عصر نو
www.asre-nou.net

گروه پزشکان وکادر پزشکی ایرانیان مدافع حقوق بشر
جامعه دفاع از حقوق بشر در ایران-اتریش

٨ مارس، روز جهانی زن گرامی باد


Thu 28 02 2019

anjomanhaye-HBashari-wien.jpg
نزدیک به یک قرن و نیم از روز ٨ مارس ۱۸۵۷ می گذرد، در این روز زنان کارخانجات نساجی، در نیویورک ایالت متحده آمریکا، برای بهبود شرایط کار و در اعتراض به پایین بودن سطح دستمزدها، دست به تظاهرات زدند که این تظاهرات، توسط پلیس سرکوب شد.
نتیجۀ دو قرن مبارزۀ نسل های پی در پی زنان، اندک نیست. این تلاش ها باعث شده اند که نا برابری های تاریخی و ساختاری، که عوامل اصلی سرکوب و تبعیض بوده اند، به صورت بی سابقه ای برملا گردند. زنان در همه گوشه کنار جهان از آمریکای لاتین تا اروپا و آسیا، در خانه، دانشگاه ، کارخانه ، خیابان و محل کار، خواهان تغییر دائمی هستند و زیر بار هیچ گونه تبعیض، آزار و تعرّض جنسی نمی روند.

تحقّق برابری جنسیتی، بزرگترین چالش حقوق بشری در جهان ما و در قرن بیست یکم است. بیش از یک میلیارد زن در سرتاسر جهان دسترسی به قوانین برای حفاظت خود از خشونت خانگی جنسی ندارند. اختلاف دستمزد جهانی بر اساس جنسیت ٢٣درصد است و در مناطق روستایی حتّی به۴٠ در صد هم می رسد.

قوانین نا برابر در بسیاری از کشور های جهان علیه زنان عمل می کنند. برای نیروی کار زنان در مقابل کار مساوی با مردان، هنوز حتّی در کشور های پیشرفته صنعتی نیز دستمزد کمتری پرداخت می شود.

در ایران داستان برابری جنسیّتی، اما راه دور و درازی تا تحقّق، حتّی به اندازه میانگین کنونی آن در جهان، در پیش دارد. ایران در بین ١۴۴ کشور در رابطه با شاخص برابری جنسیتی در رتبه تاسف آور١۴٠ قرار دارد.

قوانین جمهوری اسلامی در تمامی ابعا دش، در باره زنان تبعیض آمیز است. این تبعیضات نه تنها شامل ارث، حضانت فرزندان، شهادت، قضاوت می شود، بلکه زنان بدون اجازه شوهر خود نمی توانند سفرکنند و یا درخواست طلاق بدهند و یا در شغل مورد علاقه خود مشغول به کار شوند و بد تر ازهمه، حتی نوع پوشش خود را انتخاب کنند.

در عرصه مشارکت سیاسی هم به زنان تبعیض اعمال می گردد، نیمی از جمعیت کشور نمی توانند به عنوان رهبر یا رئیس جمهور انتخاب شوند، در صد نمایندگان زن در مجلس شورای اسلامی نیز در بهترین حالت، تا کنون بیش از ۴ درصد نبوده است.

زنان ایران برای احقاق حقوق خویش راهی طولانی را پیموده اند و همواره رؤیای تغییر وضع موجود را در سر داشته اند. ابتکارات فردی و تلاش های جمعی زنانِ پیشرو طی سال های اخیر، از اوج گیری اراده جمعی آنان برای تغییر وضع موجود حکایت دارد. زنان ایران از همان ابتدای جمهوری اسلامی علیه پوشش اجباری دست به مقاومت زدند. جمهوری اسلامی هیچگاه قادر به درهم شکستن این مقاومت نشد و مقاومت زنان ایران همچنان ادامه دارد. در سال گذشته ایستادگی زنان در قالب جنبش" دختران انقلاب" نمایان شد. این جنبش هرچند کوتاه، موضوع مبارزه با پوشش اجباری را به موضوع روزدر جامعه بدل نمود.

ما بر این باوریم که برابری جنسیتی لازمۀ دستیابی به آزادی و عدالت، این دو آرمانِ همیشگی جامعه ایرانی است. برابری اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی ، سیاسی و حقوقی، پنج رکن به هم پیوسته و جدائی ناپذیر اند. زنان به عنوان شهروندان ایران، باید از حقوق، آزادی ها و فرصت های برابر با مردان در خانواده، محل کار، محیط اجتماعی و سیاست برخوردار باشند.