عصر نو
www.asre-nou.net

مرکل: برجام می‌تواند الگویی برای حل بحران کره شمالی باشد


Sun 10 09 2017



بی بی سی: آنگلا مرکل، صدر اعظم آلمان، می‌گوید که توافق هسته‌ای بین ایران و قدرت‌های جهانی می‌تواند به عنوان الگویی برای کمک به حل مشکل برنامه موشکی و هسته‌ای کره شمالی مورد استفاده قرار گیرد.

خانم مرکل به نشریه آلمانی "فرانکفورتر آلگماینه" گفته است که "اگر به مشارکت ما در چنین مذاکره‌ای نیاز باشد، بلافاصله پاسخ مثبت خواهم داد."

او با اشاره به توافق هسته‌ای بین ایران و قدرت‌های جهانی موسوم به برجام گفت که آن توافق "بسیار طول کشید اما در دیپلماسی بسیار مهم بود" و به گفته خانم مرکل منجر به "نتیجه ای خوب" شد.

آمریکا در کنار بریتانیا، فرانسه، روسیه، چین، آلمان و اتحادیه اروپا، طرف‌های ایران در توافق جامع اتمی موسوم به برجام هستند که بر اساس آن ایران محدویت‌هایی را در برنامه هسته‌ای خود پذیرفت و در قبال آن تحریم‌های بین‌المللی ناشی از ادامه آن فعالیت‌ها علیه ایران برداشته شد.

صدر اعظم آلمان گفت به نظر او "چنین الگویی می‌تواند برای خاتمه دادن به بحران کره شمالی مورد استفاده قرار گیرد. اروپا و به خصوص آلمان باید آماده باشند تا در چنین موضوعی نقش فعالی داشته باشند."

اظهارات خانم مرکل درباره توافق‌ هسته‌ای ایران و استفاده الگویی از آن برای حل معضل کره شمالی در حالی مطرح شده است که دولت دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا، از منتقدان سرسخت این توافق‌ است. آمریکا در عین حال یکی از طرف‌های اصلی درگیر در بحران کره شمالی است.

آقای ترامپ پیش از پیروزی در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا برجام را "یک توافق بد" توصیف کرده بود و پس از ورود به کاخ سفید هم بارها درباره ضرورت خروج آمریکا از آن سخن گفت.

اخیرا نیز مقامات این کشور نگرانی‌هایی درباره پایبندی ایران به برجام ابراز کرده اند که مورد انتقاد برخی دیگر از کشورها از جمله دیگر امضا کنندگان توافق هسته ای قرار گرفت.

بحران هسته‌ای کره شمالی

کره شمالی اخیرا ششمین آزمایش هسته‌ای خود را انجام داد که به ادعای مقامات آن کشور بمبی هیدروژنی بود. کره شمالی همچنین در ماه‌ها و هفته‌های اخیر آزمایشهای موشکی زیادی کرده که همه این تحولات واکنش شدید کشورهای جهان به ویژه آمریکا را به دنبال داشته است.

مقامات آمریکایی تهدید کرده‌اند که هرگونه اقدام خصمانه کره شمالی را با قدرت بیشتری پاسخ خواهند داد.

آمریکا به طور رسمی از شورای امنیت سازمان ملل متحد درخواست کرده تا قطعنامه وضع تحریم‌های شدیدتر علیه کره شمالی را به رای بگذارد.

این در حالی است که یک مقام وزارت دفاع کره جنوبی هشدار داده است که کره شمالی می‌تواند "هر آن" دست به آزمایش یک موشک قاره‌پیمای دیگر بزند.

آمریکا خواهان آن است تا شورای امنیت روز دوشنبه (۱۱ سپتامبر) این قطعنامه را به رای بگذارد.

گزارش شده چین و روسیه با تحریم نفتی و مسدود کردن دارایی‌ها مخالف هستند و تنها با ممنوعیت صادرات محصولات نساجی کره شمالی موافق هستند.

آمریکا امیدوار است وضع تحریم‌های شدیدتر باعث ‌شود کره شمالی به برنامه هسته‌ای و موشکی خود پایان دهد.