عصر نو
www.asre-nou.net

سلام علیکم جشنواره فجر


Thu 31 01 2019

مجید صدقی

majid-sedghi.jpg
majidsedghi@yahoo.com

جشنواره فیلم فجر بک طبل توخالی است که به مثابه ی یک بلندگوی تبلیغاتی جمهوری اسلامی ایران هرسال به صدا درمی آید و جالب آنکه عنوان ( بین المللی ) را نیز ید ک میکشد حال آنکه هیچیک از قوانین مربوط به برپایی یک جشنواره جهانی که درهمه کشورها الزامی است را رعایت نمی کند . به طورمثال قانون نمایش فیلمها بدون ممیزی ودستکاری درجشنواره های سینمایی که البته برای جشنواره ای مانند جشنواره فجرکه داعیه فرهنگی بودن هم دارد جزو محالات است .

سینمای ایران سالهاست با بحران عدم استقبال تماشاگران درسینماها روبروست و ممیزی فیلمهای ساخته شده درایران نیزبیش از پیش و با شدت هرچه بیشتر ادامه دارد. حتی فیلمهای ایرانی شرکت کننده در حشنواره از این قاعده مستثنی نیستند و میتوان گفت این مساله نسبت به سالهای پیش سختگیرانه تر شده است .برای همه سینماگران چارچوبی از سوی مسئولان سینمایی مشخص شده که بیرون رفتن از آن دشوارو ناممکن است . بدیهی است تا زمانی که این چارچوب پابرجاست فیلمسازی برای کارگردانی که میخواهد آزادانه فیلم بسازد دشوارمی شود . یا فیلمساز مستعدی مانند بهرام بیضایی مجبو.ر می شود ازکشورش بیرون رود و یا مانند فیلمسازانی که متاسفانه تعدادشان هم کم نیستند جیره خواری را برهنرترجیح دهند و فیلمهای باب رژیم بسازند و صد البته درجشنواره ای مانند جشنواره فجرهم تقدیرشوند.



پیرزن خطا کار

امسال سی و هفتمین دوره جشنواره فیلم فجرافتتاجیه ای جنجالی داشت : تک خوانی یک خواننده زن برای نخستین بار درجشنواره خشم مسئولان نظام را برانگیخت . سخنان گلایه آمیز فاطمه معتمد آریا نیز جنجال دیگری بود که حتی بیشتر از تک خوانی خواننده زن مورد انتقاد قرارگرفت .معتمد آریا با اشاره به این که جای خالی بسیاری درجشنواره خالیست ازبهرام بیضایی یاد کرد که به گفته وی سهم مهمی در تاریخ فرهنگ این مملکت دارد. معتمد آریا همچنین دربخش دیگری از سخنانش یاد آورشد درطی این چهل سال هرکجا که رفت برایش توقف ایجاد کردند . صحبتهای معتمد آریا بیش از همه واکنش تند روزنامه وابسته به رژیم ( کیهان ) را به همراه داشت . کیهان از معتمد آریا را پیرزنی بازیگر دانست که درطی چهل سال گذشته بیشترین سهم را برای حضور درسینما داشته است و( به برکت همین نظام ) بود که امروز علیرغم نمک نشناسی ها همچنان می تازد. کیهان همچنین نوشت : همین شما بودید که در دهه هفتاد درکناردو همکارتان به شکلی مبتذل به شهدا اهانت کردید..

نکته جالب در مطلب کیهان, استفاده مکرراز کلمه ی ( پیرزن ) نسبت به نمعتمد آریا بود .گویی درفرهنگ حزب الهی ها ( پیرزن) یک ناسزا تلقی می شود !!

سلام علیکم

یکی ازمشخصه های برگزاری جشنواره فجرابهام در رسیدن فیلمها برای نمایش درسینما هاست که موجب میشود علاوه برسردرگمی سازنگان فیلمها , تماشاگران نیز برای خرید بلیت دچارمشکل شوند. از چتذی پیش از شروع جشنواره عنوان خبرهای مربوط به جشنواره در اکثرنشریات سینمایی و غیرسینمایی این است : ( فیلمهایی که به جشنواره میرسند , فیلمهایی که به جشنواره نمیرسند) .بسیاری از فیلمها در دقیقه آخربه جشنواره می رسند و بسیاری هم که نامشان درفهرست فیلمها بوده از حضور درجشنواره محروم میشوند طبق معمول هنرمندان وابسته و به اصطلاج جیره خواران ولایت درفیلمها ی جشنواره حضوردارند : مجمد رضا گلزار که جندی پبش عکسهایش درحین دادن آش نذزی درنشریات چاپ شده بود به همراه مهران مدیری با فیلم رحمان 1400 ساخته ی منوچهرهادی درجشنواره حضوردارد.و البته گفته شده که کارگردان نسبت به نمایش فیلمش در جشنواره اظهارتردید کرده است .

فیلم سلام علیکم حاج آقا , ساخته ی حسین تبریزی با شرکت محمد رضا شریفی نیا درنقش یک آخوند از جمله فیلمهای کمدی است که درجشنواره به نمایش درخواهد آمد . واقعیت این است که با توجه به وحشت مسئولان سینمایی از ساخت فیلمهای جدی و اجتماعی ساخت فیلمهای کمدی بسیار رواج پیدا کرده است . مهدی نادری با فیلم سامورایی دربرلین , به جشنواره راه یافته است و سید جواد رضویان بازیگرسینما و تلویزیون نیز با نخستین فیلمش به نام زهرمار در بخش مسابقه جشنواره شرکت کرده است .

سرقفلی جشنواره و چهره جنجالی جشنواره مسعود ده نمکی نیزفیلم ( زندانی ها ) را درجشنواره دارد . درباره یک دانشجوی جوان که قصد دارد برای پایان نامه اش روی تعادی زندانی تحقیق کند. ده نمکی از اعضای فعال انصار حزب الله بود و همزمان درنشریه یالثارات و چند نشریه دیگر به عنوان مدیرمسئول و سردبیرفعالیت می کرد . وی ا ولین فیلمش ( اخراجی ها ) را درسال 1986 ساخت و سپس قسمت دوم و سوم فیلم را نیز کارگردانی کرد و همچنان برای اعتلای سینمای جمهوری اسلامی ایران می تازد !!

آیا فکرمی کنید با وجود چنین فیلمسازانی جایی هم برای امثال بیضاییی ها هست !شاید , وقتی دیگر .