عصر نو
www.asre-nou.net

تشکیل حزب چپ ایران (فدائیان خلق)


Mon 2 04 2018



کنگره مشترک سازمان اتحاد فدائیان خلق ایران - طرفداران وحدت، سازمان فدائیان خلق ایران اکثریت و کنشگران چپ، با تشکیل «حزب چپ ایران (فدائیان خلق)» به کار خود پایان داد. کنگره مشترک طی سه روز (۱۰ تا ۱۲ فروردین ۱۳۹۷ برابر با ۳۰ تا ۱ آوریل) برگزار شد و طی این سه روز پس از تصویب آیین نامه کنگره مشترک، اساسنامه، منشو ر حزب جدید و نیز انتخاب نام تشکل جدید در دستور کار کنگره قرار گرفت. مورد بحث واظهار نظر قرار گرفت. اولین سندی که مورد تایید قرارگرفت اساسنامه بود.

دومین موضوع، بررسی منشور های پیشنهادی بود. چند منشور به کنگره ارائه شده بود که پس از یک دور بحث روی منشور یکی از آن ها تحت عنوان «دیدگاه و ارزش ها، گذار به دموکراسی» به عنوان سند پایه برگزیده شد. در این سند بر مبانی ارزش ها دیدگاه ها و اهداف حزب جدید تاکید شده است. صلح، آزادی، برابری، عدالت اجتماعی، همبستگی، دموکراسی، برابر حقوقی زن و مرد، تنوع سبک زندگی، رفع تبعیض های طبقاتی، ملی ـ قومی و مذهبی و حفظ محیط زیست، از اصول پایه ای برنامه و جزو ارزش های ما هستند. ما از حقوق، منافع و مطالبات کارگران‌، مزدبگيران و تهيدستان در مقابل تعرض سرمايه دفاع می کنيم.


هیات رئیسه سنی

حزب جدید اعلام می کند که طرفدار دموکراسی و مخالف هر گونه استبداد و ديکتاتوری است و حاکمیت‌ را ناشى‌ از اراده آزاد مردم‌ و برای مردم مى‌داند، به‌ راى‌ و انتخاب‌ آزادانه مردم‌، به حاکمیت قانون، به‌ محدودیت‌ زمانى‌ قدرت‌ و پلورالیسم سیاسی پای بند است و برای تعمیق و گسترش دموکراسی انتخابی به دموکراسی مشارکتی و مستقيم در اشکال مختلف از جمله خودگرانی و خودمديريتی مبارزه می کند.

این حزب خود را جزئی از جنبش چپ می داند و ضمن ارج گذاری بر دستآوردهایش، با نقد نظری و تجربی اين جنبش، بر اين باور است که سوسیالیسم و دموکراسی در هم تنيده اند.




عکس تعدادی از هیات رئیسه کنگره مشترک


حزب جدید اعلام کرده است که مخالف جمهوری
اسلامی بوده و جمهوری اسلامی را مانع اعمال اراده آزاد مردم و حق انتخاب آنان برای تعیین سرنوشت خویش و سد راه پيشرفت و تحول دمکراتیک در جامعه ایران می داند و برای گذار از جمهوری اسلامی به یک جمهوری دموکراتيک مبتنی بر جدایی دولت و دین مبارزه می کند. از نظر این حزب گذار از جمهوری اسلامی نیازمند سازمان‌یابی و به میدان آمدن کارگران، مزد و حقوق بگیران، تهيدستان، طبقه متوسط جديد و نیروهای آزادی خواه و دمکرات است. روش راهبردی این حزب برای گذار، بر مبارزات دموکراتيک مردم، جنبش های اجتماعی، جنبش زنان، نهادهای مدنی، جنبش دمکراتیک ملیت‌ها و اقوام ساکن ایران، بسیج پایگاه اجتماعی چپ در میان کارگران، زحمتکشان و مزد و حقوق بگیران و فرهنگ سازان جامعه استوار است.

انتخاب نام یکی از مهم ترین مباحث این کنگره بود. در این مورد بحث های متعددی همراه با پیشنهادات مختلف ارائه شده بود. پیشنهادات به سه گروه تقسیم می شدند. یک بخش از پیشنهادها بر تعیین نام جدیدی بر حزب جدید تاکید داشتند و علیرغم تاکید بر تاریخ مشترک نیروهای شرکت کننده در کنگره، انتخاب چنین نامی را حاوی پیامی به نحله های دیگر چپ می دانست. گروهی دیگر از نام های پیشنهادی تاکید بر تاریخ جنبش فدائی و اهمیت توجه به پایه های این جنبش توجه نشان می داد. گروه سوم از پیشنهادات تلفیقی از این دو دفاع کرده، یعنی در عین انتخاب نام جدید، بر افزودن نام فدائيان خلق بر آن تاکید داشت. «حزب چپ ایران (فدائیان خلق)» بعنوان نام حزب جدید با بیش از ۸۰ درصد آرا، از این گروه از پیشنهادات انتخاب شد.



در پایان روز سوم کنگره انتخاب شورای مرکزی حزب صورت گرفت. پیش از انتخابات، کنگره تعداد اعضای شورای مرکزی را مطابق اساسنامه تعیین و بر ضرورت مشارکت نیروهای هر سه جریان و نیز به حضور رفقای زن در شورای مرکزی بر طبق اساسنامه تاکید نمود. در نتایج آرا انتخاب شورای مرکزی دو مورد مشهود بود، یکی اینکه بالاترین رای به یک عضو زن داده شد و دیگر اینکه نه تنها ترکیب همه نحله های تشکیل دهنده حزب جدید رعایت شد، بلکه مشارکت سیاسی زنان با انتخاب ۶ عضو زن، به ۲۴ درصد شورای مرکزی یعنی بسیار بیشتر از تک تک هر یک از جریان های تشکیل دهنده رسید. کنگره در پایان کار خود، شورای مرکزی حزب چپ ایران (فدائیان خلق) را به قرار زیر انتخاب کرد:

مریم پورتنگستانی، مهدی پرویز، نادر عصاره، محمد اعظمی، علی پورنقوی، منوچهر گلشن، بهروز خلیق، مسعود فتحی، صادق کار، فرزانه عظیمی، پرویز نویدی، فرید اشکان، وهاب انصاری، رضا درخشان، حسن زهتاب، مهدی فتاپور، یدی بلدی، توران همتی، سیامک سلطانی، راحله طارانی، مرضیه دانش، پروین همتی، مهدی ابراهیم زاده، منوچهر مقصودنیا و حجت نارنجی.