عصر نو
www.asre-nou.net

جامعه مدنی، مردم و حاکمیت

بحث و گفتگو با رسول بداغی، فعال حقوق بشر، از اعضای هیئت مدیره کانون صنفی معلمان ایران، زندانی سیاسی سابق
در تالار تلگرامی حمایت از زندانیان سیاسی و عقیدتی

Mon 22 10 2018

rasoul-bodaghi3.jpg
بحث و گفتگو با رسول بداغی، فعال حقوق بشر، از اعضای هیئت مدیره کانون صنفی معلمان ایران، زندانی سیاسی سابق

در تالار تلگرامی حمایت از زندانیان سیاسی و عقیدتی

این گفتگو در تاریخ ۲۷ مهرماه ۱۳۹۷ برابر با ۱۹ اکتبر ۲۰۱۸ انجام شده است

https://bepish.org/node/1353


تالار تلگرامی حمایت از زندانیان سیاسی و عقیدتی

https://t.me/joinchat/CPd7yD6Wyge05cWD7X-r0w

پرسش‌های شرکت کنندگان در گفتگو:

- رابطه حکومت با مردم... در نوشتار زیر به روشنی آمده است:

...تنها حکومتی در دنیاست که هیچگونه مسؤلیتی در قبال شهروندانش جز غارت و سرکوب ندارد. حکومت اسلامی روحانیون است...

حکومتی که اصلن قابل تعریف نیست.

- جامعه مدنی به حاکمیتی کمک می‌کند که اصلاح‌پذیر باشد نه حکومتی که تاب تحمل هیچ صدای غیرخودی را ندارد.

- درود بر رسول بداقی عزیز و سرکار خانم راحله طارانی، از آقای رسول بداقی می‌خواستم سؤال کنم که باتوجه به ضرورت پیوند جنبش معلمان با جنبش‌های مدنی در سایر حوزه‌ها همچون کارگران، کارمندان، زنان، دانشجویان و اقوام، به نظر ایشان راهکارهای چنین پیوندی چیست و معلمان چه برنامه‌ای برای چنین پیوندی دارند؟ با ملاحظه اینکه تنها ماندن جنبش معلمان از سایر جنبش‌ها، بدترین نقطه ضعف برای آسیب‌پذیری خواهد بود.

- آقای بداقی، نهادهای مدنی برای دمکراتیزه کردن جامعه فعالیت می‌کنند. این نهادها برای گرفتن قدرت سیاسی مبارزه نمی‌کنند. حاکمیت هم این را می‌داند. اما باوجود این، امکان تجمع و سازماندهی را به شما معلمان و.... نمی‌دهند. در این وضعیت باید چکار کرد؟

- آقای بداقی تحلیل و ارزیابی شما از جامعه مدنی ایران چیست؟ و لطفا توضیح دهید چرا امکان رشد جامعه مدنی در ایران وجود ندارد؟

- سلام. خدمت آموزگار بزرگ جناب آقای بداغی. آیا درست بود که تحصن دو روزه معلمین شریف بدون کوچک‌ترین خروجی پایان داده شد؟ این امر سبب سرخوردگی در جنبش‌های صنفی نخواهد شد؟ حداقل هر حرکتی باید دستاوردی داشته باشد. دستاورد تحصن دوروزه چه بود؟

- آقای بداقی تحلیل و ارزیابی شما از جامعه مدنی ایران چیست؟ و لطفا توضیح دهید چرا امکان رشد جامعه مدنی در ایران وجود ندارد؟

- ممنونم رسول گرامی، متوجه پیچیدگی پروسه هستم، اما همین‌قدر که شما به‌عنوان عضوی از جنبش معلمان متوجه ضرورت چنین پیوندی هستید، برای نقطه شروع امیدوارکننده است، پایدار باشید و مشتاق دیدار.

- با درود به آقاى رسول بداقى و خانم راحله طارانى. سؤال من اين است كه ارزيابي شما از گستردگى و وسعت تحصن دو روزه هفته پيش چيست؟ تعداد مدارس در ايران بسيار زياد است و ما در فضاى مجازى متوجه وسعت واقعى اين حركت اعتراضى نشديم. نظر شما چيست؟

- عرض ادب و ارادت خدمت همه عزیزان

اقای بداقی به نظر شما مقابله تشکلات صنفی با جریانات محدودکننده آزادی آنها یعنی(حکومت) در این شرایط ورای فعالیت‌های میدانی منظم که اشاره شد چطور می‌تواند به سمت قدرت‌گیری تشکل‌ها پیش برود و حکومت از ایجاد رعب و وحشت (دست‌گیری و بازداشت) در راستای پا پس کشیدن جریان استفاده ابزاری نکند؟

برای آزادی این فعالین چه حرکت‌هایی شد و آیا آزادی این مبارزان در جدول خواسته‌های تحصن جای گرفت؟ چرا؟

- آقای بداقی عزیز سندیکای شرکت واحد، اتحادیه آزاد کارگران، انجمن‌های صنفی روزنامه‌نگاران، سندیکای کارگران نیشکر هفت‌تپه و... در ایران فعال هستند، آیا کانون معلمان برنامه‌ای برای همکاری با تشکل‌های نام‌برده دارد؟

- به نظر شما آیا جامعه مدنی ما ضعیف است یا استبداد حاکم غلبه بر جامعه مدنی دارد؟ با این همه اعتراضات و بیانیه‌ها هنوز معلمان که خواست‌شان صنفی است، در زندان‌اند و حاکمیت وقعی نمی‌گذارد.

- ارزیابی شما از اعتصاب اخیر معلمان چیست؟

- تجربه نشان داده است که حاکمیت سازماندهی فعالیت و آکسیون‌های سندیکاها و اتحادیه‌های مستقل و آزاد را برنمی‌تابد زیرا نگاهش به این تشکل‌ها و جنبش‌ها سیاسی - امنیتی است. چنین به نظر می‌آید که این تشکل‌ها هم بجای تشکل‌یابی صنف خود بیشتر به دنبال متحد شدن با جنبش‌ها و اتحادیه‌های صنف‌های دیگر هستند تا بلکه امکان مقاومت و سازماندهی در میان خود را افزایش دهند و غالبا فعالین این اتحادیه‌ها در فعالیت یکدیگر شرکت می‌کنند. در این وضعیت سرکوب فعالین با دستگیری، جریمه، بازداشت و حکم زندان آنها همراه می‌شود. آیا تاکنون پیش‌برد چنین کوششی توانسته اتحادیه‌های مستقل و آزاد صنف‌های مختلف را ایجاد یا تقویت یا حتی تجدید کند؟

شما می‌دانید دستگیری فعالین، فعالیت صنف را با مشکل روبرو می‌کند. تجربه و تحلیل شما از این تکرار و تکرار روش‌های تجربه شده که بیشتر با سرکوب مواجه می‌شود، چه می‌باشد؟ آیا ابتکارات و روش‌های جدید دیگری مد نظر شما معلمان هست؟

- در اعتصاب معلمان میزان پشتیبانی دانش‌آموزان چه میزان بوده است؟

- فعالین تشکل‌های مدنی برای کمک و فشار به حاکمیت برای انجام تغییرات ضرور و دمکراتیک در جامعه و در صنف‌های مختلف است تا بلکه حقوق شهروندی در جامعه ایجاد و گسترش یابد. می‌خواستم بپرسم رابطه شما با جنبش‌های سیاسی و حزبی به چه صورت است و ارزیابی شما چه می‌باشد؟

- آقای بداقی گرامی، حتما در جریان هستید که چهار سازمان و تشکل سیاسی جمهوری‌خواه طی بیانیه‌ای از تحصن سراسری معلمان حمایت کردند و کلیپی هم در این رابطه ساخته و منتشر کردند. آیا این حمایت‌ها را برای پیشبرد اهداف خود مفید می‌دانید؟

- آقای بداقی عزیز، چرا یک روز را در هفته به صورت مستمر، به‌عنوان روز مدنیت با همکاری تشکل‌های دیگر به صورت ثابت در مکانی مشخص مانند مجلس برگزار نمی‌کنید تا هم اتحاد عملی شکل بگیرد و هم صدای شما و همه کارگران، بازنشستگان و... بهتر شنیده شود و حاکمیت به مطالبات شما تن دهد؟

(هر هفته یک روز ثابت مثلا دوشنبه یا هر روز دیگر به صورت مستمر در برابر مجلس برای مطالبات صنفی با هماهنگی حداکثری و حضور تشکل‌های صنفی متعدد و مدنی).

این حضور می‌تواند مطالبات کارگران، معلمان و بازنشستگان، بیکاران و... را پوشش دهد.

- توجه داشته باشید که ضرب‌آهنگ تحرکات باید متناسب با درجه اعتلای جنبش باشد، هرگونه دستپاچگی و عجله و تحرکات ناپخته می‌تواند آسیب‌زا باشد.

- به نظر می‌رسد که زنان در اعتصاب سراسری اخیر معلمان نقش برجسته‌ای داشتند. آیا به این خاطر با فشار و تهدید بیشتری مواجه شده‌اند؟

- آقای بداقی گرامی آیا ممکن است لطف کنید کمی هم از وضعیت معلمان آزاده در بند میهن‌مان آقایان حبیبی، عبدی، بهشتی و... برایمان بگویید؟ به چه جرمی دستگیر شده‌اند و چه تلاش‌هایی برای آزادی آنها صورت گرفته است؟

- نقش مدیران مدارس در اعتصاب اخیر معلمان را چگونه می‌بینید؟

- آینده فعالیت تشکل‌های مستقل را چه می‌بینید؟ چه مشکلات و موانعی در این مبارزه صنفی و مدنی نقش بازی می‌کنند؟ برنامه شما یا اتحادیه‌های مستقل در این زمینه چه می‌باشد؟