سه شنبه ۱ خرداد ۱۳۸۶ - ۲۲ مه ۲۰۰۷

گزارش فشار و سانسور مطبوعات، اردیبهشت ۱۳۸۶

 

 

ماهنامه تاسیانی

http://tasyani.blogfa.com

 

در سی‌ویكمین روز فروردین ماه نویسندگان روزنامه آینده نو در وبلاگ‌های خود نوشتند روزنامه آینده نو به طور کاملا غیرمنتظره و به دستور مدیر مسوول تعطیل شد. و در نخستین هفته همین ماه، روزنامه نگار جوان و جسور، مسعود باستانی در این باره چنین نوشت: چرا هرروز بر خی از روز نامه ها سر میز دکه های روز نامه فروشی شهر می ماند و کسی به سراغ آنها نمی رود؟ چرا هر روز بخش بزرگی از روزنامه ها باد می کنند و بیات می شوند؟ چرا ما ایرانی ها هر روز صبح شاهد تبدیل بخشی از درختان سر سبز مان به کاغذ باطله هستیم؟ مشکل کجاست؟

همچنین از ٢٨ فروردین تا ٤ اردیبهشت ماه، چهار وب نگار فمینیست برای تلاش علنی در جهت بهبود وضعیت زنان در ایران به زندان محکوم شده اند.

در نخستین روز دوزخی اردیبهشت ماه در حالی پرویز ورجاوند به اتهام تبلیغ علیه نظام از طریق انجام مصاحبه‌‏ها و ارایه یادداشت‌‏هایی به برخی نشریه‌‏ها به دادسرا احضار شد كه خبر رسید به دنبال نامه رییس انجمن صنفی روزنامه‌‏نگاران خطاب به رییس قوه قضاییه، وی پرونده سیگارچی، سردبیر زندانی روزنامه گیلان امروز را به كمسیون عفو و بخشودگی ارجاع كرد. گفته می‌شود این روزنامه‌‏نگار گیلانی از ابتدای سال 84 به اتهام توهین به امام و رهبری و فعالیت تبلیغی علیه نظام به تحمل سه سال حبس محكوم شده بود، اما علت اصلی دستگیری وی انتشار یك سرمقاله بود كه در آن به اعدام‌های سیاسی سال‌های 60 و 67 اشاره و از گورستان خاوران نام برده شده بود.

فشار و سانسور نشریات دانشجویی نیز در سال 86 از همین نخستین روز اردیبهشت 86 با تعلیق انتشار نشریه دانشجویی دخترانه در یزد، آغاز شد. گفته می‌شود مخالفت با احكام، نشر اكاذیب و بی‌توجهى به قوانین مطرح شده است.

توقیف زنجیره ای مطبوعات دانشجوئی، ادامه تعطیل انجمن ها و جلوگیری از فعالیت های سیاسی و فرهنگی دانشجویان سراسر کشور است و پیوند دارد به یورش به آنچه که از دوران اصلاحات باقی مانده بود.

در روز دوم اردیبهشت ماه با توقیف نشریه دانشجویی سرچشمه دانشگاه رجایی توقیف شد تا عزم جزم حكومت را برای ادامه فشار و سانسور نشریات دانشجویی نشان دهد.

در همین روز مدیر مسوول روزنامه آینده نو در تشریح دلایل تعطیلی این روزنامه گفت: مطبوعات مستقل و آزاد غیردولتی گذشته به سامانی نداشتند و آینده خوبی هم در انتظار آنان نیست!

همچنین در دومین روز اردیبهشت دویست و هفتاد نفر از فعالان سیاسى - اجتماعى و فرهنگى با ارسال یك نامه سرگشاده به آیت الله هاشمى شاهرودى ، خواستار آزادى على فرحبخش ،روزنامه نگار شدند.

عیسی سحرخیز، روزنامه نگار و تحلیلگر سیاسی ایران، در مصاحبه‌ای که با سایت آفتاب کرد، سیاست کنونی و دورنمائی دولت احمدی نژاد نسبت به مطبوعات را كه چیزی جز اتهام براندازی، توقیف و سانسور مطبوعات و دربندافگندن روزنامه نگاران نیست، بررسی کرده است.

در ادامه فشار بر روزنامه‌نگاران و مطبوعات شهرستان‌ها در روز یك‌شنبه دوم اردیبهشت خبر رسید: شعبه اول دادگاه حقوقی سنندج ، ایرج عبادی روزنامه نگار و سردبیر پیشین دو هفته نامه های آسو و کرفتو را برای بار سوم به دادگاه احضار کرد گفته می‌شود اتهام نامبرده درج مطالب خلاف واقع علیه جمهوری اسلامی در رابطه با قتل های زنجیره ای در هفته نامه توقیف شده پیام مردم، بوده.

3 اردیبهشت‌ماه یك روزنامه نگار جوان برای نخستن بار از محتوای نامه های زردرنگ ارشاد به مدیران مسئول نشریات كشور، پرده برداشت كه مستقیماً اقدام به تهدید و سانسور روزنامه‌ها می‌كند. و ادامه داد: در یكی از آخرین شاهكارهای شورای عالی امنیت ملی كه به وسیله ی همین برگه های آنی محرمانه به روزنامه ها ابلاغ شده است،پوشش اخبار صنفی معلمان و اعتراض و  تجمع و اعتصاب های این قشر فرهیخته به مصادیق اقدام علیه امنیت ملی افزوده شده و از روزنامه ها خواسته اند تا «اطلاع ثانوی» از درج هرگونه خبر در این زمینه خودداری كنند!!!

سوم اردیبهشت، روز احضار مدیران مسئول روزنامه‌ها بود. الیاس حضرتی مدیرمسوول روزنامه اعتماد به اتهام نشر اكاذیب به قصد تشویش اذهان عمومی و افترا به شعبه سوم دادسرای كاركنان دولت احضار شد. و محمدجواد حق‌شناس، مدیرمسوول روزنامه اعتماد ملی به اتهام نشر اكاذیب به قصد تشویش اذهان عمومی و افترا به شعبه‌ی سوم دادسرای كاركنان دولت احضار شد. و همچنین حسین شریعتمداری، مدیرمسوول روزنامه كیهان با شكایت شكات خصوصی به دادسرای كاركنان دولت احضار شد. جالب اینكه هر سه مدیر مسئول ادعا كرده‌اند تا لحظه انتشار اخبار فوق هیچ احضاریه‌ای به دست آن‌ها نرسیده است!!! 

همچنین غلام‌حسین كرباسچی، از انتشار مجدد روزنامه‌ی «هم‌میهن» پس از یك دوره چندساله توقیف طی یكی دو ماه آینده خبر داد.

از دیگر سو كانون زنان ایران خبر از احضار بهمن احمدی امویی، روزنامه نگار به اتهام اقدام علیه امنیت ملى از طریق تبلیغ بر ضد نظام جمهورى اسلامى و شركت در تجمع غیر قانونى به دادگاه انقلاب داد.

روز 4 اردیبهشت در حالی مدیر مسئول روزنامه توقیف شده روزگار به دادگاه احضار شد كه خبر رسید: نشریات دانشجویی «سحر» و «باران» در دانشگاه امیركبیر توقیف موقت شدند.

همچنین خبرگزاری ایلنا در این روز با انتشار نامه‌ای اعلام كرد با وجود دعوت اداره كل روابط عمومی نهاد ریاست‌‏جمهوری از این خبرگزاری، برای حضور در نشست خبری سخنگوی دولت، مسوولان روابط عمومی این نهاد از ورود خبرنگار ایلنا به محل برگزاری نشست خبری ممانعت به عمل آوردند.

در حالی‌كه محمد حسین صفارهرندی نسبت به برخی انتقادهای مطرح شده در روزنامه‌های ایران از عملکرد روزهای اخیر نیروی انتظامی واکنش نشان داد و هشدار داد که با آنها "با اقتدار برخورد" خواهد شد. تعدادی از نمایندگان مجلس به وزیر ارشاد در مورد اظهارات اخیر وی در هشدار به رسانه ها و ایجاد محدودیت در درج اخبار واقعی سطح جامعه هشدار دادند.

ائمه جمعه‌ی سراسر کشور در خطبه‌های نماز جمعه‌ی 7 اردیبهشت ماه که مضامین آن را ستاد ائمه‌ی جمعه، زیر نظر رهبر، تعیین می‌کند، حمله گسترده‌ای به مطبوعات و رسانه‌ها آغاز کردند. و سید احمد خاتمی در تهران، برخی روزنامه‌ها را به مرثیه سرایی برای «هرزه‌ها» و «هنجار شکن‌ها» متهم کرد.

روز شنبه 8 اردیبهشت، خبر رسید كه جلسه رسیدگی به اتهامات امیرحسین موحدی، از روزنامه‌‏نگاران مشكین‌‏شهر كه قرار بود صبح آن روز در دادگاه انقلاب این شهرستان برگزار شود به علت عدم حضور موحدی و وكیل مدافعش در دادگاه تجدید وقت شد. گفته می‌شود اتهامات موحدی «تبلیغ علیه نظام» و «عضویت در گروه غیرقانونی با قصد برهم زدن امنیت ملی» بوده است.

از دیگر سو در همین روز شعبه 76 دادگاه كیفری استان تهران، پیروز حناچی، مدیرمسوول وقت فصلنامه «آبادی» را تبرئه كرد. شایان ذكر است جلسه رسیدگی به اتهامات پیروز حناچی روز 26 فروردین ماه سال جاری با حضور هیأت منصفه مطبوعات برگزار شده بود.

جلسه رسیدگی به اتهامات مصطفی كواكبیان، مدیرمسوول روزنامه مردم‌‏سالاری، صبح روز یك‌شنبه 9 اردیبهشت در شعبه 79 دادگاه كیفری استان تهران با حضور اعضای هیأت منصفه مطبوعات برگزار شد. اتهامات مدیرمسوول روزنامه مردم‌‏سالاری تبلیغ علیه نظام و نشر اكاذیب به قصد تشیش اذهان عمومی، عنوان شده‌بود. در همین روز و درحالی‌كه مدیر مسوول روزنامه‌ی شرق گفت: این روزنامه با حفظ رویكرد حرفه‌یی خود بر اساس چارچوب قانون و سیاست‌های رسانه‌یی نظام، طی10 تا 15 روز آینده دوباره منتشر می‌شود. روزنامه اعتماد ملی خبر از بركناری سردبیران مجله‌های كتاب ماه كودك و نوجوان و كتاب ماه ادبیات و فلسفه، وابسته به وزارت ارشاد به دلیل اختلافات داخلی در این وزارتخانه می‌داد.

9 اردیبهشت روز پر از خبری بود، در رابطه با اخبار تائید نشده‌ی توقیف سایت بازتاب، وابسته به محسن رضایی، مدیرمسوول سایت بازتاب ضمن رد توقیف سایت متبوعش‌ گفت: گویا دیوان عدالت اداری بررسی شكایت سایت بازتاب را ممكن تشخیص نداده و قرار بر رد شكایت سایت بازتاب صادر كرده است.

در این روز خبر شكایت شادی صدر از حسین شریعتمداری نیز منتشر شده‌بود. درپى انتشار خبرى در ستون ویژه روزنامه كیهان با عنوان ,خودافشایى هوادار تز چندشوهرى,، شادى صدر، از حسین شریعتمداری، مدیرمسوول این روزنامه به دادسراى كاركنان دولت شكایت كرد. گفته می‌شود افراد دیگری نیز تا كنون از شریعتمداری شكایت كرده‌اند كه تاكنون نتیجه‌ای نداشته.

روز دهم اردیبهشت، آغاز فشارهایی متفوت بر نشریات دانشجویی بود. به گزارش ایلنا، انتشار چهار نشریه با لوگوی نشریات ریوار به مدیرمسوولی پویان محمودیان، سرخط به مدیرمسوولی مجید شیخ‌‏پور، سحر به مدیرمسوولی احمد قصابان و آتیه به مدیرمسوولی مقداد خلیل‌‏پور با مطالب موهن و یكسان باعث ایجاد تشنجاتی در دانشگاه امیركبیر شد. این در حالی است كه مدیران مسوول این چهار نشریه و اعضای انجمن اسلامی منتخب دانشجویان دانشگاه امیركبیر، انتشار این نشریات با چنین مطالبی را رد می‌‏كنند و آن را منتسب به افرادی می‌‏دانند كه در صدد حذف نشریات منتقد و تخریب چهره انجمن اسلامی منتخب دانشجویان هستند.

در حالی كه در این دهم اردیبهشت ماه از ورود خبرنگاران به سینماهای نمایش دهنده فیلم های جشنواره فیلم كودك و نوجوانان همدان جلوگیری شد؛ كمیته حمایت از روزنامه‌نگاران در همین روز اعلام كرد كه 134 روزنامه‌‏نگار از اول دسامبر سال 2006 میلادی تا كنون، توسط مقام‌‏های كشورشان زندانی شده‌‏اند. طبق این گزارش حكومت جمهوری اسلامی رتبه ششم را در زندانی‌ساختن روزنامه‌نگاران دارا است.

در روز 11 اردیبهشت، مقرر بود دادگاه چهار وبلاگ نویس برگذار شود كه به علت عدم تعیین قاضی برای این شعبه، تجدیدوقت شد. لازم به یادآوری است كه پرونده موسوم به سایت‌‏های اینترنتی، چندین متهم داشت كه برخی از این متهمان در مرحله دادسرا با قرار منع پیگرد مواجه شدند و تنها پرونده چهار تن از این وبلاگ‌‏نویسان به نام‌‏های روزبه میرابراهیمی، امید معماریان، شهرام رفیع‌‏زاده و جواد غلام‌‏تمیمی با صدور قرار مجرمیت و كیفرخواست به دادگاه ارجاع شده بود.

در همین روز سردبیرنشریه محلی خروش در كهگیلویه و بویراحمد گفت: متاسفانه بدلیل پایین بودن سطح آستانه و تحمل مدیران دولت نهم در استان انگیزه ای برای انتشار هفته نامه و كار مطبوعاتی را نداریم.

سیزدهم اردیبهشت سوم ماه می؛ روز جهانی آزادی مطبوعات نام گرفته‌است. در این روز دبیركل سازمان‌‏ملل‌‏متحد در پیامی به مناسبت روز جهانی آزادی مطبوعات، با اعلام اینكه در سال گذشته 150 دست‌‏اندركار حرفه رسانه‌‏ها، جان خود را در راه انجام وظیفه از دست دادند، گفت كه مطبوعات آزاد، ایمن و مستقل، از بنیادهای اصلی مردمسالاری و صلح است.

انجمن صنفی روزنامه‌نگاران ایران نیز در همین زمینه به مناسبت فرارسیدن 13 اردیبهشت ماه (روز جهانی آزادی مطبوعات) بیانیه‌ای را صادر كرد. در این بیانیه آمده است سخت گیریهای خفقان آور از میزان امنیت حرفه روزنامه نگاری كاسته است.

مؤسسه آمریکایی موسوم به "خانه آزادی" (Freedom House) در گزارش سالیانه خود در مورد آزادی بیان در جهان، وضعیت ایران را از لحاظ آزادی بیان در حالت سیر نزولی توصیف و در یکی از پایینترین رده های جهانی طبقه بندی کرده است. این مؤسسه گزارش خود را به مناسبت روز جهانی آزادی مطبوعات منتشر کرده و طی آن از اقدامات حکومت ایران در مسدود کردن سایتهای اینترنتی و اجباری کردن ثبت این سایتها، بازداشت روزنامه نگاران و وبلاگ نویسان و توقیف مطبوعات انتقاد کرده است.

در ادامه فشار بر مطبوعات محلی صاحب امتیاز و مدیر مسوول نشریه محلی عصرروشنگری كهگیلویه و بویراحمد در مصاحبه با ایلنا چنین گفت: آستانه تحمل مدیران دولتی استان در برابر نقادی های دلسوزانه و منصفانه نشریات محلی بسیار پایین است و در برابرهر نقادی دست اندركاران مطبوعه باید به دادگاه یاسوج هم پاسخگو باشند.

روز چهاردهم اردیبهشت در حالی محمدعلی دادخواه، عضو كانون مدافعان حقوق بشر، وكالت مدیران مسوول چهار نشریه دانشجویی «ریوار»، «سرخط»، «سحر» و «آتیه» را برعهده گرفت كه احمد قصابان»، مدیرمسوول نشریه دانشجویی«سحر» دانشگاه امیركبیر بازداشت شده بود.

در همین زمینه گفته می‌شود روزنامه كیهان نیز از میران مسئول نشریان دانشجویی نامبرده شكایتی مطرح كرده است! همچنین مدیران مسوول بیش از 120 نشریه دانشجویی دانشگاه‌‏های سراسر كشور با صدور بیانیه مشتركی ، همدردی و همیاری خود را با دانشجویان دانشگاه پلی‌‏تكنیك تهران اعلام كرده و خواستار برخورد با جاعلان نشریات دانشجویی شدند.

در همین روز سردبیر روزنامه رسالت كه توسط مردم «رذالت» نامیده می‌شود، با دروغی رذیلانه در گفتگو با ایلنا چنین بیان كرد: در دولت نهم یك گام به سمت فضای آزادی بیان و قلم حركت كردیم!!!

در روز 15 اردیبهشت در حالی كه نماینده مدیران مسئول نشریات دانشجوئی این دانشگاه، دستور توقف انتشار نشریات دانشجویی را غیر قانونی اعلام كرده بود، در اقدامی بیسابقه و البته قابل پیشبینی، اعلام شد: اداره كل فرهنگی دانشگاه صنعتی امیر كبیر با صدور اطلاعیه ای، تا اطلاع ثانوی انتشار كلیه نشریات این دانشگاه را ممنوع اعلام كرد.

روز هفدهم اردیبهشت، همچنان حاوی اخبار بدی برای نشریات دانشجویی بود. در این روز مدیرمسوول و صاحب امتیاز سابق نشریه‌ دانشجویی بن‌بست دانشكده‌ی حقوق دانشگاه تهران از توقیف موقت این نشریه به مدت 3 ماه خبر داد. و همچنین مدیرمسوول نشریه دانشجویی آتـیـه نیز دانشگاه امیركبیر بازداشت شد.

از دیگر سو اعلام شد مدیران مسوول نشریات دانشجویی ریوار، سرخط و آتیه در دانشگاه امیركبیر به دادسرای انقلاب احضار شدند.

در عین حال گفته می‌شود بسیج دانشجویی دانشگاه امیركبیر، اقداماتی را نیز برای تكرار چاپ نشریات جعلی و به آشوب كشانیدن فضا انجام داد، كه موفق نبوده‌اند.

به مناسبت ( 3 ماه مه 13 اردیبهشت ) روز جهانی مطبوعات فعالین ایرانی دفاع از حقوق بشر در اروپا و امریکای شمالی گزارش خود را از وضعیت مطبوعات در ایران در سال 1385 منتشر كردند. بر مبنای این گزارش، مطبوعات در سال گذشته در ایران به شیوه های مختلفی سرکوب و از ادامه کار آنها جلوگیری بعمل آمده است.

خبرگزاری ایلنا روز 18 اردیبهشت گزارش داد كه جلسه رسیدگی به اتهامات صدیق مینایی از اعضای هیأت تحریریه هفته‌‏نامه توقیف‌‏شده ئاسو صبح روز قبل با حضور اعضای هیأت منصفه مطبوعات در دادگاه كیفری استان كردستان برگزار شده بود.

همچنین در این روز 15 نفر از نمایندگان مجلس‌‏هفتم در تذكری به وزیر فرهنگ و ارشاد خواستار رفع هرگونه فشار، تهدید و تحدید و تنگناهای ایجاد شده علیه برخی از مطبوعات، نشریات مكتوب و الكترونیكی از جمله خبرگزاری ایلنا شدند.

علی‌رغم اعلام قبلی در روز 19 اردیبهشت دادگاه مدیرمسوول و سردبیر روزنامه ئاشتی، چاپ كردستان، به دلیل به حد نصاب نرسیدن اعضای هیأت منصفه علیرغم حضور سردبیر و مدیرمسوول روزنامه، برگزار نشد. اتهام این نشریه، اقدام علیه امنیت كشور عنوان شده بود.

با وجود این‌كه عدم برگزاری جشنواره مطبوعات، با توجه به سیاست‌های ضد مطبوعاتی وزارت ارشاد دولت نهم قابل پیشبینی بود، روز جمعه 21 اردیبهشت، خبرگزاری ایلنا به نقل از منبعی كه نخواست نامش فاش شود خبر داد: توجه به استعفای معاون مطبوعاتی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی نمایشگاه مطبوعات برگزار نمی‌‏شود.

روز یكشنبه 23 اردیبهشت در حالی نخستین شماره ار دوره جدید روزنامه هم‌میهن منتشر شد كه جلسه رسیدگی به اتهامات قلی شیخی، مدیرمسوول روزنامه توسعه، صبح امروز در شعبه 76 دادگاه كیفری استان تهران برگزار می‌شد.

در خبری اعجاب انگیز كه در این روز توسط خبرگزاری مهر منتشر شد آمده بود: چند تن از مسئولان حاضر در محل ارائه برگه های خروج ناشران، بیستمین نمایشگاه كتاب تهران، با برخوردی تند و زننده لوازم یكی از خبرنگاران این خبرگزاری را ضبط کردند و او را نیز در مکانی واقع در زیرزمین شبستان محبوس ساختند.

همچنین رییس انجمن صنفی روزنامه‌‏نگاران ایران در پاسخ به اظهارات اخیر یكی از مقامات محلی استان زنجان پیرامون برخورد با روزنامه‌‏نگاران و اهالی مطبوعات, این اقدام را نشانه‌‏ای از عدم تفاهم و سرخوشی دولت نهم در برخورد با رسانه‌‏ها دانست.

در همین رابطه گفته می‌شود كه معاون استانداری استان زنجان در نشست مطبوعاتی خود که با حضور روزنامه نگاران برگزار می شد، روزنامه نگاران را به حیوانات موذی تشبیه کرد و گفت؛ برخی از این اصحاب مطبوعات عین بعضی از حیوانات موذی فقط روی زخم می نشینند.

و در همین روز روزنامه مردم نو زنجان نوشت: در دو سال اخیر متناوباً شاهد تلاش‌هایی به منظور ایجاد برخی محدودیت ها، از قبیل صدور تذكرهای مختلف به منظور ممانعت از انتشار آزاد اخبار توسط مطبوعات و رسانه‌های مستقل بوده‌ایم. از سوی دیگر به جریان انداختن برخی پرونده‌های راكد كه سال‌ها از تشكیل آن‌ها می‌گذرد، فشار‌ها را بر مطبوعات مستقل دو چندان و راه اطلاع رسانی و نقد عملكرد مدیران را بر مطبوعات مستقل و آزاد اندیش ناهموار كرده است. این درحالی است كه گفته می‌شود: در حال حاضر فضا به شدت امنیتی شده و عده‌ای درصدد برخورد با مطبوعات مستقل این استان هستند. در همین زمینه یكی از خبرنگاران فعال زنجانی در  هفته پیش از این رویدادها از طریق تلفن مورد تهدید قرار گرفت. و همچنین پیشتر نیز استاندار زنجان در آخرین جلسه شورای برنامه‌ریزی و توسعه استان، مطبوعات را به قلم به‌دستان معاند قلمداد كرده بود كه می‌خواهند باورهای مردمی را نسبت به اجرای مصوبات هیئت دولت در زنجان سست كنند.

در روز 23 اردیبهشت همچنین مدیر مسوول روزنامه ورزشی البرز به اتهام توهین از طریق نشر یک کاریکاتور محاكمه شد! البته هیات منصفه مطبوعات این نشریه ورزشی را به همراه نشریات یالثارات الحسین و توسعه مجرم ندانست. این در حالی بود كه در همین روز مهدی بوترابی، مدیرعامل پرشین‌‏بلاگ توسط مأموران دادستانی تهران بازداشت شده بود.

در روز 24 اردیبهشت ماه در حالی نخستین شماره روزنامه شرق پس از هشت ماه توقیف موقت منتشر می‌شد كه خبر رسید: مدیرمسوول نشریه عصر ظهور به دادگاه ویژه روحانیت احضار شد تا به دفاع از اتهام‌‏های انتسابی مورد شكایت سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، از خود دفاع كند.

همچنین در این روز خبرگزاری ایسنا نوشت: دبیركل جامعه‌ روزنامه‌نگاران جوان ایران با اشاره به اظهارات اخیر معاون استاندار زنجان درباره مطبوعات، در نامه‌ سرگشاده‌ای به حجت‌الاسلام و المسلمین مصطفی پورمحمدی عذرخواهی وزارت كشور از جامعه مطبوعاتی را خواستار شد.

باز هم وزیر ارشاد اسلامی صفار (سفاك) هرندی با دروغی بزرگ درباره فیلترینگ، در حالی‌كه آن را منتسب به وزارت ارشاد نمی‌دانشت گفت: وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ‌گفت: فیلتر كردن سایت‌ها تنها در صورت انعكاس برخی مطالب كه یا دروغ و یا اهانت به فردی حقیقی یا حقوقی بوده، صورت گرفته است.

روز 26 اردیبهشت، در ادامه فشار و سانسور نشریات دانشجویی كه در این ماه شدت بیشتری به خود گرفته بود، انتشار نشریه دانشجویی ندای آزادی در دانشگاه بوعلی سینای همدان تعلیق شد. گفته می‌شود پیش از این نیز دو نشریه موج سوم و برای وقتی دیگر در این دانشگاه تعلیق شده بودند.

همچنین نشریه دانشجویی چكاوك در دانشگاه زنجان، به دلیل شكایت بسیج دانشجویی آن دانشگاه، لغو مجوز شد. و در دانشگاه صنعتی شریف تهران، نشریه دانشجویی آفتابكاران، توقیف و مجوز انتشار آن لغو شد. گفته می‌شود جرم این نشریه نوپای دانشجویی كه تنها یك شماره از دو شماره منتشر شده‌ی آن توزیع شده بود، دعوت به اغتشاش و توهین به مقدسات به خاطر درج مقاله‌ای انتقاد آمیز راجع به مساله حجاب و طرح انقلاب فرهنگی دوم، عنوان شده است.

هفته نامه مذهبی و وابسته به حكومت تابان در روز 26 اردیبهشت خبر داد: یك عكاس زن از خبرگزاری سازمان تبلیغات اسلامی كه برای تهیه عكس به یك همایش مذهبی رفته بود با اعتراض بسیار توهین آمیز یكی از روحانیون حاضر در جلسه روبرو شد.

یك وبلاگ‌نویس در باره وضعیت حال حاضر روزنامه‌نگاران چنین می‌نویسد: وقتی چند کارمند ساده دبیرخانه شورایعالی امنیت ملی، دقت کنید "چندکارمند ساده دبیرخانه شورایعالی امنیت ملی" بخشنامه می کنند که روزنامه ها چه بنویسند، چه ننویسند و حتی مشخص می کنند چگونه بنویسند و چگونه تحلیل کنند، آزادی بیان شوخی بی مزه ای است در این وادی استبدادزده.

در رابطه با وضعیت علی فرح‌بخش، روزنامه نگار زندانی در روز 26 اردیبهشت ماه خبر رسید كه راى پرونده رسیدگى به موارد اتهامى فرحبخش نهایى شده است و وى به سه سال حبس محكوم شد. شایان ذكر است فرح بخش اواخر آذر ماه سال گذشته پس از بازگشت از یك كنفرانس در هند و هنگام ورود به ایران دستگیر شد.

همچنین در همین روز اعلام شد كرم‌‏الله محمدی‌‏خواه، نویسنده مطلبى تحت عنوان فرصت‌‏طلبى و فرصت‌‏سوزى در جناح راست در نشریه عصر روشنگرى شهرستان یاسوج بازداشت شده و اكنون در زندان مركزى این شهر به سر می‌‏برد! گفته می‌شود اتهام وی اتهام وی نشر اكاذیب و تشویش اذهان عمومى عنوان شده.

در ادامه فشار روزافزون به روزنامه‌نگاران و مطبوعات شهرستانی در روز 27 اردیبهشت ماه خبر رسید كه کاوه جوانمرد روزنامه نگار کرد سنندجی توسط شعبه دوم دادگاه انقلاب اسلامی سنندج به تحمل دو سال حبس و تبعید به زندان مراغه محکوم شد. گفتنی است کاوه جوانمرد خبرنگار هفته‌نامه اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی کرفتو می‌باشد که بیش از پنج ماه است در زندان بسر می‌برد.

گزارش فعالان حقوق بشر در ایران روز 28 اردیبهشت خبر دادند ابوالفضل عابدینی روزنامه نگار اهوازی از روز چهارشنبه 26/2/85 ناپدید شده است. احتمالا وی توسط مامورین وزارت اطلاعات در شهر تهران ربوده شده است.

در روز 28 اردیبهشت ماه، فاطمه رجبى همسر سخنگوى دولت در یادداشتى تحت عنوان "جمهورى اسراییل" روزنامه جمهورى اسلامى را به دلیل ایراد پاره‌ای انتقادات نسبت به عملكرد محمود احمدی نژاد، مورد انتقاد شدید و توهین آمیز قرار داد.

از دیگر سو نتایج تحقیق چهار دانشگاه آکسفورد، کمبریج، هاروارد و تورنتو درباره سانسور سایت های اینترنتی در چهل کشور جهان به همراه تشکیلات خودگردان فلسطینی نشان می دهد که چین و ایران در صدر کشورهای مسدود کننده سایت های سیاسی اینترنتی قرار دارند.

31 اردیبهشت، در آخرین روز این ماه، در حالی خبر تبرئه مدیرانت مسئول نشریات توسعه و یالثارات‌ توسط شعبه 76 دادگاه كیفری استان تهران، منتشر می‌شد كه انجمن صنفی مطبوعات ایران كه خود را برای نهادینه ساختن آزادی بیان در ایران، آماده می‌سازد، در بیانیه‌‏ای با اعتراض و انتقاد نسبت به نامه‌‏نگاری‌‏های محدودكننده به مطبوعات و خبرگزاری‌‏ها، آمادگی خود را برای برگزاری گفت‌‏وگوهای مشترك بین روزنامه‌‏نگاران و مسوولان مربوطه به‌‏ویژه دبیرخانه شورای امنیت ملی اعلام كرد.

 

 

ماهنامه تاسیانی

http://tasyani.blogfa.com

tasyaniblog@gmail.com