عصر نو
www.asre-nou.net

رجب طیب اردوغان برای 'تهیه نقشه راه' به تهران می‌رود


Tue 3 10 2017



بی بی سی: رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه فردا چهارشنبه ۱۲ مهر (۴ اکتبر) به تهران سفر می‌کند تا در مورد پیامدهای همه‌پرسی استقلال اقلیم کردستان با رهبر و رئیس جمهور ایران گفت‌وگو کند.

این سفر در حالی است که رئیس جمهور ترکیه اقلیم کردستان را به تحریم‌های بیشتر تهدید کرده است.

آقای اردوغان امروز سه‌شنبه سوم مهر، در جمع اعضای حزب عدالت و توسعه گفت که اگر رهبران کردستان از خواسته خود درباره استقلال عقب نشینی نکنند، دولت ترکیه "اقدامات تنبیهی" بیشتری را مد نظر قرار خواهد داد.

ایران و ترکیه هر دو با برگزاری همه‌پرسی استقلال کردستان مخالف بودند و نتیجه آن را هم نپذیرفته‌اند.

بر اساس اعلام مقام‌های اقلیم کردستان بیش از ۹۰ درصد شرکت‌کنندگان در این همه‌پرسی به استقلال کردستان رأی دادند.

رئیس جمهور ترکیه گفته است با یک "نقشه راه" به کشورش بازخواهد گشت.

آقای اردوغان گفته است: "سفر من به ایران برای شرکت در یک نشست همکاری استراتژیک در سطح عالی خواهد بود. ما درباره مسئله شمال عراق هم گفتگو خواهیم کرد و با یک نقشه راه جدی برمی‌گردیم."

سفر رئیس جمهور ترکیه به تهران در حالی انجام می‌شود که ژنرال حلوصی آکار، رئیس ستاد ارتش ترکیه هم به تهران سفر کرده است.

این سفر در پاسخ به دیدار سرلشگر محمد باقری، رئیس ستاد کل نیروهای مسلح ایران از ترکیه بوده که اواسط ماه اوت سال جاری انجام شد.

محمد باقر نوبخت، سخنگوی دولت ایران هم امروز سه‌شنبه ۱۱ مهر در نشست هفتگی خود درباره سفر آقای اردوغان به تهران گفته: "رابطه ما با کشور ترکیه همیشه خوب بوده است و می‌دانید که ما در بخش‌های نظامی و منطقه‌ای با این کشور ارتباط و قراردادهایی داشته ا‌یم، این سفر برای توسعه این مناسبات است."

ایران و ترکیه در آستانه برگزاری همه‌پرسی اقیلم کردستان که اواخر ماه گذشته میلادی صورت گرفت در مرز مشترک خود با منطقه کردستان عراق، مانور نظامی برگزار کردند.

تهران و آنکارا همچنین به درخواست دولت عراق محدودیتهای شدیدی در مورد پروازها به کردستان عراق اعمال کرده اند.

رضا هاکان تکین، سفیر ترکیه در تهران همکاری‌های اقتصادی، تجاری، قضایی و امنیتی را از دیگر موضوعات مورد گفتگو در سفر رئیس جمهور کشورش به ایران برشمرده است.

به گزارش ایرنا، آقای هاکان تکین گفته است: "ترکیه و ایران در تمامی حوزه ها همکاری های گسترده‌ای داشتند و گام های جدی برداشته بودند. تنها بخشی که شاید تاکنون و در رابطه بین دو کشور مغفول مانده بود حوزه روابط دفاعی و نظامی بود. سفر سرلشکر باقری رئیس کل ستاد کل نیروهای مسلح ایران به ترکیه در ماه اوت گذشته را می توانیم یک سفر تاریخی بدانیم چرا که بعد از انقلاب اسلامی ایران سفری در این سطح به ترکیه نشده بود."

ایران و ترکیه در مورد اقلیم کرستان عراق نگرانی‌ها و مواضع مشابهی دارند ولی در مورد موقعیت بشار اسد، رئیس جمهوری سوریه در آینده سیاسی آن کشور دارای اختلاف نظر هستند.

ترکیه تا کنون با متهم کردن بشار اسد به کشتار مردم کشورش، با ادامه حکومت او مخالفت و از گروهی از مخالفان مسلح او حمایت کرده در حالیکه تهران از متحدان اصلی و حامیان مالی و نظامی دولت بشار اسد بوده است و در جنگ داخلی سوریه به طور گسترده به او کمک می‌کند.