خاتمی:
 سازوكارهای مجلس خبرگان با روح قانون اساسی متناسب نیست

هیچ‌‏كس از بحرانی شدن پرونده هسته‌‏ای ایران سودی نمی‌‏برد

خبرگزاری كار ایران – سیدمحمد خاتمی در دیدار مدیران خبرگزاری كار ایران (ایلنا) با تأكید بر اهمیت مجلس خبرگان رهبری تصریح كرد: مجلس خبرگان رهبری تأمین‌‏كننده جنبه مردم‌‏سالار نظام جمهوری اسلامی است و در واقع می‌‏تواند روح مردم‌‏سالارانه نظام دینی ما را تبیین كند.

به گزارش خبرنگار "ایلنا"، حجت‌‏الاسلام و المسلمین سیدمحمد خاتمی، رییس‌‏جمهور سابق كشورمان در این دیدار با اشاره به اهمیت مجلس خبرگان رهبری، گفت: بنده در دوره سوم انتخابات مجلس خبرگان رهبری در سال 77 صحبت مفصلی كردم كه البته خیلی از دوستان ما درست متوجه منظور بنده نشدند. بنده در آن زمان اعلام كردم كه بالاخره ما نوعی از مردم‌‏سالاری را در مملكت خود تجربه می‌‏كنیم و به آن نیز افتخار می‌‏كنیم و راهی هم جز ادامه آن نداریم.

ولایت فقیه باید در چارچوب قانون اساسی اعتبار پیدا كند نه ورای آن
وی با بیان اینكه هدف از تأسیس انقلاب اسلامی هم ایجاد مردم‌‏سالاری سازگار با دین بود، گفت: در نظام‌‏های مردم‌‏سالار، مهم این است كه بدانیم قدرت از كجا ناشی می‌‏شود. در دموكراسی، مردم منشأ قدرت هستند، یعنی این مردم هستند كه قدرت را روی كار می‌‏آورند یا افراد را از قدرت پایین می‌‏آورند و بر قدرت نیز نظارت دارند.
رییس بنیاد باران با بیان اینكه ولایت فقیه به عنوان مبنای حكومت اسلامی ما پذیرفته شده است، گفت: ولایت فقیه در قانون اساسی ذكر شده است، بنابراین مخالفت با ولایت فقیه مخالفت با اصل نظام تلقی می‌‏شود، پس ولایت فقیه باید در چارچوب قانون اساسی اعتبار پیدا كند نه ورای قانون اساسی.
خاتمی گفت: بر این اساس بنده معتقدم در بحث ولایت فقیه این‌‏گونه بحث نكنیم كه اختیارات وسیع است یا نیست، بنده قبول دارم كه این اختیارات باید در چارچوب قانون اساسی باشد، در نظام‌‏های دموكراتیك، حجم و دامنه اختیارات خیلی مهم نیست، بلكه نحوه مسوولیت صاحب اختیار در مقابل یك نهاد و ارگان بشری مهم است، برعكس در نظام‌‏های دیكتاتوری سازوكار بشری مناسبی برای طرح سوال و استیضاح حاكم وجود ندارد.
رییس موسسه بین‌‏المللی گفت‌‏وگوی فرهنگ‌‏ها و تمدن‌‏ها اضافه كرد: در جمهوری اسلامی نیز ما اصل ولایت فقیه را پذیرفته‌‏ایم و پایه اعتبار آن نیز مجلس خبرگان رهبری است كه نمایندگان آن منتخب مردم هستند؛ یعنی ولایت فقیه با یك واسطه توسط مردم انتخاب می‌‏شود و اعتبار آن به رای مردم است. امام گفتند چون مجلس خبرگان، رهبر را انتخاب می‌‏كند و مردم هم اعضای خبرگان را مشخص می‌‏كنند؛ بنابراین قهراً منتخب مجلس مورد نظر مردم، مورد قبول مردم هم هست و چون مورد قبول مردم است، رأی او نافذ هم هست و این مساله مهمی است، یعنی اگر یك فردی شایسته هم باشد اما رأی مردم را به دنبال نداشته باشد، رأی او نافذ نیست و نمی‌‏تواند خود را بر مردم تحمیل كند؛ حتی امام علی(ع) هم خود را بر مردم تحمیل نكرد، گرچه منصوب از سوی خدا بود.

مجلس خبرگان تأمین‌‏كننده جنبه مردم‌‏سالار نظام است
رییس بنیاد باران، مجلس خبرگان رهبری را تأمین‌‏كننده جنبه مردم‌‏سالار نظام جمهوری اسلامی دانست و اظهار داشت: مجلس خبرگان در واقع می‌‏تواند روح مردم‌‏سالارانه نظام دینی ما را تبیین كند.
خاتمی ضمن انتقاد از تركیب مجلس خبرگان رهبری، گفت: آیا بهترین اقتصادانان، بهترین صاحبان تجربه مدیریت و بهترین كسانی كه با امور بین‌‏المللی آشنا هستند، در مجلس خبرگان راه دارند؟ البته به دلیل فقیه بودن رهبری، وجود حد نصابی از علمای روحانی در آنجا ضروری است اما كار رهبری كه فقط آخوندی نیست، آیا فقط روحانیون می‌‏توانند دارا بودن تدبیر و تدبر داشتن رهبری را تشخیص دهند؟

چون نمی‌‏خواهم از جمهوری اسلامی عبور كنم، به عملكردها انتقاد می‌‏كنم
رییس‌‏جمهور سابق كشورمان تصریح كرد: خدا می‌‏داند كه قصد من دفاع از نظام جمهوری اسلامی ایران است. بنده در جمع دوستان خود نیز اعلام كردم كه مبدأ هویت خود را انقلاب اسلامی می‌‏دانم و مدافع جمهوری اسلامی هستم. بنده اگر مسلمان هم نبودم، آن طرف جمهوری اسلامی را تاریك می‌‏بینم، آیا باید دست به دست بدهیم و آن را خرابش كنیم؟
به گزارش "ایلنا"، خاتمی افزود: بنده بارها در جمع دوستان خود گفته‌‏ام كه چون جمهوری اسلامی را قبول دارم، به برخی عملكردها انتقاد دارم. نباید این‌‏گونه تصور كرد كه چون برخوردهای نامطلوبی با برخی افراد توسط فلان نهاد انجام می‌‏شود و چون نظارت استصوابی از سوی شورای نگهبان اعمال می‌‏شود، پس جمهوری اسلامی خوب نیست، خیر، ما برعكس معتقدیم چون جمهوری اسلامی خوب است، به این برخوردها انتقاد داریم و آن را مطلوب جمهوری اسلامی نمی‌‏دانیم.
وی خاطرنشان كرد: ممكن است برخی دوستان ما از جمهوری اسلامی عبور كرده ‌‏باشند ولی بنده چون نمی‌‏خواهم عبور كنم، به عملكردها انتقاد می‌‏كنم. امروز هم در مقام دفاع از جمهوری اسلامی عملكردها را نقد می‌‏كنم.
رییس‌‏جمهور سابق كشورمان، مجلس خبرگان رهبری را یك نهاد مهم و اساسی در نظام جمهوری اسلامی برشمرد و گفت: مجلس خبرگان تنها نهادی است كه رهبری را نصب می‌‏كند, ولی می‌‏تواند از رهبری پرسش ‌‏كند و حتی حق دارد وی را عزل كند, بنابراین مجلس خبرگان رهبری یك نهاد مهم در جمهوری اسلامی است.

سازوكارهای مجلس خبرگان با روح قانون اساسی متناسب نیست
سیدمحمد خاتمی در ادامه سخنان خود، سازوكارهای به كار گرفته‌‏شده در مجلس خبرگان رهبری را منطقی ندانست و گفت: این سازوكارها با روح قانون اساسی و روح انقلاب اسلامی متناسب نیست، اما در عین حال ما واقع‌‏نگر هستیم و اعلام هم كرده‌‏ایم كه در انتخابات دوره چهارم مجلس خبرگان رهبری شركت می‌‏كنیم به شرط اینكه حداقل امكانات برای شركت ما در انتخابات فراهم شود.
رییس بنیاد باران با طرح این سوال كه چرا نباید به دستگاهی كه زیر نظر رهبری است، نزدیك شد تا هر كاری كه دوست داشت انجام دهد، گفت: چرا بعضی تشكیلات و امكانات ملی در اختیار یك‌‏سری افكار و اندیشه‌‏هایی قرار می‌‏گیرد كه در آن یك‌‏سری عملیات‌‏های انحرافی آموزش داده می‌‏شود؟ در حالی كه خود رهبری صراحتا اجازه نظارت و بررسی عملكرد دستگاه‌‏های زیر نظر خود را داده‌‏اند!
خاتمی با اشاره به موضوعات مطرح‌‏شده در خصوص جمهوریت و اسلامیت نظام اشاره كرد و گفت: كسانی كه رأی مردم را فاقد اعتبار می‌‏دانند و خلاف اظهارات حضرت امام سخن می‌‏گویند، منظورشان این است كه انتخابات امر صوری و فاقد ارزش است. آیا این نظرات منحرف كه متاسفانه به نیروهای متدین ولی ساده هم القا می‌‏شود، نتیجه‌‏اش خدای نخواسته این نخواهد بود كه اگر نتیجه رای مردم مورد پسند آنان نبود، اجازه داشته باشند در آن آراء دست ببرند و نتیجه را به صورت دیگر رقم بزنند؟!
وی گفت: این خطرناك است كه برخی‌‏ها بچه مسلمان‌‏های متدین را جمع می‌‏كنند و در گوش‌‏ آنها می‌‏خوانند كه فلان شخص فرد خطرناكی است و نباید روی كار بیاید.
خاتمی با اشاره به سخنان خود در مراسم شب قدر در مرقد حضرت امام(ره)، گفت: بنده در آنجا اعلام كردم كه آقایان حداقل بیایند توصیه‌‏های رهبری در مورد انتخابات را جدی بگیرند و آن را تأمین كنند.

شورای نگهبان در انتخابات مجلس هفتم حتی به دستور رهبری هم عمل نكرد
رییس‌‏جمهور سابق كشورمان در ادامه با اشاره به موضوع نامه خود و مهدی كروبی, رییس مجلس ششم خطاب به مقام معظم رهبری در خصوص رد صلاحیت‌‏های گسترده مجلس ‌‏هفتم، گفت: مقام رهبری در پاسخ به نامه‌ ما، به صراحت خطاب به دبیر شورای نگهبان نوشتند كه نظر آقایان خاتمی و كروبی را تأمین كنید؛ متأسفانه مشاهده كردیم كه حتی به دستور رهبری هم عمل نكردند، بنده هم در مصاحبه‌‏ای اعلام كردم كه اینها ولایت فقیه را قبول ندارند، چون به دستور صریح ولایت فقیه عمل نكردند.
رییس مجمع روحانیون مبارز با بیان اینكه مجمع روحانیون مبارز به لحاظ اعتقادی و فكری علاقه‌‏مند به شركت در انتخابات است، گفت: منهای همه مشكلاتی كه در پیش رو داریم، یكی از مشكلات عمده ما عدم تمایل برخی دوستان برای حضور در مجلس خبرگان رهبری است، بسیاری از دوستان ما تمایلی برای كاندیداتوری در انتخابات ندارند و باید پرسید كه چرا و چه كسانی چنین فضایی را فراهم آورده‌‏اند كه انسان‌‏های فاضل و شایسته و دردآشنا حتی حاضر نیستند نامزد انتخابات شوند؟

هیچ‌‏كس از بحرانی شدن پرونده هسته‌‏ای ایران سودی نمی‌‏برد
خاتمی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به مساله هسته‌‏ای كشورمان، تأكید كرد: بحث فعالیت‌‏های هسته‌‏ای در زمان دولت بنده به تحرك درآمد و بنده آن را فعال كردم و با خون جگر در ظرف پنج، شش سال اخیر با همراهی مقام معظم رهبری توانستیم آن را ساماندهی كنیم.
رییس‌‏جمهور سابق كشورمان در ادامه به پیشرفت‌‏های خوبی كه در عرصه علوم و فنون در طی سال‌‏های گذشته انجام شده است، اشاره كرد و افزود: بعضی‌‏ها به‌‏گونه‌‏ای از موفقیت‌‏ها خبر می‌‏دهند كه گویی این موفقیت‌‏ها ظرف یك سال اخیر اتفاق افتاده است، در حالی كه این امور در دولت قبلی پایه‌‏گذاری و كارهای اجرایی آن آغاز شد و ادامه پیدا كرد.
وی افزود: چطور وقتی صحبت از گرانی می‌‏شود ریشه آن را در گذشته اعلام می‌‏كنند اما در مقام اعلام این موفقیت‌‏ها، سخنی از اقدامات سال‌‏های گذشته به میان نمی‌‏آورند؟
خاتمی در مورد پرونده هسته‌‏ای ایران گفت: قصد و هدف ما روشن بوده و هست، تكنولوژی صلح‌‏آمیز هسته‌‏ای حق ماست و ما آن را می‌‏خواهیم و به سوی سلاح اتمی هم نمی‌‏رویم. همه حركت ما در این جهت بوده است و معتقدم اگر فشار آمریكا نبود، می‌‏شد با اروپا و آژانس زودتر به نتیجه رسید، حالا هم تاكید می‌‏كنم كه مذاكره بهترین راه كار است و از بحرانی كردن قضیه هیچ‌‏كس سودی نمی‌‏برد.
خاتمی ادامه داد: طرف پرونده هسته‌‏ای، قصد ضربه زدن به ما را داشت ما نیز ایستادن مقابل آنها را قبول داشتیم، در آن زمان تعلیق داوطلبانه را پذیرفتیم، مذاكرات سازنده‌‏ای را هم داشتیم، بعد مواضع دو طرف سخت‌‏تر شد تا اینكه در دو ماه گذشته به مسیر امیدوار كننده‌‏ای بازگشتیم كه با سفر بنده به آمریكا تلاقی پیدا كرد. بنده در دیدارهای خود در آمریكا كه البته با مقامات غیررسمی و غیر دولتی آمریكا صورت ‌‏گرفت، ‌بحث‌‏های مفصل و قانع‌‏كننده‌‏ای مبنی بر اینكه چرا به انرژی هسته‌‏ای نیاز داریم، داشتیم، چون روزی نفت و سوخت فسیلی در دنیا تمام می‌‏شود.
رییس موسسه بین‌‏المللی گفت‌‏وگوی فرهنگ‌‏ها و تمدن‌‏ها تصریح كرد: در آنجا اعلام كردم كه ما به شما اطمینان نداریم، چون زمانی كه شما به ما هواپیما نمی‌‏دهید و هر روز یك هواپیما در ایران سقوط می‌‏كند و ما را تحریم كرده‌‏اید، آیا سوخت هسته‌‏ای به ما می‌‏دهید؟ به كدام تضمین میلیاردها دلار برای دستیابی به 10 تا 15 هزار مگاوات برق اتمی سرمایه‌‏گذاری كنیم اما برای تأمین سوختش معطل بمانیم؟ وقتی تكنولوژی‌‏اش را داریم، خیالمان راحت است و اگر هم شما ندهید، فعالش می‌‏كنیم و سوختش را هم تأمین می‌‏كنیم.

انرژی هسته‌‏ای خط قرمز ماست
رییس‌‏جمهور سابق كشورمان، افزود: در دیدارهای خود در آمریكا گفتم، اگر شما نگران ساخت بمب اتمی در ایران هستید ما كه به آن سمت نمی‌‏رویم، چون آن را خلاف شرع می‌‏دانیم و در استراتژی ما نیز چنین موردی وجود ندارد، ضمن اینكه ما عضو ان.پی.تی هستیم، اگر شما هیچ كدام از اینها را قبول ندارید، این تولید انبوه است كه باید شما را نگران كند كه این هم راه دارد و می‌‏توان آن را به صورت ایجاد یك كنسرسیوم حل كرد. حالا بدون قید و شرط باید مذاكره كرد. پیش‌‏شرط گذاشتن برای مذاكره با ایران موضوع خطرناكی است؛ به‌‏خصوص اینكه ایران در این زمینه از خود انعطاف نشان می‌‏دهد و گفته است كه تعلیق می‌‏تواند موضوع مذاكرات ما باشد.
خاتمی با اشاره به سفر اخیر خود به آمریكا گفت: بنده در سفر به آمریكا، دعوت‏های مراكز مطالعات استراتژیك كه نهادهایی مهم و اثرگذار بر روی افكار عمومی و مراكز مختلف دولتی آمریكا هستند را پذیرفتم و با آنها به گفت‌‏وگو پرداختم. چند جلسه خاص هم با اساتید و شخصیت‌‏های مهم علمی و فرهنگی آمریكا داشتم و هر كدام نزدیك به دو تا دو و نیم ساعت به بحث و تبادل نظر پرداختیم؛ با هفت یا هشت روزنامه و تلویزیون مهم و معتبر آمریكا نیز مصاحبه كردم و به ارایه نظریات خود در مسائل مختلف پرداختم. در واقع بنده در آمریكا هم با نخبگان و نمایندگان سیاسی, فكری, فرهنگی و اجتماعی و هم به نحوی با افكار عمومی آمریكا ارتباط داشتم.
رییس‌‏جمهور سابق كشورمان ادامه داد: بنده در جلسات و گفت‌‏وگوهای خود در آمریكا تأكید كردم كه یكی از خطوط قرمز ما انرژی هسته‌‏ای ماست و این تكنولوژی را از دست نخواهیم داد ولو اینكه به تحریم بینجامد. در آنجا تأكید كردم كه شما بیایید دستیابی ایران به انرژی هسته‌‏ای را به رسمیت بشناسید، بقیه مسائل قابل حل است.

اهداف سند چشم‌‏انداز 20 ساله با توهم و شعارزدگی تحقق نمی‌‏یابد
رییس بنیاد باران، تدوین و ارایه سند چشم‌‏انداز 20 ساله كشور را از افتخارات دولت خود دانست و گفت: این سند در دولت بنده تدوین شد. سند را به مقام معظم رهبری ارایه كردیم، ایشان هم آن را برای كارهای كارشناسی و بررسی به مجمع تشخیص مصلحت نظام ارجاع كردند و سند نهایی مورد تایید ایشان قرار گرفت.
وی تصریح كرد: حالا هم باید تعیین تكلیف كنیم، آیا اهداف سند چشم‌‏انداز 20 ساله را می‌‏خواهیم یا چیز دیگری را، اگر هدف تحقق اهداف سند چشم‌‏انداز 20 ساله است، باید هم ‌‏و غم خود را برای تحقق بخشیدن به آن بگذاریم و سیاست‌‏های اقتصادی و اجتماعی و روابط خارجی خود را بر اساس آن تنظیم كنیم، دیگر نباید دچار توهم و شعارزده شویم و فرصت‌‏ها را از دست بدهیم.

همه آمریكایی‌‏ها از اتمی شدن، سیاست‌‏های خاورمیانه‌‏ای و دشمنی ما با اسراییل نگران هستند
رییس بنیاد باران با اشاره به دغدغه نخبگان و افكار عمومی آمریكا نسبت به سیاست‌‏های ایران، گفت: در بین آمریكایی‌‏ها یك مساله مشترك وجود دارد كه بر اساس آن چپ و راست، نومحافظه‌‏كار، روشنفكر و غیر روشنفكر نمی‌‏شناسد و آن نگرانی از اتمی شدن ایران است. نباید تصور كرد كه عده‌‏ای در آمریكا طرفدار اتمی شدن ایران و عده‌‏ای دیگر مخالف اتمی شدن ما هستند، خیر، همه نگران اتمی شدن ما و نیز نگران سیاست‌‏های خاورمیانه‌‏ای ایران، نفوذ ما در منطقه و دشمنی ما با اسراییل هستند.

وی تصریح كرد: عده و طیف دیگری هم در آمریكا نگران سیاست‌‏های بوش و دولت آمریكا از جمله در عراق بودند كه برای این كشور مشكل ایجاد كرده است و مهم این است كه هنرمندانه بتوانیم از این نگرانی‌‏ها در جهت منافع ملی خود استفاده كنیم.
خاتمی گفت: ما در آنجا احساس كردیم كه راه حل منطقی، اولاً نشان دادن چهره و جایگاه و اعتبار ایران در منطقه و جهان و ثانیاً خط بطلان كشیدن بر این تصور كه همه منافع آمریكا (نه توهمات دولت آمریكا) و ایران درست در مقابل هم قرار دارد، بود. بنابراین نباید این‌‏گونه تصور كرد كه تمام آمریكا با ما دشمنی دارند، خیر آقای بوش با ما دشمن است.
سیدمحمد خاتمی، ایران را با نفوذترین كشور در عراق، لبنان، افغانستان و منطقه خاورمیانه دانست و گفت: مصلحت آمریكا نیز در این است كه با این قدرت (ایران) كنار بیاید.

ایلنا نقش موثری در مجموعه خانواده اطلاع‌‏رسانی كشور دارد
رییس بنیاد باران در ابتدای دیدار مدیرعامل، سردبیران و دبیران خبرگزاری كار ایران (ایلنا) با وی ، خبرگزاری ایلنا را یك مركز اطلاع‌‏رسانی زنده و فعال دانست و گفت:‌‏ زمانی كه به سایت ایلنا مراجعه می‌‏كنم، مطالب ابتكاری جالبی مشاهده می‌‏كنم و تاكنون نیز از این مطالب استفاده كرده‌‏ام. شما نقش موثری در مجموعه خانواده اطلاع‌‏رسانی كشور دارید.
خاتمی افزود: تنوع در امر اطلاع‌‏رسانی با توجه به مسائل امروزی در عرصه رسانه یك ضرورت است و بنده نیز افتخار می‌‏كنم كه در دولت من چند خبرگزاری تأسیس شد، چون در آن زمان فعالیت‌‏های رسانه‌‏ای در انحصار دو مركز خبری، یكی واحد مركزی خبر و دیگری ایرنا بود، این تكثر به نفع این دو مركزی خبری نیز بود، چون در رقابت با این خبرگزاری‌‏ها متعدد می‌‏توانند پربارتر و كارآمدتر شوند.
وی در پایان این دیدار تصریح كرد: ایلنا یكی از مراكز خبری بوده كه با مشكلات مالی، معنوی و اجتماعی همچنان روی پای خود ایستاده است و امروز به عنوان یك مرجع خبری معتبر مورد توجه است. ایلنا باید نگاهی به فراسوی مرزها هم داشته باشد و به عنوان یك مرجع خبری در فراسوی مرزها هم مورد توجه قرار بگیرد.