عصر نو
www.asre-nou.net

اعتراض به ادامه‌ی بازداشت جواد علی‌زاده و عباس جليليان

سازمان دفاع از حقوق بشر كردستان
Tue 24 02 2009

سازمان دفاع از حقوق بشر كردستان با صدور بيانيه‌ای اعتراض خود را به ادامه‌ی بازداشت جواد علی‌زاده فعال حقوق بشر و عباس جليليان نويسنده و پژوهشگر اعلام داشت.
در ابتدای اين بيانيه كه صبح امروز برابر با 5 اسفند 1387 از سوی دبيرخانه اين سازمان انتشار يافت آمده است: «26 دی ماه سال جاری طی دو اقدام جداگانه، جواد علی‌زاده در سنندج و عباس جليليان در كرمانشاه توسط نيروهای انتظامی و امنيتی دستگير شدند و اكنون 40 روز است كه در بازداشت به سر می‌برند. جواد علی‌زاده با طی 21 روز از اين مدت در بازداشتگاه‌های ناجا و اداره اطلاعات سنندج با اتهام تبليغ عليه نظام و سامان‌دهی تجمع غيرقانونی به قرنطينه‌ی زندان مركزی اين شهر منتقل گرديده است، اما عباس جليليان همچنان بدون آن‌كه مورد تفهيم اتهام قرار گيرد در بازداشتگاه اداره اطلاعات كرمانشاه به سر می‌برد».
در بخش نخست اين بيانيه همچنين به معرفی و نحوه بازداشت اين دو پرداخته شده است: «جواد علی‌زاده اهل گيلان و ساكن تهران، فعال حقوق بشر و دانشجوی محروم از تحصيل می‌باشد كه پيش از اين نيز چند مورد سابقه‌ی بازداشت به دليل فعاليت‌های مدنی را داشته است. از جمله آذر ماه سال گذشته به دنبال سخنرانی در مراسم روز دانشجوی دانشگاه تهران كه به نمايندگی از دانشجويان كُرد انجام پذيرفت دستگير و پس از گذراندن 2 ماه بازداشت با وثيقه‌ی 80 ميليون تومانی آزاد گرديد. وی آخرين بار اوايل دی ماه سال جاری از زندان آزاد شده بود.
اين بار نيز جواد علی‌زاده كه جهت شركت در مراسم نخستين سال‌گرد ابراهيم لطف‌الهی ـ دانشجوی سنندجی كه سال گذشته به طرز مشكوكی در بازداشتگاه اداره اطلاعات سنندج جان سپرد ـ به كردستان سفر كرده بود، پس از آن‌كه طی اين مراسم سخنانی را در پيوند با حقوق اقليت‌های ملی و بررسی چگونگی بازداشت، نحوه مرگ و رسيدگی به پرونده ابراهيم لطف‌الهی از ديدگاه حقوق بشری بيان نمود به هنگام خروج از محوطه‌ی گورستان شهر سنندج توسط نيروهای انتظامی بازداشت گرديد.
عباس جليليان فعال ادبی و مؤلف آثاری چون فرهنگ باشور، رمان رنگامه، كتاب زرينه و سيمنه و... از نويسندگان و پژوهشگران برجسته‌ی كردستان می‌باشد كه سال‌هاست در حوزه زبان و ادبيات كُردی مشغول به فعاليت و تحقيق است. اين نويسنده بيش‌تر كوشش‌های ادبی خود را به تقويت گويش كُردی جنوبی و فرهنگ مردم كرمانشاه و ديگر مناطق كردنشين اختصاص داده است و در سال‌های اخير نيز مشغول انجام پژوهشی گسترده در زمينه‌ی آوانگاری نام‌های باستانی بخش‌ها و نواحی جنوب مناطق كردنشين ايران بود.

چند تن از مأموران امنيتی شب 26 دی ماه با مراجعه به منزل پدری عباس جليليان در شهر اسلام آباد غرب با شيوه‌ای توهين آميز اقدام به بازداشت وی نموده و سپس او را به بازداشتگاه اداره اطلاعات در شهر كرمانشاه منتقل كرده‌اند».

سازمان دفاع از حقوق بشر كردستان در ادامه با تأكيد بر اين‌كه جواد علی‌زاده از معدود فعالان غيركُرد ايرانی‌ست كه با اعتقاد و التزام عميق و عملی به اصول و مفاهيم حقوق بشری بخش اعظم تلاش‌های خود را در اين حوزه معطوف به احقاق حقوق اقليت‌های ملی و از جمله ملت كُرد در ايران نموده است می‌افزايد:‌ «مطمئناً چنين برخوردی از سوی حاكميت نتيجه‌‌‌ی اين نوع فعاليت‌های حقوق بشری جواد علی‌زاده بوده و وی در حال حاضر حتی تاوانی بيش از فعالان كُرد در دفاع از حقوق ايشان در مورد مشابه را می‌‌پردازد. به گونه‌ای كه تنها بازداشتی مراسم يادبود ابراهيم لطف‌الهی در سنندج جواد علی‌زاده بوده است.
اخبار و گزارش‌های انتشار يافته از وضعيت ايشان در اين مدت بازداشت نيز حكايت از اعمال فشارها و بدرفتاری‌های جسمی و روحی نسبت به وی دارد. تا آن‌جا كه در موارد متعدد مورد هتاكی قرار گرفته و در نتيجه‌ی ضرب و شتم از ناحيه‌ی سر و كمر آسيب ديده است. زندانيان هم‌بند ايشان در استشهاديه‌ای برخوردهای فيزيكی و توهين آميز و آثار جراحات بر بدن وی را مورد تائيد قرار داده‌اند».
سازمان دفاع از حقوق بشر كردستان همچنين با اشاره به وضعيت فرهنگی و بحران هويتی در مناطق جنوبی كردستان ايران كه نتيجه‌ی اعمال سياست‌های غلط فرهنگی و مغاير با حقوق بشر در تلاش برای به فراموشی سپردن زبان مادری و يا حداقل عدم توجه به آن در ميان مردم اين منطقه می‌باشد تلاش‌های افرادی چون عباس جليليان را در تدوين و نشر آثاری در جهت پاسداری و حفظ اين زبان بسيار مهم و ارزشمند ارزيابی نموده و در ادامه می‌افزايد: «به تبع شرايط ذكر شده فضای فعاليت در اين مناطق نيز با حساسيت و محدوديت بيش‌تری مواجه است. به گونه‌ای كه حتی فعاليت‌های صرفاً ادبی و فرهنگی نيز می‌تواند چنين برخوردهايی را به دنبال داشته باشد».
در پايان اين بيانيه با ابراز نگرانی از ادامه‌ی بازداشت اين فعالان و درخواست از نهادهای داخلی و بين‌المللی حقوق بشری در توجه به وضعيت ويژه آنان آمده است: «سازمان دفاع از حقوق بشر كردستان ضمن درخواست برای مورد بررسی قرار دادن رفتارهای خلاف قانون صورت گرفته با جواد علی‌زاده در بازداشتگاه ناجا، اداره اطلاعات و زندان مركزی شهر سنندج و رسيدگی به شکایت وی از دستگاه امنیتی در اين خصوص، اعتراض خود را نسبت به ادامه‌ی بازداشت اين فعال حقوق بشر و نيز عباس جليليان اعلام می‌دارد و از مسئولان قضايی مربوطه می‌‌خواهد تا هر چه زودتر امكان آزادی نام‌بردگان را فراهم آورند».