عصر نو
www.asre-nou.net

هیئت سیاسی- اجرایی حزب چپ ایران(فدائیان خلق)

جنگ نیمه نیابتی در عراق، خطری مدهش برای مردم عراق و ایران!


Wed 1 01 2020

bepish-setare2.jpg
حملات ایذائی "کتائب (گردان های) حزب الله" شیعی عراق طی هفته های اخیر با موشک و خمپاره به چند پایگاه امریکایی در دو سوی مرز این کشور با سوریه، بهانه دست رئیس جمهور امریکا ترامپ داد تا با صدور دستور عملیات تلافی جویانه واکنشی علیه آن، پنج پایگاه از این گروه را که از سال 2009 به اینسو در لیست تحریم امریکا قرار دارد، بمباران کند. اگر عملیات "کتائب" علیه مواضع امریکا منجر به مرگ یک پیمانکار و چهار زخمی امریکایی شد، میزان تلفات این تشکل نظامی از 25 کشته و دهها زخمی فراتر رفت. این تشکل، به هسته اصلی "حشدالشعبی (بسیج مردمی)" معروف است و میان چند ده گروه شبه نظامی شیعی در عراق، وابسته ترین آنها به جمهوری اسلامی است. فرمانده این تشکل "ابومهندس" هیچ ابایی از این ندارد تا اعلام بکند که مرجع و رهبر او خامنه ای است. ترامپ نیز بلافاصله بعد این عملیات به صراحت گفت که اصولاً بخشی از هدف استقرار نیروی امریکا در عراق، رصد کردن جمهوری اسلامی است. در این میان، دولت غرق در بحران و ناپایدار عراق، همزمان با صدور بیانیه ای در محکومیت عملیات شبه نظامیان "کتائب"، اقدام امریکا را هم "نقض حاکمیت عراق" اعلام داشت و سه روز عزای عمومی اعلام کرد.

بحران درونی عراق با تنش میان رقبای سیاسی در منطقه و فرامنطقه گره خورده و عراق کنونی را دارای این ویژگی کرده که در آن، یک طرف یعنی امریکا بگونه مستقیم و طرف دیگر یعنی جمهوری اسلامی در شکل نیابتی از طریق شبه نظامیان دست پرورده اش وارد زورآزمایی با یکدیگر شوند. عراق اینک آشکارا بدل به یک کانون جنگ نیابتی و دقیق تر شبه نیابتی شده و بحران دارای خصلت برون مرزی در آن، رو به تشدید بیشتر دارد. به گونه ای که، در آخرین روز از سال میلادی با تظاهراتی سازمانیافته جلو سفارت امریکا در بغداد، وارد فاز تازه ای هم شده که در این حرکت خشماگین و تهاجمی، هزاران نفر از نیروهای وابسته به حشدالشعبی زیر پرچم همین جریان شبه نظامی شعار خروج امریکا از عراق را سر دادند. بنابراین همه چیز حاکی از آنست که بحران در عراق، بحران دخالت ورزی از یکسو توسط امریکا و شرکای منطقه ‌ای آنست و از سوی دیگر ماجراجویی های جمهوری اسلامی. سیاست خارجی ایران در این کشور مستقیماً زیر هدایت بیت رهبری به عاملیت سردار سلیمانی قرار دارد. عملیات "کتائب" علیه مواضع امریکا در عراق پیش از آنکه جنبه دفاع از استقلال عراق داشته باشد اساساً در کادر برنامه های جمهوری اسلامی قابل فهم است. اقدامات اخیر امریکا درست در نقطه گذرگاه اصلی ارتباطی ایران با سوریه و لبنان و برای قطع مسیر "هلال شیعی"، یعنی گذرگاه‌های "قائم" و "ابوکمال" را باید پاسخ ترامپ به تحرکات نیابتی جمهوری اسلامی دانست و تحریک کردن "حشد الشعبی" به شبیخون علیه امریکایی ها در عراق را، عین پاسداری از زنجیره "هلال شیعی".

حزب ما در این لحظه خطیر هشدار می دهد که تقابل دو طرف ماجرا آفرینی های اخیر‌ یعنی جمهوری اسلامی و امریکا را باید کاملاً جدی گرفت. جمهوری اسلامی برآنست تا پشتگرم به حمایت مستقیم و غیر مستقیم روسیه و چین که اخیراً مانوور مشترکی در آبهای عمان برگزار کردند، با حفظ سیاست "عمق استراتژیک" اش در عراق، سوریه و لبنان و توسل جستن به تاکتیک های تعرضی موضعی در راستای همین استراتژی برای عقب نشاندن امریکا، به توافقی ازموضع برتر با امریکا دست یابد تا شاید بتواند خود را بعد از خیزش مردمی آبان، از بحران دو سویه داخلی و خارجی برهاند. حاصل این تاکتیک فوق ماجراجویانه، چیزی جز تیره کردن بیشتر چشم انداز نیست. این تاکتیک، فاصله چندانی با کشیده شدن جنگ نیابتی به درونمرز ایران ندارد. در چنین ریسک های ماجراجویانه ای، هیچ تضمینی به از دست رفتن مهار مدیریت آن نیست و چه بسا که ماجرا آفریننده اش را هم زیر بگیرد و در این مورد معین، مردمان عراق و ایران را در چرخه ای از درد و مصیبت غیر قابل پیش بینی گرفتار کند. جمهوری اسلامی اگر می پندارد راه مقابله با فشار حداکثری امریکا در رابطه با تحریم های غیر انسانی تغییر صحنه جنگ اقتصادی از طریق آثار عملیات ایذائی ممکن می شود، سخت دچار خام خیالی است. این تصور که جنگ اقتصادی از این مرز بیرون نخواهد رفت و هرگز بعد نظامی به خود نخواهد گرفت، بازی با امروز و آینده میلیون ها انسان ایرانی و عراقی و کل منطقه ما است.

ما نسبت به وضع پیش آمده در عراق که کاملاً هم مرتبط با ایران و سرنوشت آنست، به شدت ابراز دغدغه می کنیم و با نگرانی تمام هشدار می دهیم که نباید اجازه داد جمهوری اسلامی با این راهبرد منطقه ای که سالهاست در پیش گرفته، به ویژه با اتخاذ تاکتیک های فوق ماجراجویانه اخیرش، اوضاع ایران و جوار ایران را وخیم تر از آنی کند که هم اینک هست. از سوی دیگر اقدام نظامی آمریکا علیه کتائب، بیش از هر چیز در خدمت تضعیف مبارزه مردم عراق علیه دخالت های جمهوری اسلامی قرار خواهد گرفت. امریکا با این اقدام خود، جمهوری اسلامی را ولو به شکل موقت از زیر ضرب خارج کرد و احساسات ضد آمریکائی مردم عراق را تقویت نمود.

حزب چپ ایران(فدائیان خلق) جنبش مدنی اخیر در عراق را، بیانگر شعور ملی مردم این کشور علیه مداخله جویی از هر نوع آن می داند. منافع و مصالح مردم ایران در تحکیم عراقی است مستقل، دمکراتیک و شهروند محور. ما خواهان خروج امریکا و هر کشور دیگر از عراق به ویژه خروج بی قید و شرط جمهوری اسلامی از خاک این کشور هستیم. به باور ما رفاه و آزادی مردم ایران با سعادت و آزادی ملت عراق و همه ملت های منطقه گره خورده است. دفاع از خاورمیانه ای آرام، مبتنی بر همکاری و دوستی و تعاون، عین دفاع از ایرانی آزاد، امن، دمکراتیک و رو به توسعه است.

هیئت سیاسی- اجرایی حزب چپ ایران(فدائیان خلق)

11 دی ماه 1398 برابر با اول ژانویه سال 2020