندانیان عقیدتی مانع تراشی های فراقانونی می کنند.

با توجه به محیط بسته زندان، تغذیه نامناسب، نبود امکانات بهداشتی و پزشکی لازم، تراکم بالای جمعیت، بروز موارد مشکوک کرونا در برخی زندانها موجب نگرانی زندانیان و خانواده های آنان شده است. در برخی زندانها زندانیان خواستار دریافت امکانات بهداشتی لازم و همینطور قرنطینه شدن افراد مشکوک به این بیماری شده اند و تهدید کرده اند در صورت تداوم بی توجهی به اعتصاب غذا دست خواهند زد،

بسیاری از خانواده های زندانیان نیز در گفتگو با هرانا، خواستار تمهیدات ویژه سازمان زندانها از جمله ضدعفونی کردن محیط زندان، اعطای مرخصی در بیشترین تعداد ممکن، اعطای بسته های بهداشتی از جمله ماسک و ژل های ضدعفونی کننده و همچنین انتقال زندانیان مشکوک به بیماری به قرنطینه شده اند.