عصر نو
www.asre-nou.net

استعفای سعد حریری نخست وزیر لبنان و موضع جمهوری اسلامی ایران


Sun 5 11 2017

saad-hariri.jpg
سعد حریری با انتقاد از ایران استعفا کرد

بی بی سی: سعد حریری از مقام نخست وزیری لبنان استعفا کرد. او از حزب‌الله لبنان و سیاست‌های ایران در منطقه انتقاد کرده و گفته جانش در خطر است.

او گفته لبنان در چنگ ایران است و ایران به هر جا که می‌رود وحشت و ویرانی به بار می‌آورد.

سعد حریری گفت: "شرارت ایران در منطقه گریبان خودش را هم می‌گیرد. ایران در مداخله‌جویی‌هایش در امور جهان عرب شکست می‌خورد."

آقای حریری گفت مردم لبنان مانند گذشته قیام می‌کنند و دستانی را که موذیانه دراز شده‌اند قطع می‌کنند.

بهرام قاسمی، سخنگوی وزارت خارجه ایران، موضع سعد حریری علیه ایران را رد کرده و گفته است که استعفای آقای حریری بخشی از "سناریوی جدیدی برای تنش‌آفرینی" در لبنان و منطقه است.

او در انتقاد از حزب‌الله لبنان هم گفت: "حزب الله اعضایخود را سربازان مقاومت معرفی می‌کند، اما آنهاسلاحشان را به سوی مردم سوریه و یمن هدف می‌گیرند."

سعد حریری درست یک سال پیش به عنوان نخست وزیر لبنان معرفی شد. آغاز کار او و میشل عون به عنوان رئیس جمهور، پس از ماه‌ها بن‌بست سیاسی و با توافقی میان متحدان آقای حریری و متحدان حزب‌الله ممکن شد.

دفتر میشل عون، رئیس جمهور لبنان، می‌گوید آقای حریری استعفای خود را در تماس تلفنی "از خارج از لبنان" به آقای عون اطلاع داده و رئیس جمهور لبنان منتظر بازگشت سعدحریری است تا درباره شرایط استعفای او بیشتر بداند.

سخنرانی استعفای سعد حریری در ریاض، پایتخت عربستان، انجام شد و شبکه تلویزیونی العربیه آن را پخش کرد.

استعفا یک روز پس از دیدار با ولایتی

سعد حریری به تازگی به عربستان سعودیسفرهاییداشته است. آقای حریری همچنین روز جمعه در بیروت با علی اکبر ولایتی، مشاور دیپلماتیک رهبر ایران، ملاقات کرد.

آقای حریری در نطق استعفایش گفتفضای سیاسی لبنان شبیه روزهای قبل از سوءقصد به جان پدرش، رفیق حریری، شده و او احساس می‌کند عده‌ای برای قتلش نقشه می‌کشند.

رفیق حریری، نخست‌وزیر پیشین لبنان در بمب‌گذاری بزرگی در ۱۴ فوریه ۲۰۰۵ در بیروت کشته شد.

رفیق حریری منتقد سرسخت سوریه بود و بسیاری نهادهای امنیتی و اطلاعاتی سوریه را عامل سوءقصد او می‌دانستند. اعتراضات گسترده پس از قتل رفیق حریری باعث شد ارتش سوریه پس از سال‌ها خاک لبنان را ترک کند.

پنج نفر از اعضای حزب الله لبنان از طرف دادگاه بین‌المللی ویژه لبنان، مستقر در لاهه هلند، به نقش داشتن در سوءقصد به رفیق حریری متهم شدند. حزب الله همواره این اتهام‌ها را رد کرده است.

وزارت خارجه ایران استعفای حریری را 'سناریوی تنش‌آفرینی' خواند

بهرام قاسمی، سخنگوی وزارت خارجه ایران، موضع سعد حریری علیه ایران را رد کرده و گفته است که استعفای آقای حریری بخشی از "سناریوی جدیدی برای تنش‌آفرینی" در لبنان و منطقه است.

آقای قاسمی در بیانیه‌ای گفته است اتهام‌هایی که آقای حریری علیه ایران مطرح کرده، مشابه اتهام‌هایی است که مقام‌های آمریکایی، اسرائیلی و سعودی به حکومت ایران می‌زنند.

سعد حریری امروز در نطقی در ریاض، پایتخت عربستان، به تندی از ایران و حزب‌الله لبنان انتقاد کرد و گفت احساس می‌کند عده‌ای می‌خواهند او را مانند پدرش، رفیق حریری، مورد سوءقصد قرار دهند.

سخنگوی وزارت خارجه ایران استعفای سعد حریری در عربستان را "مایه تاسف و شگفتی" دانسته و گفته است او به اهداف اسرائیل کمک می‌کند.

بهرام قاسمی مداخله ایران در امور داخلی لبنان را رد کرده و گفته است که ایران به استقلال، ثبات و آرامش این کشور احترام می‌گذارد.

حزب‌‌الله لبنان گروه شیعه مسلحی است که با حمایت گسترده ایران فعالیت می‌کند و در سال‌های اخیر نیروهایش در کنار نظامیان ایرانی در دفاع از حکومت بشار اسد در سوریه جنگیده‌اند.

سعد حریری در انتقاد از حزب‌الله لبنان گفته است اعضای این گروه خود را سرباز مقاومت معرفی می‌کنند اما سلاحشان را علیه مردم سوریه به کار می‌گیرند.

جنگ داخلی سوریه از آغاز زمینه‌ساز تنش و اختلاف در فضای سیاسی لبنان بوده است. سوریه منتقدان زیادی در لبنان دارد.

در سال ۲۰۰۵ و به دنبال سوءقصد به رفیق حریری، که بسیاری نهادهای امنیتی سوریه را متهم اصلی آن می‌دانستند، اعتراضات گسترده‌ای در لبنان شکل گرفت که در نهایت باعث شد نظامیان سوری پس از سال‌ها خاک لبنان را ترک کنند.

سعد حریری در نطق استعفای روز شنبه خود فضای سیاسی لبنان را به مقطع سوءقصد به جان پدرش تشبیه کرد و گفت مردم قیام خواهند کرد و مداخله‌جویی ایران در امور جهان عرب شکست خواهد خورد.