عصر نو
www.asre-nou.net

«سخنی با استبداد گران حرکت ملی آذربایجان»

نگرش هاي استبدادي در حركت ملي آذربايجان مسیر زوال آن را هموار می کند
Tue 18 10 2011

علی حامد ایمان

سوال اساسي در اين برهه از زمان براي حركت ملي آذربايجان اين است كه اين حركت بر اساس چه راهبردي مي خواهد و يا مي تواند به حقوق حقه ملت آذربايجان برسد؟ پاسخ هر چه باشد بيش از آن كه يك برنامه راهبردي باشد، يك نظر شخصي است و ترویج همين نظر شخصي به عنوان برنامه راهبردي حرکت، كار را به جایی مي رساند كه حركت ملي آذربايجان در حركت خود يك گام به پيش و چند گام به پس گام مي نهد. البته وجود نظرات مختلف در طيف وسيع حركت ملي آذربايجان يك امر طبيعي و بديهي است ولي مشگل اينجاست كه اكثر اين نظرات بر اساس يك تئوري و يك نظريه قابل دفاع ارائه نمي شود. طيف وسيعي در حركت ملی آذربایجان وجود دارد كه معتقد است در این برهه از زمان از راه هاي مدني بهتر مي توان حركت را راهبري كرد. ما با تكيه بر پيشينه مطبوعاتي و رسانه ای قابل دفاع خود، تجارب سنگین و هزینه بر و همچنین بر اساس برآیند نظرات طیف روشنفکری حرکت ملی آذربایجان، معتقد به اين خط و مشي هستیم و از اول نيز در اين راه گام نهاده ایم و هزينه گزاف آن را نيز، چه در درون حركت و چه در ميان حاكميت، پرداخت نموده ایم.

درست است كه ما معتقد به راهبرد مدني هستيم ولي هيچگاه سعي نكرده ايم كه آن را به عنوان تنها تئوری موجود در حركت ملی آذربایجان تعميم دهيم. از طرف ديگر سعي ننموده ایم كه تفسيري تنگ و باريك از این تئوری ارائه دهيم بلكه همواره تلاش کرده ايم قرائت ساختار شكنانه اي از اين راه برد مدني خود ارائه دهيم. تفسير ساختار شكنانه از حرکت ملی آذربایجان يك روند جريان سازي است كه توسط نويسندگان شمس تبریز در اوایل سال 1376به راه افتاد و هم اكنون نيز در جريان است و امروزه تبدیل به یک گفتمان مسلط روشنفکری در حرکت ملی آذربایجان گردیده است.

ما مي خواهيم با ايجاد يك جريان فكري منسجم و با قرائت متفاوت از مسایل، پيگير مطالبات حقوق ملت آذربايجان باشيم يعني جریان شمس تبریز قبل از اينكه يك تشكيلات سیاسی باشد يك جريان فكري و انديشه ای در جامعه است كه توسط نويسندگان نشریه شمس تبریز به راه افتاد، نشریه ای که در کمتر از 4 سال برای همیشه متوقف گردید.

اين جريان فكري علي رغم اينكه در لایه های روشنفکری و همچنین درونی حرکت ملی آذربایجان سخت فعال است، ولي همواره خود را نقدپذير مي داند و حتي در زمانهای لازم نیز خود را تا سر حد مرگ نقد كرده است. اين نقد از جانب هر كسي هم كه باشد براي ما محترم است، چه نقد از درون باشد و چه نقد از نيروهاي بيروني و یا نقد از طرف آنهايي باشد که نظری متفاوت تر از ما دارند.

ما در مورد پيشرو و پس رو بودن اين جريان فكري در حركت ملي آذربايجان قضاوتي نمي كنيم و آن را به افكار عمومي وا مي گزاريم. ما تنها معتقديم كه ما نيز جرياني هستيم در كنار ساير جريانهايي كه در ساحه هاي مختلف حركت ملي آذربايجان فعال هستند.

ولی در اين ميان طبيعي است كه جرياني هم وجود دارد كه به مانند ما به تحلیل حرکت نمي انديشد، به مانند ما به مسايل و مشکلات آن نمي نگرد و به همين دليل نیز به مانند ما عمل نمي كنند. اين در تمام حركات و جنبشها امري طبيعي و قابل تحمل است. ولي آنچه در اين ميان غير قابل تحمل مي نماید اين است كه عده اي مي خواهند به اين وسيله دست به تخريب اين جريان فكري بزنند ولي از آنجايي كه اين جريان فکری تنومند است و ریشه در ساختارهای درونی حرکت ملی آذربایجان دارد و به همين راحتي تخريب نمي گردد،در نتیجه تخريب را از آحاد آن شروع مي كنند.

ما اگر تا به امروز ساكت بوده ايم و دم نزده ايم فقط به اين خاطر بوده كه بگذاريم هر آن كس هر چه مي خواهد بگويد، هر چه مي خواهد بنويسد و مواضع خود را اعلام نمايند. ما اگر تا به حال در قبال تخريب اين همه جريانهاي مختلف فکری و مخصوصا شانتاژهای پوپولیستی و عوام فریبانه «گون آذ» تی وی سكوت كرده ايم تنها به همين خاطر بوده كه ما زوال اين تفكر تفرقه افكني و تخريب آفريني را بارها دیده ایم و اکنون نیز مي بينيم. اين حق طبيعي هر كسي است كه خط و مشي مبارزه سياسي خود را برگزيند ولي نمي تواند اصول اخلاقی را زير پا نهند. برخي ها مي توانند از تئوری رادیکالیزه شدن حرکت ملی آذربایجان به نفع خود استفاده كنند اما ما اجازه نمي دهيم كه در پشت آن سنگر بگيرند و به سوي تفکرات دیگر تيراندازي نمايند. متاسفانه برخي از جريانهای فكري خارج از کشور که دارای پایگاه قوی اجتماعی در درون حرکت ملی آذربایجان نیستند، بقاي خود را در پناه تند روي تضمين شده مي بيند. آنها طوري رفتار مي كنند كه جامعه تصور كند تنها همين افراد بهترين مدافعان حقوق ملت آذربايجان هستند و ديگران خيانت كار و خيانت پيشه هستند. اين افراد براي نيل به اين اهداف خود مجبور از تند روي هستند. آنها مي خواهند در پناه اين روش و با پيوند دادن مواضع خود با حقوق ملت آذربايجان راه هر گونه انتقاد را بر خود ببندند. حركت ملي آذربايجان بايد نسبت به اين نوع تندرويهاي برنامه ريزي شده حساس باشد و به آن واكنش نشان بدهد. حركت ملي آذربايجان اگر به آن درجه از رشد و بلوغ سیاسی خود نرسد كه نتواند تندرويها را در داخل خود كنترل كند محكوم به فناست، مخصوصا تندرويهايي كه به صورت هدايت و برنامه ريزي شده و خارج از جریان و روال طبیعی بازی به این حرکت تحمیل می گردد. ما معتقدیم که این نوع جریان ها و جریان سازیهای غیر طبیعی مرگ حرکت ملی آذربایجان را تسریع می کند و مي خواهد حركت را به لبه پرتگاه نزديك كند. حركت نبايد اجازه دهد نگرشهاي استبدادي به آن غالب آيد و توان هر گونه نقد را از خود بگيرد. اگر سياستها و عملكردهاي تمامي جريانهاي فكري در حركت مورد نقد قرار نگيرد حركت دچار آفت سكوت مي گردد و آن وقت ديگران از ترس متهم شدن دم برنمي آورند و از آن انتقاد نمي كنند و در اين زمان است كه حركت سير قهقرايي خود را شروع مي كند.

تا زماني كه در حرکت ملی آذربایجان بر روي راهبرد خاصي به يقين و نتیجه نرسيده ايم، نمي توانيم آنهايي را كه طوردیگری می اندیشند از حركت برانيم و تا زماني كه هدفهاي راهبردي حركت مشخص نشده نمي توانيم ايدئولوژي هاي ديگر را در حركت ملی آذربایجان منفور اعلام كنيم. تلویزیون گون آذ تی وی در طول این همه سال کارنامه غیر قابل قبولی از خود برای ارائه راهبرد حرکتی در حرکت ملی آذربایجان به جا گذاشته است و نشان داده است که از ظرفیتهای لازم برای ارائه این تئوری در حرکت ملی آذربایجان برخوردار نیست. این را دیگر تمامی طیفهای روشنفکری در حرکت ملی آذربایجان می داند گرچه که دست اندرکاران این رسانه درپشت شعارهای عوام فریبانه جور دیگری وانمود کنند.

حركت ملی آذربایجان پس از این همه مسیر دور و دراز خود و پس از این همه هزینه های سنگین و نفس گیرخود، نبايد در دست اينگونه نگرشهاي استبدادي اسير باشد و مثل بازيچه اي به هر طرف سوق داده شود. آذربايجان از آن همه است نه عده اي محدود كه فقط خود را متولي آذربايجان مي دانند. ما بايد آگاه باشيم كه چنين نگرشهاي استبدادي ريشه ما را بر باد مي دهد و مهلك ترين ضربه را به این حرکت مردمی مي زند و مسير قهقرايي آن را هموار مي نمايد.