سه شنبه ۱ اسفند ۱۳۸۵ - ۲۰ فوريه ۲۰۰۷

گزارش فشار و سانسور مطبوعات، بهمن ۱۳۸۵

تاسیانی

http://www.tasyani.coo.ir

 

درحالی‌كه گزارش 30 دی ماه ایلنا، از ممنوع‌الخروج شدن تقی رحمانی، روزنامه نگار و فعال ملی‌مذهبی خبر می‌داد. آگاهان عرصه‌ی رسانه‌ها در ایران، بهمن ماه خوبی را پیشبینی نمی‌كردند.

بهمن ماه نیز با دادگاه یك نشریه آغاز شد، آن‌گونه كه خبرگزاری ایلنا نوشت، جلسه رسیدگى به اتهامات مدیرمسوول نشریه معما، صبح روز 1 بهمن ماه امسال در شعبه 76 دادگاه كیفرى استان تهران به ریاست قاضى صارمى و با حضور اعضاى هیأت منصفه مطبوعات برگزار شد. گفته می‌شود، در ابتداى این جلسه نماینده مدعی‌‏العموم اتهامات این نشریه را پخش شایعات و انتشار مطالب خلاف واقع، دایر بر شكایت محمدرضا گلزار و مهناز افشار از بازیگران سینما عنوان كرد.

و در حالی‌كه معما به عنوان یك نشریه زرد و نه به دلایل سیاسی محاكمه می‌شد خبر رسید: جلسه رسیدگى به اتهامات مدیران مسوول چهار نشریه پیام ایران خودرو، تاك، جایزه و ماهین كه قرار بود صبح روز نخست بهمن‌ماه برگزار شود، به علت عدم حضور مدیران مسوول این چهار نشریه تجدید وقت شد.

در ادامه فشار و سانسور نشریات دانشجویی، در روز 1 بهمن مدیرمسوول نشریه دانشجویی «توقیف‌‏ شد» در دانشگاه تهران به کمیته انضباطی احضار شد.

در نهایت، نخستین روز ماه بهمن، با خبری در ادامه ایجاد فشار و دستگیری وبلاگ‌نویسان به انتها رسید. خبرگزاری‌ها نوشتند: جلسه رسیدگى به اتهامات روزبه میرابراهیمی، امید معماریان، شهرام رفیع‌‏زاده و جواد غلام‌‏تمیمى صبح فردا در شعبه 1059 دادگاه عمومى تهران به صورت علنى برگزار می‌‏شود. اتهامات این چهار وبلاگ‌‏نویس روزنامه‌‏نگار، مشاركت در تشكیل گروه‌ و جمعیت‌‏ در داخل كشور با هدف برهم زدن امنیت كشور، عضویت در جمعیت‌‏هایى كه در داخل و خارج كشور كه با هدف برهم زدن امنیت كشور فعالیت می‌‏كنند، فعالیت تبلیغى علیه نظام، نشر اكاذیب به قصد تشویش اذهان عمومى از طریق نگارش در روزنامه‌‏ها و سایت‌‏هاى غیرقانونى مثل امروز و گویا و مصاحبه با رادیوهاى بیگانه عنوان شده است.

در این دادگاه علی‌رغم این‌كه با یك روز تاخیر در روز 3 بهمن برگزار شد، اتهامات امید معماریان و جواد غلام‌‏تمیمى قرائت شد و آخرین دفاع در پرونده اخذ شد. پیش از این نیز دادگاه روزبه میرابراهیمى و شهرام رفیع‌‏زاده در شعبه مزبور برگزار و آخرین دفاع در پرونده آنها اخذ شده بود و قرار است دادگاه ظرف مهلت قانونى نسبت به این پرونده اتخاذ تصمیم كند.

همچنین روز سه‌شنبه 3 بهمن پایگاه خبری ادوار نیوز گزارش داد: كمیته ناظر بر نشریات دانشجویی دانشگاه شاهرود حكم توقیف دایم نشریه دانشجویی «فرهنگ مبارزه» این دانشگاه را صادر كرد. گفته می‌شود این حكم به دلیل انتشار مقاله‌‏ای با عنوان «فتح آخرین سنگر» صادر شده است!

همان پایگاه خبری در گزارشی دیگر با اعلام نگرانی پدر و مادر علی فرح‌بخش (روزنامه نگار در بند) از وضعیت وی، نوشت: علی فرحبخش بدون آن كه جرمی مرتكب شده باشد، حدود دو ماه است كه در بازداشت به سر می‌‏برد و متأسفانه هنوز از كوچك‌‏ترین حقوق انسانی و شهروندی برخوردار نیست.

گفته شده، فرحبخش بعد از انتقال به سلول عادی پس از 44 روز انفرادی، امكان استراحت معمول در شب را ندارد و هم‌‏اكنون نیز از حق داشتن وكیل محروم است. در زندان و در طی دوران بازداشت انفرادی در اثر شرایط نامساعد روانی بازجویی، دچار مشكلات شدید گوارشی و خونریزی معده و بستری در بیمارستان زندان شده است و اكنون گفته است كه اگر در مورد وضعیتش هرچه زودتر تعیین تكلیف نشود به ناچار دست به اعتصاب غذا خواهد زد.

روز سه‌شنبه 3 بهمن خبری در غالب روزنامه‌ها منتشر شد: «قاضی مرتضوی و جمعی دیگر از قضات دادگستری که عمدتا در جریان رسیدگی به پرونده مطبوعات طی سالهای اخیر نقش داشته اند، دوره تخصصی رسیدگی به جرایم مطبوعاتی را از ابتدای هفته جاری با حضور 30 نفر از قضات منتخب سراسر كشور برگزار می کنند.»

گویا كار رسیدگی به جرایم مطبوعاتی آن‌قدر زیاد شده كه قوه قضائیه جمهوری اسلامی به فكر قضات (بخوانید ساسور چیان) ویژه برای آن است. به گزارش ایلنا در این دوره تخصصی که به مدت پنج روز ادامه خواهد داشت، علاوه بر مرتضوی، اسلامی، صارمی، سراج و سوادكوهی نیز وظیفه تدریس سرفصل‌‏های مصوب این دوره‌‏ها را بر عهده خواهد داشت. بهتر است در این دوره از اطلاعات خودفروش‌های همیشه استاد، مانند: معتمد نژاد، شكرخواه و توكلی و امثالهم نیز استفاده كنند؛ تا شاهد رشد و باروری بیش از پیش رذالت و خباثت در برخورد با مطبوعات و آزاد اندیشان باشیم!!!

روز شنبه 7 بهمن ماه، در گزارشی كه خسروی كرد پور، روزنامه‌نگار مستقل از كردستان ارسال كرده بود، چنین آمد: شعبه ۴ بازپرسی دادسرای سنندج ، عبداله سهرابی صاحب امتیاز و مدیرمسئول هفته نامه روژههلات را به دادگاه احضار نمود. لازم به ذکر است که هفته نامه روژههلات نشریهای فرهنگی، سیاسی و اجتماعی با رویکردی انتقادی می باشد که تا کنون ۶۵ شماره از آن در سنندج منتشر شده است.

سایت زنستان با انتشار خبری در همین روز اعلام كرد: طلعت تقی نیا، منصوره شجاعی، فرناز سیفی، روزنامه نگار،فعال جنبش زنان و عضو مرکز فرهنگی زنان ، صبح روز شنبه 7 بهمن ماه ، هنگام خروج از کشور دستگیر شدند. انگیزه سفر آنان شرکت در یک کارگاه آموزشی روزنامه نگاری در دهلی هند بود. دو روز پس از انتشار این خبر، همان منبع اعلام كرد: طلعت تقی نیا، منصوره شجاعی و فرناز سیفی روزنامه نگار، فعال جنبش زنان و عضو مرکز فرهنگی زنان با قید کفالت از زندان آزاد شدند. با این حال گفته می‌شود: مراحل بازجویی آنها احتمالا تا دو ماه ادامه خواهد داشت.

10 بهمن، روز عاشورا سیدمرتضی علیزاده طباطبایی، وكیل مدافع علی فرح‌بخش در گفت‌وگو با خبرنگار حقوقی خبرگزاری دانشجویان ایران گفت: علی فرح‌بخش به اتهام جاسوسی دستگیر شده است كه كیفرخواست این پرونده صادر شد. در این حین منابع آگاه از احتمال پخش فیلم این روزنامه‌نگار اقتصادی نویس از تلوزیون جمهوری اسلامی خبر دادند.

همان خبرگزاری در همین روز گزارش داد: على قلی‌‏زاده، مدیرمسوول نشریه دانشجویى توقیف‌‏شده فرهنگ مبارزه، كه پیشتر با شكایت مسوول بسیج دانشجویى شهر شاهرود از سوى كمیته ناظر بر نشریات دانشجویى دانشگاه شاهرود توقیف شده بود، به دادسراى این شهر احضار شد.

در میان گزارش‌های روز 11 و 12 بهمن‌ماه نگرانی گسترده در رابطه با وضعیت عباس لیسانی به چشم می‌خورد. گفته می‌شود: عباس لیسانی شاعر، روزنامه نگار و فعال سیاسی آذربایجانی به رغم گذشت ۲۹ روز هنوز هم در زندان اردبیل و در شرایط غیرانسانی دست به اعتصاب غذا زده بود كه خوشبختانه روز 13 بهمن خبر رسید كه وی اعتصاب غذای خود را شكسته است.

در بخش مربوط به ایران گزارش سالیانه گزارشگران بدون مرز از وضعیت آزادی مطبوعات در جهان  كه در 13 بهمن ماه منتشر شد، چنین آمده است: در طی سال ٢٠٠٦ ده ها روزنامه‌نگار برای انتشار مقالات انتقادی‌ شان بازداشت شدند. برخی از آنها در شرایط دشوار و بدون داشتن حق دسترسی به وکیل در بازداشت‌گاه های مخفی زندانی بودند. با آنکه تعداد زندانیان کاهش یافته است، اما بسیاری از روزنامه‌نگاران قربانی تعقیب قضایی بی پایان و تهدیدهای مداوم برای انجام وظیفه خود هستند.

در محافل مطبوعاتی گفته می‌شود: قرار است روزنامه‌ی اخبار ـ پس از یک دوره‌ی توقیف طولانی ـ بار دیگر و این بار با سردبیری «محمد قوچانی» منتشر شود. پیشتر قرار بود، روزنامه اخبار به جای روزنامه لغو امتیاز شده جمهوریت منتشر شود كه به دلیل درگیری‌های حقوقی این امیر ممكن نشد.

از دیگر سو روز شنبه 14 بهمن دبیرخانه هیات نظارت بر مطبوعات با صدور اطلاعیه‌ای اعلام كرد: روزنامه سیاست روز توقیف شد. به گزارش ایسنا، در این اطلاعیه آمده است: در پی درج مطلب موهن در روزنامه‌ سیاست روز هیات نظارت بر مطبوعات در نشست فوق‌العاده خود موضوع را بررسی و ضمن توقیف روزنامه پرونده نشریه را به مراجع قضایی ارجاع نمود. در همین باره محمد مهدی شیر محمدی، سردبیر روزنامه سیاست روز به خبرگزاری فرانسه گفته است :"چند روز پیش یک اشتباه تایپی در روزنامه رخ داد که حمل بر این شد که به باور برادران اهل سنت خود توهین کرده‌ایم".

در همین باره در محافل مطبوعاتی گفته می‌شود با توجه به وابستگی‌هایی كه روزنامه سیاست روز به یك نهاد امنیتی نظامی داشته، توقیف آن صرفاً یك مانور تبلیغاتی و تعطیلی این روزنامه به دلیل مشكلات مالی بوده‌است.

و در ادامه اخبار مرتبط با علی فرح‌بخش، خبرگزاری‌ها روز 15 بهمن چنین نوشتند: پرونده "على فرحبخش"، روزنامه‌‏نگار زندانى به شعبه ششم دادگاه انقلاب تهران ارجاع شد. خبرگزاری ایلنا از قول وكیل این روزنامه‌نگار زندانی، اتهام وی را جاسوسی اعلام كرده است كه می‌تواند مجازات مرگ را در پی داشته باشد.

در همین روز خبرهای حاكی از ادامه فیلترینگ اینترنتی و فیلتر شدن سایت فروم اجتماعی خوشه كه به مسائل دانشجویی می‌پرداخت داشتند.

در خبر دیگری كه روز یك‌شنبه 15 بهمن از سوی خبرگزاری دیده بان حقوق بشر کردستان منتشر شد، چنین آمد: شیرکو جهانی روزنامه نگار آزاد مهابادی، پس از ۳ ماه بازداشت، با قرار کفالت آزاد شد.

خبرگزاری ایلنا روز 15 بهمن گزارش داد: شعبه 15 دادگاه انقلاب تهران, ژیلا بنی‌‏یعقوب، روزنامه‌‏نگار و فعال مسائل زنان كه به اتهام شركت در تجمع غیرقانونى, تبلیغ علیه نظام و ایجاد جنجال و هیاهو! محاكمه شده بود، از اتهامات وارده تبرئه شد. گفته می‌شود وی از شركت‌كنندگان در تجمع روز 22 خرداد در میدان هفت تیر بوده و مدتی نسز در حبس به ‌سر می‌برده‌است.

روز دوشنبه 16 بهمن‌ماه نیز انجمن صنفی روزنامه‌‏نگاران ایران با صدور بیانیه‌‏ای خواستار پایان دادن به روند توقیف مطبوعات شد. در بخشی از این بیانیه كه به بهانه توقیف روزنامه سیاست روز منتشر شده‌است چنین آمده: متاسفانه حاکمیت نگاه امنیتی بر بخش فرهنگ کشور، روزنامه‌‏نگاری نحیف این مرز و بوم را در فشارهای بیشتر قرار داده است و این در حالی است که اتهامات مطبوعاتی که در یک سال گذشته توسط هیات نظارت بر مطبوعات توقیف شده‌‏اند، هیچ‌‏گاه در محاکم صالحه به اثبات نرسیده‌‏اند.

18 بهمن‌ماه دبیر تحریریه مجله جشن کتاب از حذف یارانه نشریات غیردولتی توسط اداره پست خبر داد. به گفته صاحب‌نظران این اقدام اداره پست رژیم، در صورتی كه علناً اعلام و اجرا شود، در ارسال نشریات برای مشتركین مشكلات زیادتری به‌وجود خواهد آمد.

پنج‌شنبه 19 بهمن خبر رسید كه: صبح روز گذشته جلسه رسیدگی به اتهامات مدیرمسئول نشریه نوای وقت چاپ کرمانشاه در شعبه ۱۱ دادگاه کیفری کرمانشاه ، به ریاست قاضی دامغانی و با حضورهیأت منصفه مطبوعات برگزار شد. اتهام عنوان شده علیه هفته نامه نوای وقت، نشر اکاذیب به قصد تشویش اذهان عمومی از طریق انتشار برخی مطالب در نشریه و شاکیان این پرونده، معاونت اطلاعات سپاه کرمانشاه، دانشگاه پیام نور، اللهیاری و کرمی نمایندگان پیشین مجلس می باشند.

روز شنبه 21 بهمن 1385 سازمان عفو بین‌الملل طی بیانیه ای نگرانی خود را از افزایش موج اذیت و آزار خبرنگاران و فعالین حقوق زنان در ایران توسط نیروهای امنیتی اعلام کرد.

خبرگزاری كار ایران روز سه‌شنبه 24 بهمن‌ماه نوشت: دبیرخانه کارگروه تعیین مصادیق پایگاه‌‏های غیرمجاز اینترنتی با صدور اطلاعیه‌‏ای، پایگاه اطلاع‌‏رسانی «بازتاب» را غیرقانونی و فعالیت آن را ممنوع اعلام کرد.

بنا بر گزارشی كه بخش فارسی وب‌سایت خبری بی‌بی‌سی روز یك‌شنبه 29 بهمن‌ماه منتشر كرده است، خانم شیرین عبادی برنده جایزه صلح نوبل، مقامات ایران را بر سر آنچه که آن را سانسور غیرقانونی می خواند به چالش کشیده است! گویا خانم عبادی برای دژخیمان حكومت اسلامی تهران چنین استدلال می‌كند كه: که عمل وزارت ارشاد اسلامی در مورد منع انتشارات، بدون حکم دادگاه یا دلیل کتبی غیرقانونی است.

و خبری كه در آخرین روزهای این ماه، یعنی یكشنبه 29 بهمن منتشر می‌شد حكایت از تداوم فشارها در سال آتی داشت. خبری امید كش كه خبرگزاری كار ایران منتشر كرد و چنین بود: جلسه رسیدگی به اتهامات «تونیا کبودوند» و «کاوه حسین‌‏پناهی» از اعضای هیأت تحریریه هفته‌‏نامه توقیف‌‏شده «پیام مردم» کردستان، صبح روز سوم اردیبهشت ماه سال ۸۶ در شعبه اول دادگاه حقوقی سنندج برگزار می‌‏شود.

 

تاسیانی

tasyaniblog@gmail.com

http://www.tasyani.coo.ir