عصر نو
www.asre-nou.net

باز شدن سالن های سینما درعربستان سعودی


Thu 21 12 2017

مجید صدقی

majid-sedghi.jpg
majidsedghi@yahoo.com

عربستان سعودی نیز سرانجام درهای سالنهای سینمای خودرا از سال نوی مسیحی برروی تماشاگرانی که بیش از 35 سال از دیدن فیلهای سینمایی درکشورخود محروم بودند بازخواهد کرد. در دهه ی هشتاد میلادی تند روهای مذهبی این کشورمسلمان , فعالیت سینماها دراین کشوررا موجبی برای تهدید فرهنگی و هویت اسلامی عنوان کردند و بنابراین چراغ سالنهای سینما خاموش شد. البته امروزکماکان مسلمان های تندرو مخالف راه اندازی دوباره سینما ها هستند , ولی به نظرمیرسد ولیعهد عربستان و برنامه های اصلاحی وی راه را برای بازگشایی مجدد سینما ها هموارکرده است .

محمد بن سلمان , ولیعهد 32 ساله عربستان که تلاش درمدرنیزه کردن کشورش دارد , دوماه پیش منع قانون رانندگی زنان را برداشت ودرحالیکه درکشورش تعدد ازدواج برای مردان قانونی و شرعی است گفته می شود خودوی با این قانون چندان میانه ای ندارد وترجیح میدهد با تنها همسرخود و چهارفرزندش زندگی کند.

عربستان سعودی یک روز پیش از اعلام منع ممنوعیت سینما دراین کشور ازطریق PIF( صندوق سرمایه گذاری عمومی ) قراردادی با AMC Entertainment Holdings که یک کمپانی معتبرآمریکایی است به امضا رسانید , که شامل توزیع و بهره برداری از سالنها و نیز ایجاد سرمایه گذاری خواهد بود و تخمین زده شده که بازارسینماتوگرافی عربستان سعودی می تواند به بیش از یک میلیارد دلار درسال برسد . به گفته وزارت فرهنگ عربستان سعودی بازگشایی سینما ها درماه مارس 2018 صورت خواهد گرفت . درواقع این بخشی از یک برنامه بلند پروازانه برای اصلاحات اقتصادی و اجتماعی تحت حمایت شاهزاده محمد بن سلمان آل سعود است .



تخریب ارزش های دینی

از زمانی که خبربازگشایی مجدد سینما ها درعربستان سعودی اعلام شد , مفتی عربستان مخالفت شدید خود را با باز شدن سینما ها اعلام کرد. به عقیده وی این کارباعث تخریب ارزشهای دینی می شود زیرا که سینما درمجموع ترکیبی مغایربا شئون اسلامی را تبلیغ می کند درحالی که ممنوعیت فعالیت سینماها درعربستان می تواند مانعی برای این نوع تبلیغ ها باشد.

به هرحال می توان فعالیت دوباره سینما ها را یک تغییرمهم درکشوری ارزیابی کرد که دردهه ی هشتاد سینماهایش را تعطیل کرد. مخالفت مسلمانهای افراطی تنها به نمایش فیلمهای خارجی درعربستان ختم نمیشود . بسیاری از روحانیون این کشور , فیلمهای غربی و حتی فیلمهای عربی ساخته شده درمصر ویا لبنان را ( گناهکارانه ) تلقی می کنند ولی شاهزاده جوان با حمایت پدرش پادشاه سلمان از طریق اجرای اصلاحات فرهنگی و اجتماعی به نوعی خواهان نوعی همخوانی با ارزشهای قابل قبول در دنیای امروزهستند.

یک لحظه ی کلیدی

اواد الواد , وزیرفرهنگ عربستان دربیانه ای خاطرنشان ساخت : این یک لحظه ی کلیدی برای توسعه اقتصاد فرهنگی درکشوراست .
بسیاری از سعودی ها درتوئیترهای خود با شادی و مسرت این خبررا اعلام کردند. همراه با تصاویری از حلقه های فیلم , پاپ کورن و تصاویری که مردم را درحال رقص و شادی نشان می دهد . هشام فقیه بازیگرو تهیه کننده سعودی گفت : این یک خبربسیارخوب برای ما ست . ما که درواقع همچنان درناباوری بسرمی بریم . و اضافه می کند :همواره برای کار درسینما احساس ناامنی می کردیم . کاردرسینما تا اندازه بسیاری به شانس بستگی دارد و اکنون فکرمی کنم این شانس به ما روی آورده است درطی سالهای ممنوعیت سینما بسیاری ازعاشقان سینما تنها می توانستند از طریق دیدن آنلاین فیلمها و یا از طریق ماهواره فیلم ببینند . بسیاری نیز برای دیدن فیلم به کشورهای همسایه مانند بجرین و یا امارات متجده عربی می رفتند . یک کاربرسعودی در توئیترخود عکسی را از جاده ای که عربستان سعودی را به بجرین وصل می کند چاپ کرد و با این عنوان جالب : خداحافظ !

سانسور , آری یانه

به رغم همه این خوش بینی ها برای سینما دوستان دربیانیه ای که از سوی عربستان برای بازگشایی سینما ها منتشرشده مشخص نشده که آیا سالنهای سینما ویژه خانواده هاست ویا زنها و خانواده ها باید از تماشاگران مرد جدا باشند . یک مورد دیگر نمایش فیلمهای ساخت هالیوود , بالیوود و یا عربی درسالن سینما ست و این که تاچه میزان محتوای فیلمها برای نمایش درسینما ها مجازاست . دراین باره خبرگزاری عربستان سعودی به نقل از وزیرفرهنگ و اطلاعات خاطرنشان ساخت که محتوای فیلمها برای نمایش درکشوربسیارمهم است زیرا که نباید مخالف با قوانین اسلامی و شریعت و ارزشهای اخلاقی باشد. از سویی دیگر به عقیده هشام فقیه صحنه های خشن در سراسرجهان عرب مجاز است درحالی که وقتی صحبت ار دوستی صمیمیت و عشق می شود به عنوان نقض اخلاق تعبیرمی گردد.