عصر نو
www.asre-nou.net

بحران روابط ایران و دانمارک؛ اتحادیه اروپا «طرح ترور در خاک دانمارک» را محکوم کرد

ابراز نگرانی شدید پنج کشور اسکاندیناوی از توطئه «سوءقصد» وزارت اطلاعات ایران
Wed 31 10 2018



بی بی سی: یک روز پس از انتشار اتهام دانمارک به حکومت ایران درباره برنامه ریزی برای قتل یکی از مخالفان خود در خاک دانمارک، اتحادیه اروپا این این طرح خنثی شده را محکوم کرده اما تاکید دارد که این واقعه نباید منجر به تضعیف حمایت اتحادیه اروپا از توافق هسته ای با ایران شود.

سخنگوی کمیسیون اروپا ضمن اعلام محکوم کردن هر تهدیدی که امنیت اروپا را به مخاطره بیندازد به رسانه ها گفته این اتحادیه تهدیدات را جدی می گیرد و با هر دولتی از اعضای اتحادیه که در این زمینه نگرانی داشته باشد همراه خواهد بود.

سخنگوی اتحادیه اروپا گفته معتقدیم توافق هسته ای با ایران هدف روشنی دارد و باید پابرجا باقی بماند اما این توافق یکی از عناصر امنیت اتحادیه اروپا است و لازم است که مسائل دیگر "با جدیت و به طور همزمان" دنبال شود.

اتحادیه در حال برنامه ریزی نهایی برای به کارگیری یک کانال مالی با ایران است که با همزمان با بازگشت تحریم های آمریکا، مبادلات "مشروع مالی" با ایران از جمله پرداخت پول نفت صادراتی این کشور را امکان پذیر نگه دارد. هدف از این اقدام تشویق جمهوری اسلامی ایران به باقی ماندن در توافق هسته ای است.

اتهام دانمارک به جمهوری اسلامی ایران مبنی بر تلاش برای ترور در خاک این کشور، در حالی مطرح شده که کمتر از یک هفته به بازگشت تحریم های نفتی آمریکا و آغاز به کار کانال مالی اتحادیه اروپا باقی ماندهاست.

احضار سفیر دانمارک در تهران پیش از خروج از ایران

وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران می گوید که سفیر دانمارک را پیش از ترک تهران احضار کرده و مراتب اعتراض جمهوری اسلامی ایران را درباره نوع اتهام یک شهروند نروژی-ایرانی به او ابلاغ کرده است. این فرد که دستگیر شده از سوی مقامات دانمارکی به تلاش برای ترور یک فعال عرب ایرانی مقیم دانمارک متهم است.

بهرام قاسمی، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران، امروز نهم آبان (سی و یک اکتبر) گفته "صبح امروز سفیر دانمارک در تهران با حضور در وزارت امور خارجه با رئیس اداره اول امور شمال اروپا ملاقات کرد و طرف ایرانی در این ملاقات "مجددا تاکید کرد که اخبار مغرضانه منتشره در خصوص طرح عملیات نافرجام علیه یکی از مخالفان ایرانی در دانمارک و ادعای انتساب آن به جمهوری اسلامی ایران را قویا تکذیب می‌کنیم".

سفیر ایران در دانمارک ماه گذشته در پی حمله مسلحانه به رژه اهواز، به وزارت خارجه ایران فراخوانده شده بود.

دانمارک، دولت ایران را به تلاش برای اجرای نقشه ترور یک فرد در خاک این کشور متهم کرده و ضمن "غیرقابل قبول" خواندن این چنین اقدامی سفیرش را از تهران فراخوانده است. دولت دانمارک سفیر ایران را در ارتباط با این موضوع دیشب احضار کرده بود. وزیرخارجه دانمارک گفته در نظر دارد از اتحادیه اروپا بخواهد که تحریم‌های جدیدی علیه تهران اعمال کند. او گفته کشورش "به هیچ وجه نمی‌تواند بپذیرد که نیروهای اطلاعاتی ایران به دنبال هدف قرار دادن کسی در داخل خاک دانمارک باشند."

سخنگوی وزارت خارجه ایران اطلاع داده مقام ارشد این وزارتخانه به سفیر دانمارک گفته این اقدام "در ادامه توطئه‌ها و دسیسه‌های دشمنان شناخته شده روابط خوب و رو به گسترش ایران و اروپا در شرایط خاص و خطیر کنونی می‌دانیم و نسبت به پیامدهای سوء اقدامات نسنجیده و جنجالی هشدار می دهیم".

همزمان سازمان اطلاعات دانمارک موسوم به "پی ای تی" در اطلاعیه‌ای گفته است که این سازمان با همکاری پلیس "از نزدیک در حال بررسی این موضوع است که آیا اعضای شاخه دانمارک جنبش مبارزه عربی برای آزادی اهواز، قوانین جزایی دانمارک را به طور مثال با حمایت از حمله ۲۲ سپتامبر ۲۰۱۸ در اهواز نقض کرده است [یا نه]."

فرد دستگیرشده مظنون به چه اقدامی است؟

سرویس اطلاعاتی دانمارک گفته است ایرانی دارای تابعیت نروژ در خاک نروژ دستگیر و به دانمارک تحویل داده شده است و به دنبال ترور حبیب جبر، فعال عرب ایرانی بوده که در این کشور زندگی می‌کند اما او اتهامی را که با آن مواجه است، رد کرده است. به گفته رئیس سرویس اطلاعاتی دانمارک، فردی که هدف ترور بوده رهبر شاخه دانمارک جنبش مبارزه عربی برای آزادی اهواز بوده است. گزارش شده که متهم دستگیر شده چند روز پیش از دستگیری درحال عکس گرفتن و زیر نظر داشتن خانه رهبر جنبش مبارزه عربی برای آزادی اهواز مشاهده شده بود. نام این گروه بعد از حمله مسلحانه و مرگبار به رژه سالگرد جنگ ایران و عراق در شهر اهواز مطرح شد. در آن حمله ۲۴ نفر کشته شدند.

واکنش ها چه بوده؟

وزارت خارجه ایران وجود چنین طرحی برای ترور یکی از مخالفانش در دانمارک را رد کرده است. وزیر خارجه آمریکا دستگیری این فرد را "تبریک گفته و اظهار داشته که "ما از متحدان و شرکای خود می خواهیم با طیف کامل تهدیدهای ایران برای صلح و امنیت مقابله کنند". نخست‌وزیر دانمارک چنین طرح ادعایی را "قرون وسطایی" دانسته و گفته ترزا می، نخست‌وزیر بریتانیا هم از موضع دانمارک تمجید کرده است.

آیا دولت ایران با اتهام مشابهی رو به رو است؟

پیش از این هم دولت فرانسه سرویس‌های اطلاعاتی ایران را به تلاش برای بمب‌گذاری در نشست سازمان مجاهدین خلق در حومه پاریس متهم کرده است. در جریان این پرونده یک دیپلمات ایرانی مقیم اتریش، در آلمان دستگیر شده و بعد از مدتی برای تحقیقات بیشتر به بلژیک مسترد شد.

ابراز نگرانی شدید پنج کشور اسکاندیناوی از توطئه «سوءقصد» وزارت اطلاعات ایران

رادیو فردا: وزیران خارجه پنج کشور اسکاندیناوی که روز چهارشنبه ۹ آبان در نروژ با یکدیگر ملاقات کردند، با انتشار بیانیه مشترکی از اخبار مربوط به تلاش وزارت اطلاعات ایران برای انجام «سوءقصد» در خاک دانمارک علیه مخالفان جمهوری اسلامی شدیدا ابراز نگرانی کردند.

این مقامات گفته‌اند که این موضوع را «به شدت» جدی تلقی می‌کنند و تاکید کردند که «این گونه اقدامات کاملا غیرقابل قبول است».

وزیران خارجه سوئد، نروژ، فنلاند، ایسلند و دانمارک اعلام کردند: «ما اطلاعات ارائه شده از سوی دانمارک درباره توطئه برای سوءقصد توسط یک عامل اطلاعاتی ایران را با نگرانی زیاد مورد توجه قرار دادیم. در این برهه، همبستگی کامل خود را با دوستان و متحدان دانمارکی خود اعلام می‌کنیم».

وزیران یاد شده هرگونه تهدید علیه امنیت کشورهای اسکاندیناوی را «تقبیح» کرده و گفته‌اند: «مهم است که کشورهای اسکاندیناوی شانه به شانه یکدیگر در برابر تهدیدات پیش‌روی جوامع خود بایستند».

سرویس امنیتی دانمارک روز سه‌شنبه خبر داده بود که یک شهروند نروژی ایرانی‌تبار در این کشور به ظن همکاری با وزارت اطلاعات ایران و تلاش برای حمله به اعضای «جنبش الاحواز» بازداشت شده است.

در همین زمینه، لارس لوک راسموسن، نخست‌وزیر دانمارک اقدام منتسب به دستگاه امنیتی ایران را غیرقابل قبول خواند و تأکید کرد که موضوع را در اتحادیه اروپا طرح خواهد کرد.

دانمارک در واکنش، سفیر خود را برای مشورت از تهران فراخوانده است و مقام‌های این کشور تأکید کرده‌اند که به دنبال اقدامی مشترک در اتحادیه اروپا برای تحریم ایران هستند.

این در حالی است که محمود واعظی رئیس دفتر رئیس‌جمهوری ایران، روز چهارشنبه اعلام کرد که حسن روحانی دستور «بررسی دقیق» این ماجرا را صادر کرده و نتایج این تحقیقات پس از پایان آن اعلام خواهد شد.

آقای واعظی طرح این اتهام در آستانه ۱۳ آبان، زمان آغاز تحریم‌های جدید آمریکا علیه ایران را «مشکوک» خواند و بدون ذکر نام مدعی شد که برخی به دنبال ضربه زدن به مذاکرات ایران و اروپا درباره حفظ برجام هستند.

دانمارک اما تنها کشور اروپایی نیست که در ماه‌های اخیر نهادهای امنیتی ایران متهم به طراحی حمله در خاک آن شده‌اند.

پیشتر بلژیک از بازداشت چند ایرانی‌تبار به اتهام طراحی حمله به نشست شورای ملی مقاومت در پاریس خبر داده بود و همزمان اعلام شد که آلمان هم یک دیپلمات ایرانی مأمور در اتریش را در این رابطه بازداشت کرده است.

در همین زمینه فرانسه هم از دستگیری‌هایی در ارتباط با این پرونده خبر داد، گرچه امانوئل مکرون رئیس‌جمهوری فرانسه اخیراً گفت که مشخص نیست کدام بخش از حاکمیت ایران مسئول این اقدام بوده است.

علاوه بر این هلند نیز اخیراً دو تن از کارکنان سفارت ایران در این کشور را اخراج کرد.