عصر نو
www.asre-nou.net

رویای فلینی


Sat 13 04 2019

مجید صدقی

majid-sedghi.jpg
majidsedghi@yahoo.com

بسیاری از شیفتگی های فدریکوفلینی فیلمسازنامی سینمای ایتالیا نست به آثارپابلو پیکاسو نقاش بزرگ اسپانیایی و پدید آورنده سبک کوبیسم درنمایشگاهی با عنوان ( هنگامیکه فلینی رویای پیکاسو رامیدید ) هویداست . دراین نمایشگاه که از سوم آوریل درسینما تک پاریس برپاشده درحالیکه پنجاه تابلوی نادرپیکاسو درکنارهم قرارگرفته درسویی دیگر مجموعه ای ازطرح های فلینی حاضران درسالن را متوجه دلبستگیهای فلینی به زنان , سیرک , دوران باستان , گاو بازی و یا رقص که درآثارپیکاسو سهم بسزایی دارد میکند . درواقع این نمایشگاه منحصربفرد فرصتی برای دوستداران فلینی و نیز آثار پیکاسوست که به شناخت هرچه بیشتراین دو هنرمند بزرگ از زاویه ای نو- دلبستگی یک سینماگر به آثاریک نقاش - بپردازند.

نمایشگاه فوق درواقع ستایشی است ازاین دوهنرمند بزرگ قرن بیستم . اودری نورسیا مورخ برجسته هنری و متخصص هنرباستان و هنرمدرن آثار این د و نابغه سینما و نقاشی را درارتباط با تمدن و آیین های مدیترانه ای میداند . وی چندین متن درمورد نقاشی مدرن نوشته و درنمایشگاهی که درموزه پیکاسو برپاشد حضوری چشمگیرداشت .



شیفتگی فیلمساز

فلینی به عنوان یکی از بزرگترین فیلمسازان سینمای ایتالیا , نویسنده و خالق فیلمهایی مانند ( زندگی شیرین ) , (هشت و نیم ) و یا فیلم اتوبیوگرافی ( آمارکورد ) همواره پیکاسو را تحسین میکرد ولی تنها یکبار آنهم سال 1961 درجریان برگزاری جشنواره سینمایی کن موفق به دیداروی شد . برای فلینی پیکاسو یک نیروی غیرمستقیم روشنایی دهنده و همراه بود و به این ترتیب بود که میشد همه آثارهنری قرن بیستم پیکاسو را در طرحهایی که فلینی از میدتها پیش برروی کاغذ ترسیم میکرد و یا دراکثر فیلمهایش مشاهده کرد.

شیفتگی فلینی به پیکاسو درفیلمهایی چون ( هشت و نیم ) و یا حتی فیلم اساطیری ( ساتریکون )درسال 1969 بخوبی مشخص است . فلینی همچنین دردوفیلم دیگرش ( شهرزنان ) درسال 1980 که نوعی کنکاش دراسرار زنانه بود وآخرین فیلمش ( آوای ماه ) درسال 1989 تلاش کرد تا به رازورمزهای پیکاسو دست یابد. این رویاها درلحظه های کلیدی حرفه هنری فلینی می آیند جایی که دوران قدیم و معاصر, درهم میآمیزد و اورا به پیکاسو پیوند می زند . استاد نقاشی مدرن از نخستین فیلمهای فلینی همراه او بود گرچه فیلمهایی مانند جاده ,ولگردها و یا شب های کاببریا سیاه و سفید هستند با این حال میتوان شخصیت های این فیلمها را با رنگهای آبی و صورتی پیکاسو تصورکرد .

زندگی شیرین

فیلم معروف زندگی شیرین درکارنامه هنری فلینی فیلم مهمی بشمارمی رود . پس از این فیلم که با جنجال های بسییاری روبروشد وبیش از همه خشم مجافل مذهبی را برانگیخت . فلینی تصمیم گرفت برای روانکاوی نزد دکترارتست برنهارد برود . برنهارد که متولد برلین بود روانشناسی بود که به طورخاص درارتباط بین خود سازگاری و محدودیت های اجتماعی کارمیکرد .وی درسال 1965 در رم درگذشت . این روانکاوی نقظه عطفی در زندگی و کارهنری فلینی بود و باعث شد تا وی به کارهای عمیق تری تشویق شود. او رویاهای خود را با طراجی کردن برروی کاغذ انجام می داد . هرچند او درگذشته و زمانی که جوان بود علاقمه مند به طراحی بود. کاری که تاسال 1990 ادامه داشت .

ئریکی از طرح های فلینی , لباس ماتیلدا در فیلم شب های کابیریا درسال 1957 ازیکی از تابلوهای معروف پیکاسودرسال 1909 به نام ( زن ایستاده از پشت ) الهام گرفته شده بود . شاید بسیاری ندانند که فلینی خود را به پیکاسو اختصاص داده بود. پیکاسو درواقع رویایی بود که همواره با فلینی همراه بود پوسترهای فیلم , عکسها , و لباس های ارائه شده دراین نمایشگاه به همراه گزیده ای از فیلمهای فلینی درنمایشگاه این موضوع راثابت میکند .

گفتگوی خیالی

فارغ ازاین وابستگی ها دو شخصیت بسیارشبیه یکدیگربودند .هردوی آنها وسواس بخصوصی برای کارداشتند . هردو شیفته زنان بودند و هنگامی این رابطه دوجانبه را درک می کنیم که متوجه میشویم چگونه هنرپیکاسو درسینمای فلینی چای گرفت . این نمایشگاه بازدید کنندگان را دعوت می کند تا. نگاهی تازه به هنراین دو نابغه بزرگ سینما و نقاشی .داشته باشند . سفربه رویای فلینی شیرین است . دنیایی رویایی که درواقع یک گفت و گوی خیالی را برقرارمی کند . نوعی ارتباط هنری که ما را به تجسین وا می دارد.