عصر نو
www.asre-nou.net

پس از همه پرسی مردم کردستان عراق:

ضرورت مذاکره، پرهیز از تهدید و تنش بیشتر!

هیات هماهنگی
سازمان اتحاد فدائیان خلق ایران - طرفداران وحدت

Fri 6 10 2017

برگزاری همه پرسی در کردستان عراق، با واکنش شدید دولت عراق و پارلمان این کشور و نیز دولت ترکیه و جمهوری اسلامی ایران مواجه شده است. حیدر العبادی نخست وزیر عراق مذاکره با اقلیم را به پس گرفتن همه پرسی موکول کرده است. پارلمان عراق، با تصویب لایحه ای ۱۳ ماده ای، محدودیت های وسیعی را برای اقلیم کردستان عراق و مقامات آن تصویب کرده است. هم اکنون پروازهای بین المللی به مقصد اقلیم کردستان عراق متوقف شده است و اقدامات برای محدودیت های بیشتر از جمله بستن مرزهای اقلیم در دست اجراست. دولت ترکیه و نیز جمهوری اسلامی مانورهای نظامی در مرز با عراق را سازمان داده اند. هر دو دولت از موضع سرسختانه‌ی دولت عراق پشتیبانی کرده اند. رجب طیب اردوغان در سفر به تهران از تصویب «نقشه راه» دو دولت برای فشار به اقلیم کردستان عراق سخن گفته است و رسما به محاصره اقتصادی و حمله نظامی تهدید کرده است.

همه پرسی در کردستان عراق قبل از برگزاری هم مورد مناقشه بود. اما دولت اقلیم بنا به هر ملاحظه ای بدون توجه به درخواست ها برای تعویق، آن را برگزار کرد. در این همه پرسی که حدود ۷۲ درصد از دارندگان حق رای مشارکت داشتند، بیش از ۹۲ درصد رای به استقلال منطقه کردستان از عراق داده اند. این رای گیری اولین بار در تاریخ کردستان عراق، بعد از سقوط امپراطوری عثمانی و تقسیم مناطق کردنشین آن بین دولت های ترکیه عراق و سوریه است. صد سال پیش کردها بعد از سقوط عثمانی انتظار تشکیل دولت خود را داشتند، اما این انتظار برآورده نشد. اکنون بعد از صد سال برای اولین بار در گوشه ای از این مناطق مردم این امکان را یافته اند که آرزوی دیرین خود را به زبان آورند. صد سال پیش وقتی که سه کشور عراق، ترکیه و سوریه بر ویرانه های امپراطوری عثمانی ایجاد شدند، هیچ کس از کردها نپرسید که آن ها چه می خواهند و با خشونت به زندگی در درون مرزهای جدید وادار شدند. امروز بعد از صد سال، در گوشه ای از این مرزها، مردم منطقه کردنشین عراق، در یک رای گیری تمایل خود را اعلام کرده اند. پاسخی که داده می شود، همان پاسخ صد سال پیش است. مانور نظامی، محاصره اقتصادی، بستن مرزها و …

ما برگزاری همه پرسی در کردستان عراق را، فارغ از انگیزه های برگزارکنندگان، حق مردم این منطقه می دانیم. در عین حال، بی توجهی برگزارکنندگان این همه پرسی به توصیه های مجامع بین المللی و نیز گسترش آن به مناطقی فراتر از حوزه اقتدار رسمی اقلیم و کم توجهی به درخواست ها برای مذاکره بر سر آن با دولت مرکزی را عامل مهمی در ایجاد شرائط جدید می دانیم. باید از جو تهدید، تحریک و تنش دوری جست و به دنبال راه حل، از طریق دیالوگ و گفت و گو برآمد. بر مبنای قانون اساسی موجود عراق تلاش جدیدی را در تنظیم مناسبات اقلیم کردستان با دولت مرکزی عراق آغاز کرد. منافع مردم کردستان ایجاب می کند که از هر اقدامی که منجر به تنشی جدید در منطقه شود، اجتناب گردد. حفظ دستآوردهای تاکنونی اقلیم کردستان عراق در گرو حل صلح آمیز اختلافات بر سر میز مذاکره است.

انجام مانورهای نظامی در مرزهای اقلیم کردستان عراق، بلافاصه بعد از برگزاری همه پرسی نشاندهنده حساسیت دولت های همسایه نسبت به همه پرسی و امکان تاثیر آن در مناطق کردنشین این کشورها است. در عین حال، واکنش های تند جمهوری اسلامی و دولت ترکیه خود عامل مهمی در تشویق دولت مرکزی عراق برای اعمال محدودیت ها به جای تلاش برای مذاکره بوده است. تهدید این دو دولت به محاصره نظامی و اقتصادی بر دشواری اوضاع افزوده است. این دو دولت که تاکنون مناسبات نزدیکی با اقلیم کردستان عراق داشتند، در تداوم سیاست سرکوب خود در مناطق کردنشین، به جای مداخله مثبت و میانجیگری بین اقلیم و دولت عراق، یک جانبه به تشدید تشنج بین این دو روی آورده اند. منافع ملی کشور ما در آن است که با احترام به خواست مردم کردستان عراق و حفظ مناسبات دوستانه با دولت آن، در جهت حل مشکل در چارچوب قانون اساسی موجود عراق تلاش شود.

ما با احترام به حق مردم کردستان عراق در تعیین سرنوشت خود، تهدید اقلیم کردستان و محاصره‌ی آن را گامی در جهت افزایش تنش در منطقه و محکوم می دانیم. واکنش تند دولت و مجلس عراق و نیز اقدامات اخیر دولت ترکیه و جمهوری اسلامی ایران، در جهت دامن زدن به بحرانی دیگر در منطقه است و تنها راه جلوگیری از چنین بحرانی، پذیرش واقعیت همه پرسی و فعال نمودن دیپلماسی به جای سازمان دادن مانور نظامی و تهدید مردم کردستان عراق است. بهترین گزینه برای کاهش تنش، تشویق دولت مرکزی و اقلیم کردستان عراق برای حل اختلافات خود بر سر میز مذاکره است.

هیات هماهنگی
سازمان اتحاد فدائیان خلق ایران - طرفداران وحدت

۱۴ مهر ۱۳۹۶ - ۶ اکتبر ۲۰۱۷