پنجشنبه ۵ مهر ۱۳۸۶ - ۲۷ سپتامبر ۲۰۰۷

سنای ‌آمریکا نیز سپاه را تروریستی شناخت

           

بی بی سی - کنگره آمریکا در زمانی رأی به تروریستی شناخته شدن سپاه می دهد که رئیس جمهور ایران در آمریکا حضور دارد

یک روز پس از مجلس نمایندگان آمریکا، مجلس سنای این کشور نیز طی مصوبه ای خواهان قرار گرفتن نام سپاه پاسداران ایران در فهرست سازمانهای خارجی تروریستی شد.

این مصوبه نیز همچون مصوبه مجلس نمایندگان برای دولت ایالات متحده الزام آور نیست.

طی رأی گیری مجلس سنا برای تروریستی شناختن سپاه پاسداران، ۷۶ سناتور رأی موافق و ۲۲ سناتور رأی مخالف دادند.

مخالفان معتقد بودند که قرار گرفتن نام سپاه پاسداران ایران در فهرست سازمانهای تروریسی می تواند مقدمه حمله به ایران باشد.

از جمله مخالفان، سناتور جیم وب بود که گفت زبان به کار گرفته شده در این طرح می تواند مجوز کنگره آمریکا برای حمله به ایران تلقی شود.

در مقابل، سناتور جوزف لیبرمن که از تنظیم کنندگان طرح تروریستی شناختن سپاه بود گفت که هدف از این طرح به هیچ وجه اعلام جنگ به ایران نیست.

یک روز پیشتر، مجلس نمایندگان آمریکا نیز با اکثریت قاطع آرا و در بخشی از مصوبه ای که هدف از آن اعمال تحریمهای شدیدتر علیه ایران بود، نام سپاه پاسداران را در فهرست سازمانها و گروههای تروریستی قرار داده بود.

۳۹۷ نماینده این مجلس به تروریستی خوانده شدن سپاه پاسداران رأی مثبت دادند، در حالی که این تصمیم فقط با رأی منفی شانزده نماینده روبرو شد.

رأی اکثریت مجلس نمایندگان آمریکا به تروریستی قلمداد شدن سپاه پاسداران ایران با واکنش دولت ایران مواجه شد و وزارت امورخارجه ایران این رأی را تصمیمی نسنجیده و بدون مبانی قانونی خواند و گفت که چنین کاری به برقراری صلح و امنیت در جهان کمک نخواهد کرد.

کنگره آمریکا در زمانی رأی به تروریستی شناخته شدن سپاه پاسداران می دهد که محمود احمدی نژاد، رئیس جمهور ایران برای شرکت در نشست مجمع عمومی سازمان ملل متحد در آمریکا حضور دارد.

آقای احمدی نژاد در زمان جنگ ایران و عراق در سپاه پاسداران فعالیت می کرد.

سپاه پاسداران علاوه بر فعالیت نظامی، در زمینه های اقتصادی و صنعتی نیز فعال است؛ بسیاری از طرحهای بزرگ راهسازی، سدسازی، ساختمانی و صنعتی در ایران را سپاه پاسداران اجرا می کند.

آمریکا و متحدانش که معتقدند یکی از اهداف برنامه اتمی ایران، دستیابی به سلاح هسته ای است، سپاه پاسداران را در پس فعالیتهایی می دانند که به باور آنان، در بخش نظامی برنامه اتمی ایران در جریان است.

 

آمریکا فشار بر سپاه پاسداران را تشدید می‌کند

دویچه وله: کنگره آمریکا نام سپاه پاسداران را در فهرست سازمان‌های تروریستی قرار داد.این تصمیم برای دولت الزام‌آور نیست، اما کاخ سفید نیز قصد دارد بخشی از سپاه را مشمول تحریم قرار دهد.مصوبه کنگره با انتقاد شدید ایران روبرو شده است.

مجلس سنای آمریکا روز چهارشنبه، ۲۶ سپتامبر، با تصویب قطعنامه‌ای سپاه پاسداران ایران را در فهرست سازمان تروریستی جهان قرار داد. این قطعنامه با رأی مثبت ۷۶ سناتور به تصویب رسید. ۲۲ سناتور به آن رأی منفی دادند.

مطابق  قطعنامه سنا شرکت‌هایی که در صنعت نفت و گاز ایران بیش از ۲۰ میلیون دلار سرمایه‌گذاری کنند نیز شامل تحریم‌های آمریکا خواهند شد.

یک روز پیش از مجلس سنا، مجلس نمایندگان آمریکا نیز قطعنامه‌ی مشابهی را به تصویب رساند. ۳۹۷ نماینده به این قطعنامه رأی مثبت دادند و تنها ۱۶ نماینده با آن مخالفت کردند. اجرای مصوبه‌های مجلس سنا و نمایندگان برای دولت آمریکا الزام‌آور نیست، با این همه می‌تواند در نهایت دولت را نیز به اقداماتی در این راستا رهنمون شود.آمری

 

رایس: سپاه قدس را تحریم می‌کنیم

مجالس سنا و نمایندگان در حالی قطعنامه‌ بر علیه سپاه پاسداران را تصویب کردند که اوایل هفته جاری نیز، وزیر خارجه آمریکا از قصد احتمالی دولتش به اعمال برخی تحریم‌ها علیه سپاه قدس خبر داده بود. سپاه قدس از واحدهای عمده سپاه پاسداران است که آمریکا در ماه‌های اخیر آن را به حمایت آموزشی و تدارکاتی از شورشیان عراق متهم کرده است. خانم رایس روز دوشنبه ، ۲۴ سپتامبر، در مصاحبه‌ای با خبرگزاری رویترز, ضمن اعلام تصمیم دولت آمریکا گفت که  سپاه قدس نه تنها دارای شبکه‌ای از فعالیت‌ها برای پشتیبانی از تروریسم است، بلکه در زمینه حمایت از اشاعه تسلیحات کشتار جمعی نیز فعال است. ظاهراَ تحریم مورد نظر دولت آمریکا مبادلات و ارتباطات مالی و تسلیحاتی سپاه قدس را هدف گرفته است.

قرارگرفتن نام سپاه پاسداران در فهرست سازمان‌های تروریستی اگر جنبه عملی پیدا کند، برای اولین بار خواهد بود که بخشی از نیروهای مسلح یک کشور در چنین فهرستی قرار می‌گیرد. سپاه پاسداران به رغم تفاوت‌های معینی که در زمینه ساختار و وظایف با ارتش دارد یکی از نهادهای نظامی رسمی کشور است و فرماندهی کل آن هم به عهده آیت‌الله خامنه‌ای، ولی فقیه جمهوری است.

تحریم اقتصادی و تسلیحاتی سپاه و ایجاد زمینه سیاسی و حقوقی برای حمله آسانتر به واحدهای آن از پیامدهای احتمالی قرار گرفتن نام این نیرو در فهرست‌های سیاه خواهد بود.

در واکنش با مصوبه کنگره آمریکا، سخنگوی وزارت امور خارجه‌ی جمهوری اسلامی، محمد علی حسینی در واکنش به مصوبه کنگره آمریکا، با اشاره به این که سپاه نهادی رسمی و قانونی و ایران یکی از اعضای سازمان ملل است مصوبه یادشده را را اقدامی عجيب و بی‌سابقه دانست و آن را به عنوان عملی غیرمسئولانه و غیرقانونی به شدت محکوم کرد.

 

نگرانی برای روسیه

از جمله کشورهایی که در تأمین تسلیحاتی سپاه مشارکت دارند، روسیه است که طی قراردادی که سال ۲۰۰۵ با این نیرو امضا کرده در حال تجهیز آن به یک سیستم دفاع ضدهوایی به ارزش یک و نیم میلیارد است.

در سال‌های گذشته آمریکا شرکت روسی روسبرون اکسپورت Rosboronexport)) را به سبب قرارداد تسلیحاتی‌اش با ایران دو بار مورد مجازات و تحریم قرار داده است. گرچه این شرکت با سپاه قراردادی ندارد، اما به گفته مقامات آمریکایی بخش عمده‌ای از تجهیزاتی که به ایران صادر می‌کند، در اختیار این نیرو قرار می‌گیرد.

در همین حال، به گزارش خبرگزاری‌ رویتر، در جلسه وزرای خارجه کشورهای گروه ۸ که در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل برگزار شده بود، ظاهراَ میان کاندالیزا رایس، وزیر خارجه آمریکا و سرگئی لاوروف، همتای روسی او بر سر تحریم ایران یک مشاجره لفظی درگرفته است. پس از این جلسه، وزیر خارجه فرانسه در پاسخ به این سؤال که آیا در مذاکره بر سر تشدید تحریم‌ها علیه ایران پیشرفتی به دست آمده، گفت: «من نمی‌توانم چنین چیزی بگویم

 

مذاکرات پیاپی

پس از مذاکرات مدیرکلان وزارت خارجه کشورهای ۵+۱ در واشنگتن بر سر تشدید احتمالی تحریم‌های علیه ایران، در روز جمعه ۲۰ سپتامبر، قرار است فردا, جمعه ۲۷ سپتامبر، این مذاکرات در نیویورک و در سطح وزرای خارجه ادامه یابد. با توجه به مواضع متفاوت کشورهای یادشده، احتمالاَ توافق بر سر یک قطعنامه جدید ، با کندی پیش خواهد رفت.

از نظر روسیه هر گونه مذاکره جدی در زمینه تحریم بیشتر جمهوری اسلامی  بهتر است به بعد از سفر ولادیمیر پوتین به ایران موکول شود. رئیس جمهور روسیه روز ۱۶ اکتبر برای اولین دیدار خود از ایران، رهسپار تهران خواهد شد.

در همین حال  چین نیز با استناد با پیشرفت‌ در مذاکرات آژانس اتمی و جمهوری اسلامی در مورد لزوم تشدید تحریم‌ها تردید و دودلی نشان می‌دهد. در مورد آلمان، گرچه آنگلا مرکل، صدراعظم  این کشور در سخنرانی‌اش در مجمع عمومی سازمان ملل، بر حمایت از تشدید تحریم‌ها تأکید کرد، اما به نوشته روزنامه زوددویچه سایتونگ (چهارشنبه/ ۲۶ سپتامبر)  در محافل دولتی آلمان این نظر وجود دارد که تحریم‌ها نباید به گونه‌ای باشند که به قدرت  گرفتن جناح احمدی‌نژاد و تضعیف مخالفان آن در درون حکومت منجر شوند. روز شنبه گذشته، مجله سایت هفته‌نامه اشپیگل خبر داده بود که تاکید  واشنگتن و پاریس بر تشدید تحریم‌ها در حالی که شرکت‌های و کنسرن‌های آمریکایی و فرانسوی همچنان در ایران به فعالیت مشغولند, باعث ناخشنودی دولت برلین شده است. به نوشته اشپیگل، از نظر این دولت تحریم ایران تا کنون بیش از همه به ضرر محافل تجاری، صنعتی و مالی آلمان تمام شده است. 

 

توصیه کارتر به بوش برای از سرگیری روابط دیپلماتیک با ایران

خبرگزاری مهر: "جیمی کارتر"، رئیس جمهور اسبق آمریکا با انتقاد از دولت بوش و سایر کشورهای غربی به دلیل کم کاری در توقف گسترش سلاح های اتمی، از وی خواست برای حل مسئله هسته ای ایران روابط دیپلماتیک را با تهران از سر گیرد.

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از آسوشیتدپرس، کارتر از "جرج بوش"، رئیس جمهور آمریکا به دلیل انعقاد قرارداد هسته ای با هند با وجود اینکه دهلی نو عضو پیمان ان پی تی(منع گسترش تسلیحات اتمی) نیست انتقاد کرد و گفت دولت آمریکا محدودیت های منع گسترش تسلیحات اتمی را کنار گذاشته و با صرف میلیاردها دلار برای طرح سپر موشکی به یک "مانع عمده" در جلوگیری از گسترش تسلیحات اتمی تبدیل شده است.

کارتر همچنین با اشاره به سخنان رئیس جمهور ایران در مجمع عمومی سازمان ملل مبنی بر این که ایران نیازی به سلاح اتمی ندارد، گفت : ایران یک عضو پیمان ان پی تی است. این کشور پیمان ان پی تی را امضا کرده و هرگونه نیت در استفاده از اورانیوم غنی شده برای سلاح را رد کرده است و می گوید برنامه هسته ای اش صلح آمیز است.

وی در ادامه با اشاره به اینکه هند، پاکستان و کره شمالی نیز اظهارات مشابهی داشتند، به دولت بوش توصیه کرد روابط دیپلماتیک را با ایران از سر گیرد تا مسئله هسته ای این کشور حل شود. وی تاکید کرد: واشنگتن باید ایران را مطمئن سازد که هدف نظامی بعدی آمریکا نیست. دیپلماسی بهترین راه برای حل این موضوع است.

کارتر از نامزدهای دموکرات و جمهوریخواه انتخابات سال آینده ریاست جمهوری آمریکا نیز به دلیل عدم مطرح کردن موضوع مقابله با گسترش تسلیحات اتمی در تبلیغاتشان انتقاد کرد.

وی همچنین در پاسخ به پرسشی درباره عراق گفت که فکر نمی کند جنگ عراق در یک سال باقیمانده از ریاست جمهوری بوش حل شود.

کارتر که درخلال سالهای 1977 تا 1981 رئیس جمهور آمریکا بوده، پس از ترک کاخ سفید مرکز حقوق بشر کارتر را در آتلانتا پایه گذاری کرد و در سال 2002 موفق به اخذ جایزه صلح نوبل شد.