عصر نو
www.asre-nou.net

نقشه ترامپ برای نیروهای نظامی در عراق با مخالفت کامل بغداد روبرو شد

مترجم : ایرج واحدی پور
Sun 10 02 2019

iraj-vahedipour.jpg
نویسندگان : Alissa J. Rubin و Eric Sshmitt

اعلان غیر منتظره ترامپ ريیس جمهور امریکا در روز دوشنبه چهارم فوریه، که میخواهد ارتشیان امریکا را در عراق نگه دارد تا مواظب ایران باشند به هدفی پیش بینی نشده رسید، و ان وحدت نهاد های سیاسی در عراق در مقابله با ان بود.
مشکلی که در برابر اقای ترامپ قرار گرفت، وحدت جمعی در عراق در مقابله با توصیه او و پیشنهاد تصویب قانونی برای سد کردن فعالیت نیروهای نظامی امریکا در عراق بود. پیشنهادی که در حال تصویب شدن است و حرکت و فعالیت نیرو های امریکایی را در عراق محدود میکند.
پیشنهادات اقای ترامپ که در مصاحبه ای در روز یکشنبه سوم فوریه در برنامه « در برابر ملت » از CBS پخش شد در ساعات اخر همان روز در عراق انتشار یافتند و همه دست اندر کاران دولت عراق حتی نزدیکترین انها به امریکا ئیها منجمله آ قای رئیس جمهور برهام صا لح ( Barham Sahih ) که کرد است آنها را رد کردند.
آقای صالح که روز دوشنبه در جمع رافیدین ( که مقامات عراقی نواحی مختلف و کارشناسان بین المللی عراقی را برای بحث دشواریهای سیاسی در بر میگیرد) صحبت میکرد گفت: عراق را داخل گرفتاریها و مشکلات خود نکنید؛ که اشاره اش به سخنان و نظرات آقای ترامپ بود.
آقای صالح در حا لی که توضیحات خود را خطاب به دولت آمریکا بیان میکرد گفت : آمریکا قدرت بزرگی است، ولی بهتر است رجحان های سیاسی خود را در اینجا که ما زندگی میکنیم مطرح نکند.
اظهارات آقای صالح ملایم و نرم بودند و قابل مقایسه با نظرات تند تر اعضای مجلس و رهبران سیاسی که خیلی وقت است احساس میکنند که ایالات متحده به استقلال سیاسی آنها احترام نمی گذارد، نیست.
روز دو شنبه چهارم فوریه بعضی ها از مجلس خواستند که سریعآ اقدام کند و آمریکائی ها را اخراج کند. یکی از درخواست های تند از طرف سخن گوی نظامی بریگاد حزب الله بود، (گروهی مسلح عراقی که در حال حاضر بازوی سیاسی نیز دارد و ارتباط مستقیمی با حزب الله لبنان ندارد) که گفت، ؛اظهارات آقای ترامپ باعث شد که نیروهای آمریکایی هدف مشروع نیروهای مقاومت عراق قرار گیرند.؛
در کل ، این حادثه روشن میسازد که حضور آمریکا در عراق روی صفحه یخی نازک قرار کرفته است و رهبران سیاسی و نظامی آمریکا فضای محدودی برای مانور دارند.
سیاستمداران و مقامات نظامی آمریکا در واشینگتن و بغداد، روز دو شنبه تلاش میکردند که از سقوط سیاسی در عراق به مناسبت ادعای آقای ترامپ ، که نظامیان آمریکایی در عراق میمانند تا اقدامات نا بکار همسایه آن ایران را کنترل کنند، جلو گیری کنند.
به گفته یک مقام آمریکایی، یک شانس خوب برای آمریکا که از عصبانیت بیشتر عراق مانع شده است، این بوده که مجلس عراق جلسه نداشته است و از احتمال خشم بیشتر علیه واشینگتن کاسته است.
یکی از مقامات بالای حکومتی روز دوشنبه در یک کنفرانس تلفنی پیش از یک گرد هم آیی در واشینگتن با نمایندگان نزدیک به هشتاد کشور که متعهد به مبارزه با حکومت اسلامی(داعش) هستند، به خبر نگاران گفت،؛نظامیان ما در عراق هستند که شکست دولت اسلامی را قطعی کنند.
دیپلمات ها و کار شناسان نظامی آمریکا، در مورد اظهارات آقای ترامپ در باره پایگاه هوایی وسیع الاسد که نظامیان آمریکایی با اجازه عراق در آنجا فعالیت دارند واواخر ماه دسامبر از آن بازدید کرده و روز یکشنبه نیز به آن اشاره داشته است و پیشنهاد کرده که آمریکا یی ها میتوانند از این پایگاه، نظارت بر ایران را اعمال کنند، اظهار نظر کرده اند که آقای ترامپ به نظر میرسد سهوآ پا روی یک لانه زنبور دیپلوما تیک گذاشته است.
آقای ترامپ در مصاحبه با CBS گفت: « ما در عراق یک پایگاه داریم و این پایگاه ساختمان فوق العاده ای
دارد.، ؛من اخیرآ آنجا بوده ام و پولی که برای باندهای وسیع این پایگاه صرف شده باور نکردنی است.»
ادعای ترامپ در این مورد که نیروهای آمریکایی در پایگاه ا لاسد یا هر پایگاه دیگری در عراق میتوانند نقش رهبری کننده اصلی را در کنترل برنامه هسته ای ایران یا دیگر فعالیت های مشکوک این کشور داشته
باشند، مقامات نظامی و اطلاعاتی آمریکا را گیچ کرده است.
چنین جمع آوری و کنترل اطلاعاتی به طور معمول به وسیله مجموعه امکانات ماهواره های جاسوسی آمریکا، رهکیرهای الکترونیکی و به وسیله سازمان امنیت ملی و احتمالا عملیات مخفی جاسوسی سازمان
سیا صورت میگیرد.
دیدار آقای ترامپ در ماه دسامبر از الاسد، خشم مشابهی را در سیاسیون عراقی ایجاد کرد، بعضی از آنها آنرا هتاکی مغرورانه که یادآور رفتار آمریکایی ها در تهاجم سال ۲۰۰۳ و عواقب آن مثل فجایع زندان
ابو غریب، حوادث با خشونت علیه غیرنظامی ها و خشونت های فرقه ای وسیع میباشد.
تصمیمی که طیف وسیعی از عراقی ها را ناراحت کرد، خروج نظامیان آمریکایی از عراق به مناسبت توافق نامه توقف نیروها که زمان توقف در سال ۲۰۱۱ سپری میشد. هر چند نیروهای امریکایی با پایان توافق نامه اقامت راه دیگری جز ترک کشور نداشتند به ویژه که رهبران عراقی نیز آنرا طلب میکردند. ولی امروز تعداد زیادی از عرافی ها ترک کشور به وسیله آمریکایی ها را، رها کردن عراق میدانند و آن را باعث رشد دولت اسلامی(داعش) در عراق و ادامه جنگ ها در این سرزمین می شناسند.
جواد الموسوی یکی از نمایندگان پارلمان از گروه پشتیبان مقتدا صدر رهبر شیعی میگوید « آنچه که بعد از ترک آمریکایی ها اتفاق افتاد فراموش شدنی نیست.» «فراموش نمیشود که آمریکا هر لحظه ممکن است آنها دا در برابر جنگ با تروریسم تنها بگذارد.»
با کوچک شدن نواحی تسخیری دولت اسلامی در عراق و سوریه، بسیاری از عراقی ها نمیدانند نیروهای آمریکایی چه میکنند و در کجا مستقر شده اند. آنها این هراس را دارند که عراق صحنه در گیری بین آمریکا و ایران شود. و آنها میدانند که خیلی از عراقی ها به ایران که در سالهای اخیر متحد آنها بوده است اعتماد دارند
به ویژه اینکه ایران تامین برق بعضی نواحی جنوبی را به عهده دارد و عراق را در سال ۲۰۱۴ در حمله دولت اسلامی حمایت کرده است.
در پیامی تویتری ، آمر حکیم یکی از رهبران شیعی در پارلمان عراق که از خانواده های محترم مذهبی است میگوید:«ما شدیدا با اینکه عراق درگیر احراز امتیازات منطقه ای یا بین المللی ویا جایی برای تحریک دولت های همسایه شود مخالفیم.»
او اضافه کرد:«تبدیل عراق به محلی که به کشورهای همسایه حمله کند تهدیدی علیه منافع ملی و امنیت خود ما است.» «عراق چنین اجازه ای را نمیدهد.»
حدود ۵۲۰۰ نفر نظامی آمریکایی در عراق وجود دارند که به آموزش و مشاورت نظامیان عراقی وکمک
به آنها برای مبارزه ضد تروریستی در داخل کشوراشتغال دارند. ولی ایالات متحده تعداد متغیری از سربازان
و مقاطعه کاران نظامی دارد که به لحاظ دلایل امنیتی تعداد دقیق آنها و محل استقرار آنها را ابراز نمیکنند.
ایالات متحده چند هفته ای است که بی سر و صدا با مقامات عراقی مذاکره میکند که توافق کنند که نیروهای مخصوص آمریکایی و نیروهای کمکی که در حال حاضر در سوریه فعال هستند به پایگاههای عراق انتقال
یابند که ااز آنجا علیه دولت اسلامی حمله کنند.
در همین دو هفته قبل ، حادثه تایید نشده ای باعث ترس بیشتر افرادی شده که باز گشت نیروهای آمریکا به عراق را نمی پذیرند: یک سیاستمدار کرد اعلان کرد که اخیرآ ازسفری همراه سرهنگی امریکایی برگشته که به بازدید سه پایگاه نزدیک مرز ایران که در گذشته آمریکایی ها در آنها مستفر بوده اند رفته بودند و هدف این بود که مجددآ آمریکایی ها در آنها مستقر شوند.
مقامات عراقی این اطلاع را تایید نکرده اند. ولی آنها که به ایرانی ها نزدیک هستند احساس خطر کردند و نتیجه گیری کردند که این عمل ممکن است جنگ روانی برای ترساندن ایران بوده است ویا اینکه آمریکایی ها واقعآ میخواهند بر گردند و از عراق برای کنترل فعالیت های ایران ویا از پایگاهها برای حمله به ایران استفاده کنند.
چند افسر و دیپلمات عالی رتبه آمریکایی از اظهارات آقای ترامپ احساس وحشت کردند که ممکن است مباحثات حساس با عراق را به خطر اندازند و امکانات آمریکا در مبارزه علیه بقایای دولت اسلامی در سوریه و عراق را که هنوز خطرناک هستند تضعیف نمایدــ گر چه خطر از گذشته کمتر است.
ولی تحلیل گران دیگر چه عراقی و چه غربی اظهار داشتند که روابط نا منظم بین بغداد و واشینگتن از این بحران نیز میگذرد.
مایکل نا یتز ( Michael Knights ) یکی از همکاران عالی رتبه موسسه واشینگتن برای سیاست های
خاور نزدیک میگوید: «عراقی ها میدانند شکست دادن دولت اسلامی(داعش) سال ها طول میکشد و آنها همچنین میدانند که روابط نظامی آمریکا و عراق دوران ریاست جمهوری ترامپ را پشت سر خواهد گذاشت.
وثیق هاشمی ( Wathiq al-Hashimi ) رئيس گروه استراتژیک عراق،( یک بنکاه فکری در بغداد)
اظهار داشت که «به نظر من علی رغم همه مباحثات داغ، احتمال بروز درگیری نمیرود.»
آقای هاشمی افزود :« ایران ریسک نمیکند که به نیروهای آمریکایی بتازد و آمریکا هم قصد حمله به نیروهای ایران را ندارد. زیرا هر دو سو میدانند که نقش عراق ایجاد شرایط آرام و ایجاد پل بین روابط ایران و آمریکا است.»