سه شنبه ۲۹ اسفند ۱۳۸۵ - ۲۰ مارس ۲۰۰۷

گزارش فشار و سانسور مطبوعات، اسفند ۱۳۸۵

ماهنامه تاسیانی

www.tasyani.coo.ir

 

در حالی‌كه بهمن ماه با اعتراض ناشران و نویسندگان به اعمال سانسور در ایران تمام شد. اسفند ماه كه با خبرهای جنجالی اعتصابات كارگری، فرار شهرام جزایری و سوالات آزمون آموزش و پرورش آغاز شده بود. با توجه به ادامه تهدیدات نظامی علیه ایران، ماه آخر سال پر آشوب و مضطربی را نوید می‌داد.

در ادامه فشار و سانسور نشریات دانشجویی كه در این ماه خبرهای بسیاری را مطرح كرده است، روز 2 اسفند در گزارشی كه خبرنامه امیركبیر منتشر كرد، از نظارت تقی خرسندی، ستون نویس امنیتی روزنامه كیهان بر نشریات دانشگاه امیر كبیر پرده برداشته شد.

گفته می‌شود مدیران مسئول بسیاری از نشریات دانشجویی در این مدت به دلیل پرونده سازی های این شخص به کمیته ناظر بر نشریات دانشجویی دانشگاه احضار شده‌اند. همچنین به نظر می رسد فشارهای وارد از طرف نهادهای امنیتی و قضایی بر فعالین نشریات دانشجویی در سال تحصیلی جدید و به ویژه پس از حوادث مربوط به حضور محمود احمدی نژاد در پلی تکنیک تهران، مانند: احضار احسان منصوری مدیرمسئول نشریه دانشجویی سحر به دادگاه، تهدید مراکز فنی تکثیر اطراف دانشگاه، فشار به واحدهای تجاری که اقدام به درج آگهی در نشریات دانشجویی می کردند و... در نتیجه هماهنگی وی بوده است.

روز سوم اسفند ماه كانون نویسندگان ایران با انتشار بیانیه ای در باره روز جهانی زبان مادری خواستار به رسمیت شناختن این روز در ایران شد. در همین روز علی‌خامنه‌ای در دیدار با گروهی از برگماشتگان دوره مجلس خبرگان، تبلیغ و القاء وجود وضع فوق‌العاده در كشور را خط دشمن خواند و موقعیت و جایگاه كنونى رژیم اسلامی را در مقایسه با تمامى سالهاى بعد ازانقلاب، بی‌نظیر دانست. خامنه ای با انتقاد از "تكرار این مطلب از زبان و قلم برخى افراد در داخل کشور (احتمالاً روزنامه‌نگارانی كه نگران وضعیت موجود هستند) و می‌گویند: وضع فوق العاده به وجود آمده است گفت: "هیچ وضع فوق‌العاده‌اى در كشور وجود ندارد..."

روز ششم اسفند خبر توقیف هفته نامه گویه كه در آذر ماه و در پی شكایتی در قم توقیف شده بود، مجدداً توقیف شد!

خبرگزاری ایلنا در این باره نوشت: هیأت نظارت بر مطبوعات در شصت‌‏وششمین جلسه خود، هفته‌‏نامه گویه را مطابق ماده شش قانون مطبوعات توقیف و پرونده این نشریه را بر اساس ماده 12 قانون مطبوعات براى رسیدگى به دادسراى كاركنان دولت تهران ارجاع كرد.

 گفته می‌شود این توقیف‌‏ها و تشكیل پرونده‌‏ها مربوط به درج یادداشتى درباره مجلس خبرگان رهبرى و انتخابات آن بود كه به توقیف در توقیف و شكایت در شكایت از این نشریه منجر شده است.

در همین روز مدیر مسئول روزنامه توقیف شده همسایه‌ها به خبرگزاری ایسنا گفت: 365 روز از توقیف موقت روزنامه گذشته‌ اما هنوز دادگاه رسیدگى به این پرونده تشكیل نشده‌است.

شایان ذكر است كه روزنامه همسایه‌ها از تاریخ پنجم اسفند سال 84 توقیف موقت شده بود! گفته می‌شود این روزنامه كه اتهامات این روزنامه كه در خوزستان منتشر می‌شده است، ایجاد تفرقه از طریق طرح مسائل قومى و اقدام علیه امنیت ملى می‌باشد.

6 اسفند در گزارش دیگری اعلام شد: پس از اعتراضات پیوسته چند روز اخیر فعالین نشریات پلی تکنیک نسبت به عملکرد و تصمیمات مدیر کل فرهنگی همچنان روند محدود سازی نشریات از سوی این مدیریت تعقیب می شود. 

در بیانیه‌ای كه بیش از 60 مدیر مسئول نشریات مستقل دانشجویی در همین رابطه تهیه كرده‌اند چنین آمده: با استقرار دولت مهرورز و وزارت تحت امر دکتر زاهدی، فشارهای فزاینده ای بر پیکره جنبش دانشجویی وارد شده است. سیاست های سرکوب گرانه، تدریجا و مرحله به مرحله خود را عیان کرده اند!

در بیانیه‌ی روز ششم اسفند ماه كانون نویسندگان ایران نیز در بندی به فشار زیاد بر نشریات دانشجویی اعتراض شده و چنین آمده است:  نشریات دانشجویی با سانسور شدیدی روبه رو هستند و روزی نیست که شماری از این نشریات توقیف و نویسندگان آن ها به دادگاه فرا خوانده نشوند...

در بخش دیگری از این بیانیه آمده است: موج سرکوب روشنفکران و نویسندگان ایران، هنرمندان و فعالان سیاسی – اجتماعی هر روز ابعاد و شکل های گوناگون به خود می‌گیرد.

همچنین در همین روز همسر حسن صراحی، ویراستار و تصحیح‌‏گر آثار آیت‌‏الله طالقانی در نامه‌‏ای از ناپدید شدن 10 ماهه همسرش ابراز نگرانی كرد.

گویا روز 6 اسفند روز پر از خبری برای اهالی تحت فشار مطبوعات بود. در همین روز خبرگزاری ایسنا وعده داد: جلسه‌ی رسیدگی به اتهامات محمدرضا خاتمی، مدیر مسوول روزنامه‌ی توقیف‌ شده «مشارکت» ۱۳ اسفند ماه در شعبه‌ی ۱۰۸۳ دادگاه عمومی تهران برگزار می‌شود.

خبرگزاری كار ایران نیز چنین نوشت: جلسه رسیدگی به اتهامات مهدی رحمانیان، مدیر مسوول روزنامه توقیف‌‏شده «شرق»، در شعبه ۷۶ دادگاه کیفری استان تهران برگزار شد. و در این جلسه اتهامات مطرح شده در کیفرخواست نظیر نشراکاذیب به قصد تشویش اذهان عمومی، تبلیغ علیه نظام، توهین و افترا از سوی نماینده مدعی‌‏العموم قرائت شد. شایان ذكر است پیش از این هیات نظارت بر مطبوعات در روز بیستم شهریور ماه سال جاری روزنامه شرق را با استناد به تبصره ماده ۱۲ و بر اساس بندهای ۱، ۲ و ۴ به ویژه بند ۸ ماده ۶ قانون مطبوعات توقیف کرده بود. در این دادگاه آخرین دفاع از متهم اخذ نشده و ادامه رسیدگی به پرونده به هفته آتی موكول شد.

همچنین جلسه رسیدگی به اتهامات عبدالحمید محتشم، مدیر مسوول هفته‌‏نامه یالثارات الحسین كه قرار بود صبح 6 اسفند در شعبه 76 دادگاه كیفری استان تهران برگزار شود به علت تقاضای استمهال مدیر مسوول این نشریه تجدید وقت شد.

هفتم اسفندماه، درحالی كه وزیر ارشاد اسلامی در همایش تخصصی مدیریت دفاعی اعلام كرد: برخی انتظار دارند به سایت‌‏ها این اجازه داده شود كه هر چه می‌‏خواهند، بگویند. وعده داد شد! جلسه رسیدگی به اتهامات مدیران مسوول پنج نشریه ایران، اعتماد، اسرار، صبح زندگی و هنر آشپزی صبح روز یكشنبه، بیستم اسفند ماه برگزار می‌‏شود.

گفته می‌شود پیش از این پرونده مدیران مسوول پنج نشریه ایران، اعتماد، اسرار، صبح زندگی و هنر آشپزی پیش از این در دادسرای كاركنان دولت مطرح بود كه بازپرس پس از رسیدگی،‌‏ پرونده را با صدور قرار مجرمیت و كیفرخواست به دادگاه ارجاع كرده‌است.

در همین روز مدیر مسئول روزنامه توقیف شده‌ی شرق، مهدی رحمانیان خبر داد: به نظر می‌‏رسد روز چهارشنبه آخرین جلسه دادگاه روزنامه شرق برگزار شود.

روز سه‌شنبه 8 اسفند ماه در حالی‌كه معاون فرهنگی وزیر ازشاد اسلامی، در دروغی شاخدار آزادی بیان را از افتخارات حكومت جمهوری اسلامی دانست! به دنبال شكایت سه شاكی خصوصی از مدیرمسوول سایت آفتاب، به اتهام نشراكاذیب به قصد تشویش اذهان عمومی و توهین و افترا پرونده‌‏ای برای مسوول این سایت در دادسرای كاركنان دولت تشكیل شد كه این پرونده به شعبه چهارم این دادسرا ارجاع شده‌است.

همچنین در همان روز و در ادامه كسب افتخار آزادی بیان توسط رژیم اسلامی، سعید نقی‌‏لو، مدیر مسوول و ناصراحمدپور، سردبیر روزنامه ورزشی البرز ورزشی به اتهام نشراكاذیب به قصد تشویش اذهان عمومی و توهین، برای ادای توضیحات به شعبه هفتم بازپرسی ویژه دادسرای كاركنان دولت احضار شدند.

هشتم اسفند اتفاق بحث برانگیز دیگری نیز افتاد. دبیر انجمن دفاع از آزادی مطبوعات، ماشاءالله شمس‌الواعظین از برگزار نشدن همایش خانه مطبوعات استان گلستان به دلیل ایجاد اختلال از سوی برخی حضار، كه با ضرب و شتم حاضران در سالن از برگزاری این مراسم جلوگیری كردند، خبر داد.

نهم اسفند ماه در حالی‌كه سید محمد خاتمی برای جمعی از روزنامه‌نگاران افغان موعظه می‌كرد، دومین و آخرین جلسه رسیدگی به اتهامات مهدی رحمانیان، مدیر مسوول روزنامه توقیف شده «شرق» برگزار شد.

همچنین در این روز با افزایش بیشتر فشار بر نشریات دانشجویی، جمعی از مدیران مسوول نشریات دانشجویی دانشگاه صنعتی امیركبیر با تحمع مقابل دفتر ریاست دانشگاه، نسبت به آیین‌نامه‌ی جدید مالی نشریات دانشجویی اعتراض كردند. گفته می‌شود به تازگی از طریق تصویب آئین‌نامه‌‌ای مالی فشار و محدودیت بر نشریات دانشجویی افزایش یافته است. دانشجویان هشدار داده‌اند كه اگر این دستورالعمل اجرا شود ما اعتراضات خود را در سطح دانشگاه گسترش خواهند داد.

از دیگر سو در روز 9 اسفند ماه خبرگزاری ایلنا گزارش داد: شعبه 1083 دادگاه عمومی تهران، سعید پورعزیزی، مدیر مسوول روزنامه توقیف شده بهار را تبرئه و برای قرار موقوفی تعقیب صادر كرد. وی پیشتر نیز به پرداخت هشت میلیون ریال جزای نقدی و سه سال و نیم محرومیت از مسوولیت‌‏های مطبوعاتی محكوم شده بود! و باز هم عبدالرسول وصال، مدیر مسوول روزنامه «آینده نو» به شعبه هشتم بازپرسی دادسرای ویژه كاركنان دولت احضار شد. گفته می‌شود اتهامات وصال در این پرونده، تبلیغات پیش از موعد انتخاباتی و نشراكاذیب به قصد تشویش اذهان عمومی، دایر بر شكایت مدعی‌‏العموم و شاكیان خصوصی است.

در حالی كه روز 10 اسفند ماه مدیرمسوول هفته‌نامه شكوه آزادى استان ایلام با حكم دادگاه كیفرى به پرداخت مبلغ دو میلیون ریال جزاى نقدى (بدل از حكم 74 ضربه شلاق) محكوم شد؛ گروه فشار به دفتر هفته نامه تابان در قزوین حمله و به سمت دفتر هفته‌‏نامه شیشه‌‏هاى كوكتل‌‏مولوتف پرتاب كردند.

جمعه 11 اسفند نیز روز پر از خبری در رابطه با فشار و سانسور مطبوعات بود. در این روز اگرچه شعبه 1083 دادگاه عمومی تهران، فریدون وردی‌‏نژاد، مدیرعامل وقت خبرگزاری جمهوری اسلامی (ایرنا) را از اتهام انتسابی نشراكاذیب به قصد تشویش اذهان عمومی تبرئه كرد؛ اما از دیگر سو نخستین جلسه رسیدگی به اتهامات سامان سلیمانی، سردبیر نشریه روژهه‌‏لات، در دادگاه كیفری استان كردستان برگزار شد.

خودی‌ها اماف همواره از اتهامات مطبوعاتی وارده مبرا هستند. به عنوان نمونه شعبه 1083 دادگاه عمومی تهران، عبدالحمید محتشم، مدیرمسوول هفته‌‏نامه یالثارات الحسین را از اتهام انتسابی تبرئه كرد.

شنبه 12 اسفند هم همراه بود با خبرهای بسیاری از فشار و سانسور مطبوعات كه گویا روز به روز سویه‌ای خشن‌تر به خود می‌گیرد.

در این روز خبرگزاری ایسنا به نقل از روابط عمومی و ارتباطات دادگستری كل استان تهران نوشت: مدیران مسوول «شرق» و «كار و كارگر»هم مجرم‌اند،هم نیستند! و اگر چه در این گزارش از تبرئه‌ی مدیر مسئول نشریه سایبان خبر داده شده بود، اما مدیر مسئول روزنامه شرق مجرم شناخته شد.

گفته می‌شود در این دادگاه فله‌ای بنا بوده به كیفرخواست‌های مطروحه علیه هفته‌نامه‌ی یالثارات الحسین (ع) و سپیدار خانواده نیز رسیدگی شود كه احتمالاً به دلیل كمبود وقت چنین امری میسر نشده و این رسیدگی! به تاریخ دیگری موكول شد.

همچنین در همین روز، به دنبال اعتراض وكیل مدافع عیسی سحرخیز نسبت به محكومیت چهار سال حبس تعزیری و پنج سال محرومیت از مسوولیت‌‏های مطبوعاتی موكلش؛ پرونده این فعال سیاسی جهت رسیدگی به دادگاه تجدیدنظر استان تهران ارجاع شد. سحرخیز در مقاله‌ای كه در همان زمان منتشر كرد چنین نوشت: اکنون دوران اصلاحات به سرآمده و طلیعه ی فضای مطبوعاتی و رسانه ای کشور در این یک سال و نیم به خوبی نمودار شده است. شرایطی که انسان را به یاد نیمه اول دهه ی ۷۰ می اندازد و دوران حاکمیت باند سعید امامی.

گفته می‌شود اتهامات سحرخیز در این پرونده، «انتشار مطالب علیه اصول قانون اساسی»، «تبلیغ علیه نظام»، «نشراكاذیب به قصد تشویش اذهان عمومی» و «افترا» عنوان شده بود. همچنین پیش از این نیز امتیاز ماهنامه آفتاب و روزنامه اخبار اقتصادی لغو شده بود.

روز 12 اسفند فائزه هاشمی، مدیر مسوول نشریه‌ی توقیف شده «زن» از اتهام توهین و نشر اكاذیب علیه سازمان حفاظت اطلاعات نیروی انتظامی از سوی شعبه‌ی ‌١٠٨٣ دادگاه عمومی تبرئه شد. تخلف موضوع رسیدگی به پرونده روزنامه زن مربوط به تاریخ 3/12/77 بوده كه تصویری منتشره در این روزنامه مورد اعتراض نیروی انتظامی قرار گرفته و موجب توقیف موقت روزنامه زن تا این تاریخ شده بود.

در ادامه روند تهدید و توقیف نشریات شهرستانی و علی‌الخصوص كرد زبان اعلام شد: جلسه رسیدگی به اتهامات برهان لهونی و بهرام ولدبیگی، مدیرمسوول و سردبیر هفته‏نامه توقیف‏شده «ئاشتی»، نوزدهم اردیبهشت ماه سال 86 در شعبه دوم دادگاه كیفری استان كردستان برگزار می‌‏شود.

گفته می‌شود: نشریه ئاشتی كه به صورت هفته‏نامه و به دو زبان فارسی و كردی منتشر می‏شد، در تاریخ چهاردهم مرداد سال 84، پس از 45 شماره انتشار، به اتهام «نشر اكاذیب به قصد تشویش اذهان عمومی» و «اقدام علیه امنیت ملی»، و با شكایت دادستان عمومی و انقلاب كردستان، قرارگاه شهید شهرام‏فر، سپاه پاسداران كردستان، فرماندهی ناحیه مقاومت بسیج سپاه پاسداران كردستان و اداره اطلاعات این استان توقیف شد.

در حالی كه در روز 12 اسفند در پی درگیری و باندبازی‌های جناح‌ها و گنگ‌های درون سازمان تبلیغات اسلامی، حسین بنیانیان اصفهانی به اختیار خود ماهنامه‌ی سوره را تعطیل كرد؛ با بی‌مسئولیتی تمام در همان روز اعلام كرد كه: توقف كوتاه مدت ماهنامه سوره یك اقدام مدیریتی است كه با تشكیل یك شورای كارشناسی و كاربردی برای ارزیابی نقدها و مقالات، این نشریه منتشر می‌شود.

چنین رخدادی نمایانگر عدم تحمل طیف‌های مختلف و ابراز عقیده‌های هم‌جهت اما غیر همسو، توسط مدیران مغرور و بی‌مبالات حكومت اسلامی است. مدیرانی كه تاب نظر حامیان انقلاب و حزب‌الهی‌هایی كه در ماهنامه‌ی سوره قلم می‌زدند ندارند، مسلماً مطبوعات آزاد را نیز تاب نخواهند آورد.

مهمترین خبر روز 13 اسفند در رابطه با فشار و سانسور مطبوعات شاید این بود كه چند روزنامه نگار محلی در یکی از استان های کشور توسط ماموران وزارت اطلاعات بازداشت شدند.

و اگرچه در همین روز شعبه ششم دادسرای كاركنان دولت، عبدالرسول وصال، مدیرمسوول اسبق روزنامه ایران را از اتهام انتسابی تبرئه و برای وی قرار منع تعقیب صادر كرد. اما، شعبه هفتم بازپرسی دادسرای كاركنان دولت برای سعید نقی‌‏لو، مدیرمسوول و ناصر احمدپور، سردبیر روزنامه ورزشی البرز قرار مجرمیت صادر و پرونده آنها را برای رسیدگی به دادگاه كیفری استان تهران ارجاع كرد.

همچنین انجمن دفاع از آزادی مطبوعات با ابراز نگرانی از وضعیت نامعلوم روزنامه‌‏نگاران بازداشت‌‏شده در تهران، كردستان و آذربایجان، خواستار اطلاع‌‏رسانی شفاف مسوولان ذیربط درباره وضعیت آنان شد. كه در همین رابطه یك مقام مسوول در معاونت مطبوعاتی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت كه این معاونت بازداشت خبرنگاران زن بازداشت‌‏شده مقابل دادگاه انقلاب را پیگیری می‌‏كند.

در حالی كه مدیر مسئول روزنامه اسرار روز 14 اسفند به دادگاه احضار شد، در ادامه موج فشار بر نشریات دانشجویی، نشریه دانشجویی فروردین توقیف شد. گفته می‌شود این توقیف با وجود بازبینی این نشریه دانشجویی و سانسور مطالب آن حتا قبل از انتشار انجام شده و هم مدیرمسؤول و هم صاحب امتیاز نشریه از داشتن نشریه جدید محروم شده‌‏اند كه این امر با هیچ‌‏كدام از تنبیهات سیزده‌‏گانه مندرج در آیین‌‏نامه نشریات دانشجویی همخوانی ندارد.

پانزدهم اسفند ماه در میان تمام بحران‌های روزافزون در جامعه، خبر حضور مدیر مسئول روزنامه اعتماد ملی در دادسرا، به جرم تكراری نشر اكاذیب به قصد تشویش اذهان عمومی به چشم می‌خورد!

روز چهارشنبه 16 اسفند ماه در حالی‌كه معاونت مطبوعاتی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با انتشار اطلاعیه‌‏ای نسبت به عملكرد مدیران پایگاه های اطلاع رسانی كه در طرح آیین نامه ساماندهی فعالیت های پایگاه های اطلاع رسانی ثبت نام نكرده اند، هشدار داد، هشداری كه گویا از طرف اغلب پایگاه‌های مستقل اینترنتی چندان جدی گرفته نشده است؛ مدیران مسوول روزنامه‌‏های اعتماد ملی، مردم‌‏سالاری و نود به دادسرا احضار شدند.

پنج‌شنبه هفدهم اسفند‌ماه در آستانه روز جهانی زن گزارشگران بدون مرز نگرانی‌اش را از افزایش خشونت ها علیه روزنامه نگاران زن در سراسر جهان اعلام كرد؛ در حالی‌كه ١۹ روزنامه نگار و فعال زن همچنان در بازداشت و در زندان اوین بسر می بردند. گزارشگران بدون مرز در این باره اعلام کرد :  ما خواهان آزادی فوری و بدون قید و شرط روزنامه نگاران و فعالان زن بازداشت شده هستیم. آنها هیچ کار غیر قانونی انجام نداده اند و فقط برای دفاع از حقوق خود از جمله حق تظاهرات مسالمت آمیز تجمع کرده بودند. مقامات مسئول جمهوری اسلامی بعد از سانسور سایت های مدافع حقوق زنان، اینبار همکاران این پایگاه های اطلاع رسانی را دستگیر و از آزادی خود محروم می کنند.

بنابر گزارشی كه ایلنا روز 19 اسفند منتشر كرده‌بود، در تجمع روز هشتم مارس، روز جهانی زن در سنندج «آسو صالح» كه به عنوان خبرنگار هفته‌‏نامه دیدگاه در این تجمع شركت كرده بود، توسط مأموران بازداشت شد. گفته می‌شود خانواده این روزنامه‌‏نگار و فعال دانشجویی از وضعیت جسمی وی ابراز نگرانی كرده‌‏اند.

بیستم اسفند پس از تعطیلات اربعین و آخر هفته، برای دادگاه‌های سانسورچی مطبوعات روز پركاری بود؛ چنان‌كه جلسه رسیدگی به اتهامات جلیل مقدم، مدیرمسوول روزنامه اسرار كه قرار بود صبح این روز در شعبه 76 دادگاه كیفری استان تهران برگزار شود، ظاهراً به دلیل تقاضای استمهال مقدم، تجدید وقت شد.

اما در همین روز، یك خبر خوش‌حال كننده نیز منتشر شد. شعبه 76 دادگاه كیفری استان تهران، مهدی رحمانیان، مدیرمسوول روزنامه شرق را به پرداخت جزای نقدی محكوم كرد و حكم به رفع توقیف این روزنامه داد.اگرچه هنوز از انتشار مجدد و یا توقف همیشگی این روزنامه گزارشی ارائه نشده است، اما امید می‌رود روزنامه شرق بار دیگر با انتشار منظم و حرفه‌ای خود، جانی دوباره بر كالبد بی‌رمق مطبوعات امروز ایران ببخشد.

اما اعضای هیات منصفه‌ی بی‌انصاف دادگاه مطبوعات و قاضی صارمی كه رفته رفته می‌رود تا جای جلادی چون مرتضوی را بگیرد، همان‌طور كه گفته شد در این روز چندان بی‌كار هم نبودند.

روز 20 اسفند ماه جلسه‌ی رسیدگی به اتهام الیاس حضرتی، مدیرمسوول روزنامه‌ی اعتماد با شكایت شاكی خصوصی در شعبه‌ی ‌٧٦ دادگاه كیفری برگزار شد. همچنین جلسه رسیدگی به اتهامات لیلا پور یوسفی، مدیرمسوول نشریه صبح زندگی نیز در شعبه 76 دادگاه كیفری استان تهران به ریاست قاضی صارمی و با حضور اعضای هیأت منصفه مطبوعات برگزار شد. گفته می‌شود در این جلسه نماینده مدعی‌‏العموم اتهام مدیرمسوول این نشریه را چاپ عكس مستهجن، دایر بر گزارش هیأت نظارت بر مطبوعات عنوان كرد.

همان دادگاه در همان روز پر مشغله، جلسات رسیدگی به كیفرخواست‌های مطروحه علیه مدیران مسوول روزنامه‌های اعتماد، ایران و نشریات هنر آشپزی و صبح زندگی در شعبه‌ی 76 دادگاه كیفری استان به ریاست صارمی، اسلامی و شهرابی فراهانی مستشاران دادگاه و با حضور اعضای هیأت منصفه‌ی مطبوعات به صورت علنی برگزار كرده‌بود كه در نتیجه اعلام شد: ایران و صبح زندگی مجرم نیستند مدیران مسوول «اعتماد» و «هنر آشپزی» مجرمند!

از دیگر سو در روز 20 اسفندماه، سردبیر هفته‌‏نامه توقیف‌‏شده روژهه‌‏لات با انتشار نامه‌‏ای، نسبت به اظهارات اخیر سخنگوی انجمن دفاع از آزادی مطبوعات كه در آن از گسترش موج بازداشت روزنامه‌‏نگاران ابراز نگرانی كرده بود، پاسخ داد. در بخشی از این نامه كه انتقاد شدید اللحنی نسبت به عملكرد اصلاح‌طلبان حكومتی دارد، چنین آمده است: برخی در دوران دوری از قدرت و یا تلاش برای بازگشت به آن، ایران را برای همه ایرانیان می‌‏خواهند!

شاید مهمترین خبر 21 اسفند رفع توقیف روزنامه هم‌میهن بود. در حالی‌كه بعید بود در کشور روزنامه‌ای بعد از توقیف موقت، دیگر تجدید انتشار شود؛ گفته می‌شود با توجه به اتفاقاتی كه در پشت پرده در حال وقوع است. بعد از رفع توقیف شرق، روزنامه هم میهن به صاحب امتیازی کرباسچی شهردار سابق تهران هم تبرئه شد. ما در حالی‌كه قاضی حسینیان رای به ادامه انتشار این روزنامه‌ها می‌داد، محمد باقر عباسی سملی، صاحب امتیاز و مدیرمسوول هفته‌‏نامه محلی سلام جنوب بوشهر با حكم قضایی بازداشت و روانه زندان شد!

گفته می‌شود اتهام وی توهین به پیامبر اسلام است. و دفتر این نشریه محلی پلمپ شده است.

در این میا عكس‌العمل روزنامه نگاران، هرچند محدود، همراه با اعتراض‌های توامان است. چنانكه جمعی از مدیران مسوول نشریات دانشجویی دانشگاه امیركبیر تصمیم گرفته‌اند شكایت‌‏نامه‌‏ای علیه رییس دانشگاه امیركبیر با ذكر اقدامات غیرقانونی وی تنظیم كنند كه بتوان آنها را از طریق دیوان عدالت اداری پیگیری كرد.

مدیرمسوول روزنامه آفتاب یزد نیز عملكرد مطبوعات را در سال 85 مثبت ارزیابی كرد و گفت: مطبوعات در سال گذشته توانستند در راستای خواسته‌‏های ملت حركت كنند و از هیچ كوششی دریغ نكردند... اگرچه در سال 85 شاهد برخورد خوبی از سوی دولتمردان با بخش خصوصی به خصوص روزنامه‌‏ها نبودیم و آنها با نپذیرفتن كوچكترین نقدی درباره خیلی از مسائل، خودشان را از پاسخگویی بی‌‏نیاز می‌‏دانستند.

همچنین در روز دوشنبه 21 اسفندماه، رییس انجمن صنفی روزنامه‌نگاران ایران اعلام كرد: در سال 85 با توقیف بیش از 20 مطبوعه در كشور توسط هیات نظارت بر مطبوعات، دوره بدی برای مطبوعات رقم خورد.

دفتر تحكیم وحدت نیز در همین روز اعلام كرد كه در سال گذشته 57 نشریه دانشجویی تعطیل شده‌اند. البته با انتشار خبر توقیف سه‌ماهه نشریه‌ی دانشجویی كتاب پدر در دانشگاه علوم پزشكی اهواز، به این آمار دفتر تحكیم افزوده می‌شود.

روز سه شنبه 22 اسفند ماه در حالی خبر رفع توقیف روزنامه آسیا منتشر شد كه شعبه 1083 دادگاه عمومی تهران، محسن اشرفی، مدیرمسوول روزنامه توقیف‌‏شده بنیان را به پرداخت جزای نقدی محكوم و این روزنامه را لغو امتیاز كرد.

در ادامه روند رفع توقیف موقت چندین ساله بسیاری از روزنامه‌ها و مطبوعات اصلاح‌طلب، انجمن مدیران مسوول روزنامه‌های غیر دولتی از اقدام قوه‌ی قضاییه، جهت رفع توقیف از روزنامه‌ها تشكر و قدردانی كرد.

از دیگر خبرهای خوش‌آیند در این روز می‌توان تبرئه حسین ضیایی، مدیرمسوول وقت روزنامه ایران و حجت‌‏اله خطیب، مدیرمسوول نشریه نور بانوان را از اتهامات انتسابی توسط دادسرای كاركنان دولت نام برد. در حالی‌كه در همین روز خبر تاسف‌بار بازداشت منصور تیفوری، از روزنامه‌‏نگاران سنندجی و عضو هیأت تحریریه دو روزنامه توقیف‌‏شده ئاشتی و گفتمان‌‏نو را ذكر كرد. همین‌طور خانواده علی فرحبخش، روزنامه‌‏نگار زندانی در نامه‌‏ای به رییس قوه قضاییه، آزادی این روزنامه‌‏نگار را خواستار شدند.

در روز 22 اسفند ماه محمد عطریانفر از اعضای شورای سیاست‌گذاری روزنامه‌ی شرق با اشاره به رفع توقیف این روزنامه ‌درباره زمان انتشار مجدد آن گفت: انتشار دوباره شرق پس از تعطیلات پی‌گیری می‌شود.

چهارشنبه 23 اسفند ماه در اقدامی به‌ظاهر بی‌ثمر و نمادین، انجمن دفاع از حقوق زندانیان و شخص عمادالدین باقی از روزنامه كیهان به دادسرای كاركنان دولت شكایت كردند.

از دیگر سو در همین روز خبر رسید: با رای رییس شعبه‌ی 1083 دادگاه عمومی تهران، برای هفته‌نامه «ستاره سهیل» قرار موقوفی تعقیب صادر شد. گفته می‌شود ستاره سهیل، از جمله هفته‌نامه‌های مبتذل موسوم به زرد بوده‌است.

پنجشنبه 23 اسفند اعلام شد، با دستگیری دو روزنامه نگار دیگر تعداد روزنامه نگاران دستگیر شده در کردستان به چهار نفر رسید. در حالی که عدنان حسن پور و کاوه جوانمرد همچنان در بازداشت بسر می برند. در ٥ اسفند کیا جهانی در مریوان و در ١٧ اسفند آسو صالح در سنندج بازداشت شدند.

گزارشگران بدون مرز در این باره اعلام می کند وضعیت روزنامه نگاران در استان کردستان هر روز بدتر می شود.

گفته می‌شود: نشریات کرد در ماه های اخیر عمدتاً به اتهاماتی نظیر طرح مسائل قومی- نژادی به نیت تجزیه طلبانه توقیف شده اند.

در همین حال در بیانیه‌ای كه كانون نویسندگان ایران به مناسبت آغاز سال نو منتشر كرد، چنین آمده است: «در سال‌ گذشته نیز هم‌چون سال‌های پیشین، کانون نویسندگان‌ایران، اهل قلم، روزنامه‌نگاران، زنان، وبلاگ‌نویسان و فعالان کارگری و اجتماعی برای به‌دست آوردن ابتدایی‌ترین حقوقِ انسانی خود کوشیدند، اما با بدترین و غیرانسانی‌ترین برخوردها از سوی مقامات حکومتی روبرو شدند». شاهد این مدعا توقیف بیش از 70 نشریه و بازداشت و مجازات صدها روزنامه‌نگار در سال 1385 است. سالی كه به سختی گذشت، اما به قول دكتر ناصر زرافشان، همه منتظر صبحی هستند که شب اش آبستن وقایع مهمی است.

 

ماهنامه تاسیانی

www.tasyani.coo.ir

tasyaniblog@gmail.com