بزرگداشت سی و نهمین سال در گذشت دکتر مصدق

 در احمدآباد

 

 

 

گزارش حزب ملت ایران از

برگزاری آیین بزرگداشت سی و نهمین سال در گذشت دکتر مصدق در احمدآباد

آیین یاد بود مصدق بزرگ در روز 14 اسفند 1384 در تبعیدگاه و آرامگاه آن زنده یاد با حضور دوستداران و رهروان پیشوای در گذشته ملت ایران، جوانان و دانشجویان از تهران و شهرستانها در ساعت ده صبح آغاز شد.

این آیین با معرفی سخنرانان توسط حسین سکاکی از مبارزین دیرین نهضت ملی آغاز شد. ابتدا دکتر هرمیداس باوند، استاد دانشگاه و مبارز دیرپای طی سخنانی ضمن بزرگداشت مصدق با اشاره به شیوه زندگی و عملکرد سیاسی این مرد بزرگ دیدگاههای آزادیخواهانه و استقلال طلبانه او در مبارزه با استبداد وابسته و استعمار را برشمرد و از مصدق به عنوان نماد میهن پرستی و آزادیخواهی یاد کرد ( متاسفانه بر اثر اختلال سیستم برق رسانی سخنان مستدل و سنجیده ایشان به طور کامل انعکاس نیافت).

سپس دکتر بهروز برومند پزشک عالیقدر و عضو شورای مرکزی حزب ملت ایران طی سخنانی به شرح زیر به بازبینی و یادآوری عملکرد و دیدگاههای دکتر مصدق با توجه به مشکلات امروز میهن که بر اثر ندانم کاریهای کاربدستان جمهوری اسلامی گریبانگیر شده است، طی سخنانی زیر عنوان "آموزش های پیشوای در گذشته ملت ایران زنده یاد دکتر محمد مصدق برای آزادی و استقلال در ایران" و با درود به همه کوشندگان راه آزادی و آبادی ایران در درون و برون مرزهای ایران زمین آغاز کرد. وی گفت برای من از جایگاهی که در سالهای نه چندان دور، به خون خفتگان راه آزادی ایران زنده یادان، داریوش و پروانه فروهر، شما را از آموزش های پیشوای در گذشته ملت ایران آگاه می نمودند بسیار ناگوار است…… بزرگداشت یاد همه مبارزانی که در راه آزادی و آبادی ایران جان باختند از بابک تا پروانه، من با شما از راه مصدق که راه آزادی است سخن می گویم. وی در بخش دیگری از سخنان خود گفت:

مصدق گذشته از آزادی و استقلال، همواره نگران یکپارچگی ایران زمین بود و به روشنی باورهای آن روز مصدق این زمان جایگاه ویژه و ارزنده ای یافته است. با اندوه بسیار می بینیم که این روزها با سو استفاده از درکار نبودن آزادی های مردمی گروهی جیره خواران روس و انگلیس و آمریکا آوای شوم پاره پاره نمودن سرزمین مان ایران را سر داده اند.

او گفت: مصدق به همه دولتمردان آموخت که نباید زیر بار سلطه ی بیگانه چه از شمال و چه از جنوب رفت. ولی با افسوس باز می بینیم گروهی از تاریخ درس نگرفته و به استعمار شمال دلخوش کرده اند و برای انرژی هسته ای چشم امید به همکاری روس ها دارند. شک نیست که روس ها همواره با دیگر استعمارگران چون آمریکا و انگلیس همدست بوده و برای بهره کشی از کشورهای در حال رشد سیاستی یکسان داشته و هرگز به سود ایران آمریکای جهانخوار را از خود نخواهد رنجاند و چاره کار ما همان موازنه منفی است. وی در ادامه افزود: در این رهگذر تنها می توان مصدق را با کوروش بزرگ همسان دانست که آزادی ادیان را رسمی کرد و گفت تنها خفاش ها هستند که تاریکی ( بخوانید خودکامگی و سانسور) را دوست دارند. از این روست که پس از 56 سال هنوز هم می شنویم مصدق، مصدق راهت ادامه دارد.

سخنان دکتر برومند هر بار با ابراز احساسات پر شور حاضران رو به رو می شد.

سخنران بعدی مهندس هاشم صباغیان عضو نهضت آزادی ایران بود. وی در بخشی از سخنانش گفت: راه مصدق بهترین راه استراتژیک برای مبارزان و آزادیخواهان امروز است. دکتر مصدق همیشه برای ملیت و فرهنگ و اسلامیت نهایت دقت و تلاش را می کرد. مبارزین راه آزادی چنانچه از او پند بگیرند موفقیت آنها نزدیک خواهد بود.

از میان چهره های سیاسی حاضر در مراسم می توان به احمد صدر حاج سید جوادی، سیمین بهبهانی، خسرو سیف دبیر حزب ملت ایران، حسین شاه حسینی، مهندس بهرام نمازی، مهندس حسین شاه اویسی، دکتر تکمیل همایون، دکتر محمد ملکی، ادیب برومند، دکتر پرویز ورجاوند، مهندس عباس امیر انتظام، عیسا خان حاتمی، دکتر ابراهیم یزدی، فرزین مخبر، محمد بسته نگار، دکتر نظام الدین قهاری،کورش زعیم و شمار زیادی از فعالان سیاسی ملی اشاره کرد.

این آیین بسیار پر شکوه در ساعت 30/12 در حالی که حاضران سرود ای ایران و یار دبستانی می خواندند، پایان یافت.

روابط عمومی حزب ملت ایران

تهران، 14 اسفند ماه 1384 خورشیدی

 

گزارش ایسنا از برگزاری سالگرد درگذشت دکتر مصدق در احمدآباد

مراسم بزرگداشت سی و نهمین سالگرد درگذشت دكترمحمد مصدق بر مزار وی در احمدآباد برگزار شد.

به گزارش ایسنا این مراسم در حالی برگزار می‌شد كه امكان نشستن در مزار مصدق وجود نداشت، زیرا قلعه احمدآباد در حال بازسازی بود و فقط باغچه‌ی آن میزبان دوستداران مصدق بود.

در این مراسم كه با حضور جمعی از نیروهای ملی مذهبی، فعالان سیاسی و دانشجویی، هم‌چنین اهالی روستای احمدآباد برگزار شده بود، «دكتر داوود هرمیداس باوند» به عنوان اولین سخنران از مصدق به عنوان مردی كه در راه آزادی و چگونگی مشاركت مردم در سرنوشت خود نقد جان باخت، یاد كرد.

وی با اشاره به وجود مردان بزرگی كه قبل از مصدق نیز برای آزادی ملت ایران تلاش كرده‌اند، اظهار داشت: اینك ما درباره‌ی رادمرد بزرگی كه در قرن حاضر برای آزادی و استقلال سیاسی و اقتصادی كشور راهی را در پیش گرفت، صحبت می‌كنیم. مصدق به این نتیجه رسیده بود كه زمانی كه نظام، استبدادی باشد، به ناچار تحت استعمار قرار می‌گیرد، ولو این كه به قصد و عمد نباشد؛ از این رو راه نجات ایران را در استقرار نظام پارلمانی و مشاركت مردم در تعیین سرنوشت خود می‌دانست.

وی افزود: مصدق براین باور بود كه نظام استبدادی به هر شكل و با هر ریشه‌ای پیامدهای منفی بسیاری دارد و نظام مشروطه را راهگشای مسائل ایران در مقطع خود دانست.

باوند تصریح كرد: بعد از شهریور 20 مصدق در راه آزادی انتخابات، تلاش‌های پی‌گیری را انجام داد و تا می‌توانست سعی كرد افرادی در مجلس 15 و 16 وارد شوند كه موفق به برداشتن گام‌های جدیدی در این زمینه شدند و ملی شدن صنعت نفت حاصل آن بود.

وی با اشاره به شرایط بین‌المللی كه مصدق در آن مبارزه خود را برای ملی شدن صنعت نفت آغاز كرد، به مواردی از جمله پایان یافتن جنگ جهانی اول، تاسیس سازمان ملل و شروع مبارزات ضداستعماری ملت‌ها اشاره كرد و گفت: كوشش جهان بعد از جنگ جهانی اول نیل به سمت آزادی بود و جامعه اروپا برای نیل به رفاه مردم، مكانیزم‌های جدیدی به كار گرفته بود كه ملی‌كردن صنایع برای رفاه مردم، از این جمله بود.

باوند ادامه داد: در شرایطی كه فضا برای آغاز مبارزه ضداستعماری آماده بود، این امكان از طریق ملی كردن صنعت نفت فراهم شد و مصدق تمام تلاش‌هایش را در این جهت انجام داد.

وی با بیان این كه از لحاظ حقوقی، ملی شدن، مكانیزمی برای تامین رفاه جامعه بود، تصریح كرد: مصدق موفق شد این برنامه‌ها را پیش ببرد و با ملی كردن صنعت نفت و قانون 9 ماده‌ای در این رهگذر از بعد حقوقی توانست در مراجع حقوقی بین‌الملل اقدام خود را به اثبات برساند.

این پژوهشگر هم‌چنین با اشاره به تلاش قدرت‌های استكباری از طریق عوامل داخلی برای سركوب مبارزات ملت ایران و این كه مصدق تلاش می‌كرد از رقابت آمریكا و انگلیس برای رسیدن به اهدافش استفاده كند ، گفت: اما در نهایت آمریكا و انگلیس مبارزه با نهضت ملی را در پیش گرفتند. مصدق دو راه داشت یا پذیرش شرایط تحمیلی و یا ایستادگی براساس اصول منطبق با منافع ملت ایران. مصدق راه دوم را انتخاب كرد و توانست از طریق استفاده از تمام ظرفیت‌های داخلی‌اش نهضت مردمی را كه از ابتدای مشروطیت آغاز شده بود، احیا كند.

باوند از كودتای 28 مرداد بنا به اذعان آلبرایت وزیر خارجه پیشین آمریكا به عنوان مانعی برای پیشرفت دموكراسی در ایران نام برد، هم‌چنین به آثار مبارزات مردم ایران در عرصه منطقه‌ای و بین‌المللی از جمله ملی شدن منابع طبیعی در كشورهای دیگر و تصویب قطعنامه‌ای در مجمع عمومی سازمان ملل در دهه 50 درباره‌ی حاكمیت دایمی ملت‌ها بر منابع خود اشاره كرد.

وی تاكید كرد: درست است كه نهضت ملی دچار توقف شده، اما راه مصدق همواره فراروی ملت ایران خواهد بود.

باوند در پایان گفت: اگر به آرای مردم ایران رجوع شود خواست مردم چیزی جز آزادی و مشاركت در سرنوشت خود نیست.

به گزارش ایسنا در ادامه این مراسم، «بهروز برومند» از مصدق به عنوان پیشوای درگذشته ملت ایران یاد كرد و گفت: این واژه‌ای بود كه داریوش فروهر درباره مصدق به كار می‌برد. دكتر مصدق پرورده‌ی این ملت و زاییده فرهنگ ایران باستان بود كه نه كشت و نه دستور كشتن داد.

وی در ادامه به فرازهایی از اظهارات مصدق از جمله زمانی كه داستان نفت شمال مطرح بود، حمایت از مقرراتی كه به سود رنج‌بران است و تاكید بر تفكیك مرام از سیاست و هم‌چنین تفكیك ناپذیربودن استقلال و آزادی اشاره و تصریح كرد: مصدق آزادی را در گرو استقلال می‌دانست و از بیگانگان هراسی نداشت.

برومند ادامه داد: مصدق منكر ارزش فرهنگی ملت ایران نمی‌شد و معتقد بود كه اگر ملت ایران زیر بار زور نمی‌رود، به خاطر همین سوابق درخشان تاریخی است.

وی هم‌چنین به نخستین ستیزهای مصدق با انگلیس در زمانی كه او تصدی وزارت امور خارجه را برعهده داشت، اشاره كرد و گفت: مصدق همیشه نگران ایران بود، حتی زمانی كه در زندان به سر می‌برد نگران این بود كه انگلیس‌ها با جزایر ایرانی چه می‌كنند. او معتقد بود اگر آزادی نباشد، وابستگی پیش می‌آید.

این فعال سیاسی در ادامه به اظهارات مصدق درباره‌ی آزادی بیان و اندیشه اشاره كرد و گفت: مصدق قائل به آزادی بیان بود و حتی «مرده باد مصدق» از نظر او فحش نبود. حتی همه افكار، ادیان و عقاید را آزاد می‌دانست.

وی در ادامه به اعتقاد مصدق به نیروی نسل جوان و دانشجویان اشاره كرد و گفت: باید تمام تلاشمان را انجام دهیم كه راه مصدق را بشناسیم.

به گزارش ایسنا هم‌چنین «هاشم صباغیان» دیگر سخنران این مراسم با ایراد سخنانی با عنوان «مصدق شخصیتی؛ كه باید از نو شناخت» تصریح كرد: درباره مصدق صحبت زیاد شده است و خوشحالیم از این كه با تمام محدودیت‌های كه ایجاد شده مردم آزاده بر مزار این تربت جمع شده‌اند تا یاد آن بزرگ مرد را زنده نگه دارند.

وی تاكید كرد: مصدق شخصیتی است كه او را باید از نو شناخت؛ زیرا نسل جوان هنوز نیاز دارد كه مصدق و راه او را خوب بشناسد.

صباغیان درباره‌ی دیدگاه‌ی مصدق از نظر اعتقادی یادآور شد: دیدگاه مصدق از این منظر به خصوص برای نسل امروز و جوان ما بسیار مهم است. آنها باید بدانند كه مصدق بر ایرانیت و اسلامیت به عنوان دو بال فرهنگی تاكید و اعتقاد راسخی به مذهب داشت.

وی ادامه داد: مصدق با وجود آن كه از اشراف‌زادگان بود، تنها چند قطعه ملك داشت كه در وصیت‌نامه‌اش درآمد سال اول را برای نماز و روزه و حج تعیین و درآمد سال بعد را برای خرید زمینی برای دانشجویان دانشگاه‌ تهران وصیت كرده بود.

صباغیان هم‌چنین با اشاره به اولین سالگردی كه بر سر مزار مصدق در 14 اسفند 1357 برگزار شد، به شور و هیجان مردم، هم‌چنین سخنرانی آیت‌الله طالقانی اشاره كرد و گفت: بحثی كه آن زمان مطرح بود، این بود كه مصدقی كه سراپا توحید بود، به بی دینی متهم شد؛ در حالی كه او در سال 1330 وفات امام جعفرصادق(ع) را تعطیل رسمی اعلام كرد.

وی هم‌چنین با اشاره به تلاش‌های مصدق برای تصویب قانون منع ورود و خرید و فروش نوشابه‌های الكلی،‌تریاك و كشت خشخاش، گفت: اما امروز چه بلایی بر سر جوانان آمده كه ما بیشترین آمارهای اعتیاد را داریم؟. چه كسانی خود را در این زمینه مسوول می‌دانند؟.

این فعال سیاسی در ادامه با اشاره به ابعاد ملی شخصیت مصدق تصریح كرد: مصدق همیشه درد وطن داشت و همواره می‌گفت من ایرانی و مسلمانم و با هر كه ضد ایرانیت باشد و اسلامیت را تهدید كند، مبارزه می‌كنم.

صباغیان به بیانی از دكتر شریعتی درباره شخصیت دكتر مصدق اشاره كرد و گفت: دكتر شریعتی می‌گفت من رهبرم علی و پیشوایم مصدق است؛ مرد آزاد و مردی كه هفتاد سال برای آزادی نالید.

وی هم‌چنین به ابعاد سیاسی و اجتماعی شخصیت مصدق اشاره كرد و جامعه امروز را نیازمند تداوم اندیشه او برشمرد.

صباغیان در ادامه با اشاره به الگوگیری كشورهای دیگر از مصدق یادآور شد: دولت مصدق اولین دولتی بود كه رابطه با اسراییل را قطع كرد.

وی تصریح كرد: اصولی كه مصدق درباره جامعه مدنی، آزادی بیان و ‌مخالفت با تمركز قدرت مطرح می‌كرد، منحصر به فرد بود.

صباغیان تصریح كرد: اندیشه مصدق در چند دهه اخیر چراغ راه مبارزان راه آزادی در كشور بوده و امروز هم شعار راهبردی و استراتژی آزادی‌خواهان ایران، تحقق همان اندیشه سیاسی مصدق است.

به گزارش ایسنا صباغیان در ابتدای صحبت‌های خود با ابراز تاثر نسبت به اهانت به پیامبر اسلام تاكید كرد: مسلمانان باید در این مسیر، صبر، هوشیاری و درایت به خرج دهند.

در پایان این مراسم نیز حسین شاه حسینی از اعضای هیات امنای قلعه احمدآباد با تشكر از كسانی كه در سالگرد درگذشت مصدق شركت كردند، اظهار داشت: با وجود این كه سازمان میراث فرهنگی قلعه احمدآباد را به عنوان یك اثر میراث فرهنگی شناخته، اما امكان این كه بتواند هزینه‌هایی برای بازسازی آن تامین كند، ندارد.

وی هم‌چنین گفت كه هیات امنای این قلعه سعی در بازسازی آن دارند و در این مسیر كمك‌های دوستداران مصدق می‌تواند راهگشا باشد.

شاه حسینی در ادامه به قرائت یادداشت‌هایی كه از سوی حاضران درباره شخصیت مصدق به او می‌رسید پرداخت و هم‌چنین شماره حسابی را از سوی هیات امنای قلعه احمدآباد برای دریافت كمك‌ها برای بازسازی مزار مصدق به حاضران داد.

مراسم بزرگداشت سی و نهمین بزرگداشت مصدق با خواندن سرود «ای ایران» پایان یافت.

بر اساس این گزارش نیروی انتظامی، هم‌چنین افرادی كه برای حفظ امنیت این مراسم در آنجا مستقر بودند فعالیت خبرنگاران را پذیرا نبودند و ابزار كار آنها از جمله ضبط خبرنگاری و دوربین عكاسی را جلو در از آنها می‌گرفتند و برخی از افرادی كه لباس شخصی داشتند، از كار خبرنگاران در زمینه نوشتن مطالب نیز ممانعت می‌كردند.

 

گزارش ایلنا از مراسم بزرگداشت سالگرد درگذشت دکتر محمد مصدق

مراسم بزرگداشت سی‌‏وهشتمین سالگرد درگذشت دكتر محمد مصدق، رهبر نهضت ملی ایران صبح امروز با حضور جمعی از دوستداران نخست وزیر فقید ایران، نیروهای ملی- مذهبی و دانشجویان بر سر مزار وی در قلعه احمدآباد برگزار شد.

به گزارش خبرنگار "ایلنا"، داود هرمیداس باوند، عضو شورای رهبری جبهه ملی ایران طی سخنانی در این مراسم با بیان اینكه مصدق راه نجات ملت ایران را استقرار نظام پارلمانتیستی و مشاركت مردم بر امور كشور می‌‏دانست، تصریح كرد: مصدق بر این باور بود كه نظام مشروطه می‌‏تواند راهگشای مسایل و مشكلات ملت ایران در آن مقطع تاریخی باشد.

وی یادآور شد: مصدق بعد از شهریور 1320 تا جایی كه امكان داشت، برای آزادی انتخابات تلاش كرد و توانست نمایندگانی را وارد مجلس شانزدهم كند كه گام‌‏های اساسی در راه منافع ایران و ملی شدن صنعت نفت برداشتند.

این عضو جبهه ملی ایران اظهار داشت: مصدق، ملی شدن صنعت نفت را رنسانس سیاسی برای ملت ایران و وسیله‌‏ای برای تحقق استقلال سیاسی و اقتصادی ایرانیان می‌‏دانست.

باوند تصریح كرد: در آن زمان مبارزات ضد استعماری در بسیاری از ملت‌‏های آسیایی و آفریقایی آغاز و سیستم جدیدی مبتنی بر عصر تصمیم در شركت‌‏های نفتی دایر شده بود، در حالی كه انگلیس تنها 35 درصد حق ایران را پرداخت می‌‏كرد. مصدق معترض بود كه قراردادهای نفتی ایران تامین‌‏كننده منافع مردم نیست، به همین دلیل مصوبه‌‏ای را از مجلس گذراند كه به موجب آن تا زمانی كه نیروهای خارجی در ایران حضور داشتند، دولت مجاز نبود وارد مذاكره با كشورهای خارجی برای اهدای امتیازات نفتی شود.

وی افزود: مصدق با جهان بینی خود و آگاهی كه از قرون جنگ سرد و پدیدار شدن شكاف بین شرق و غرب داشت، بر آن شد كه با بهره‌‏گیری از تضاد بین كشورهای بزرگ، برنامه ملی خود را پیش ببرد و با ملی كردن صنعت نفت توانست از بعد حقوقی در اهداف خود پیروز شود.

این استاد دانشگاه با تأكید بر اینكه مصدق اهداف خود را در چارچوب حقوق بین‌‏الملل پیگیری می‌‏كرد، گفت: انگلیس با این استناد كه اقدامات ایران تهدیدی است برای امنیت جهانی، به سازمان ملل متحد شكایت كرد ولی ایران از این فرصت برای آگاه كردن جامعه جهانی نسبت به تضییع حقوق ملت ایران از سوی انگلیس، استفاده كرد.

وی افزود: دریغا با همه پیروزی‌‏هایی كه دكتر مصدق در برابر قدرت‌‏های استعماری به دست آورد، نهضتی كه از سوی ملت ایران برای استقرار آزادی و قانون به رهبری دكتر مصدق حركت می‌‏كرد، از طریق عوامل داخلی استعمار متوقف شد.

باوند به شرایط بین‌‏المللی حاكم بر دوران استقرار دولت ملی مصدق اشاره كرد و گفت: مصدق دو راه داشت؛ یا باید شرایط تحمیلی را می‌‏پذیرفت یا بر اساس اصولی كه در جهت منافع ملت ایران بود، ایستادگی می‌‏كرد كه دكتر مصدق راه دوم را برگزید، اما استعمارگران توانستند از طریق عوامل داخلی خود نهضت مردمی را كه از زمان انقلاب مشروطه برای دموكراسی ایجاد شده بود، شكست دهند.

این عضو جبهه ملی ایران، عدم پیشرفت دموكراسی در ایران را مهمترین پیامد كودتای 28 مرداد و شكست نهضت ملی ایران دانست و گفت: مادلین آلبرایت، وزیر خارجه سابق آمریكا نیز در پیام عذرخواهی خود گفت كه آمریكا باید به خاطر تأثیری كه كودتای 28 مرداد در عدم پیشرفت دموكراسی در ایران داشته است، از ملت ایران عذرخواهی كند.

وی تصریح كرد: نهضت ملی ایران توانست بر جنبش‌‏های آزادی‌‏بخش آن زمان تأثیر بگذارد و بر نهضت آزادی كانال سوئز در مصر موثر باشد، همچنین پس از مبارزات ملت ایران مجمع عمومی سازمان ملل قطعنامه‌‏ای را تصویب كرد كه به موجب آن، حاكمیت ملت‌‏ها بر منابع طبیعی كشورشان به رسمیت شناخته شد.

باوند با بیان اینكه راه و اندیشه مصدق همواره پیش روی نسل جوان ایران خواهد بود، گفت: بر این باوریم كه دگرگونی در ایران امری گریزناپذیر است چرا كه میل به استقرار دموكراسی و حقوق بشر واقعیتی انكار نشدنی در ایران است.

بر اساس این گزارش، در ادامه این مراسم، بهروز برومند، عضو شورای مركزی حزب ملت ایران نیز با اشاره به اینكه داریوش و پروانه فروهر واژه "پیشوای درگذشته ملت ایران" را برای نامیدن مرحوم دكتر مصدق به كار می‌‏بردند، گفت: مصدق پرورده این ملت و زاییده فرهنگ ایران باستان بود كه نه كشت و نه دستور كشتن داد، فرهنگی كه نه به كسی زور می‌‏گوید و نه زیر بار زور می‌‏رود.

وی تصریح كرد: باید تلاش كنیم تا راه مصدق را بشناسیم، راهی كه روشنایی‌‏بخش فردای ملت ایران است.

برومند به نگرانی مصدق نسبت به حفظ یكپارچگی ایران اشاره كرد و گفت: متاسفانه امروز شاهد هستیم كه در آمریكا عده‌‏ای جمع می‌‏شوند و برای جدایی آذربایجان از ایران فعالیت می‌‏كنند و آمریكا نیز از آنها حمایت می‌‏كند، این در حالی است كه توطئه برای تجزیه ایران از همه جا آغاز شده است، از سوی روس‌‏ها , انگلیس‌‏ها و آمریكایی‌‏ها.

عضو شورای مركزی حزب ملت ایران با یادآوری اینكه مصدق حتی زمانی كه در زندان بود، نگران جدا شدن جزایر ایرانی جنوب دركشور بود، گفت: این نگرانی واقعیت داشت، همچنان كه بحرین به خواسته انگلیس‌‏ها و بدون مقاومت محمدرضا پهلوی از ایران جدا شد و داریوش فروهر به خاطر اعتراض به این جدایی، مدت‌‏ها در زندان شاه به سر برد.

در ادامه این مراسم، هاشم صباغیان، عضو شورای مركزی نهضت آزادی ایران نسبت به توهین به ساحت مقدس پیامبر اكرم(ص) اظهار تاسف كرد و گفت: دست استعمار خارجی در این كار آشكار است, تمامی ملت مسلمان باید در برابر این توطئه هوشیار باشند.

وی با تأكید بر اینكه مصدق و راه او را باید از نو شناخت، زیرا نسل جوان هنوز نیازمند این راه است، گفت: مصدق در سال 1331 قانونی را به تصویب رساند كه به موجب آن خرید و فروش كلیه نوشابه‌‏های الكلی و مشتقات تریاك و كشت خشخاش ممنوع شد.

عضو شورای مركزی نهضت آزادی ایران تصریح كرد: امروز این درد را باید كجا بگوییم كه كشور ما معتادترین كشور جهان است.

وی با اشاره به ابعاد ملی شخصیت مصدق، گفت: جامعه امروز ما نیازمند تداوم اندیشه سیاسی مصدق، بنیانگذار دموكراسی‌‏خواهی در ایران است، اصول اولیه انقلاب اسلامی هم بر همین اندیشه استوار است، "استقلال, آزادی, جمهوری اسلامی".

وزیر كشور دولت موقت انقلاب اسلامی با بیان اینكه دكتر مصدق معتقد بود هر كس از آزادی بیان و آزادی قلم جلوگیری كند، به وطن خود خیانت كرده است، گفت: اصول دكتر مصدق تلاش برای آزادی عقیده و بیان، مخالفت با تمركز قدرت و تلاش برای استقلال ایران بود.

صباغیان خاطرنشان كرد: دكتر مصدق در تمام دوران نخست وزیری دیناری از دولت حقوق نگرفت و حتی مخارج نهاد نخست وزیری و نگهبانان شخصی خود را از دارایی خود پرداخت می‌‏كرد.

وی تصریح كرد: اندیشه دكتر مصدق در 40 دهه اخیر، چراغ مبارزان راه آزادی بوده است، امروز نیز شعار راهبردی و استراتژیك آزادی‌‏خواهان ایران، تحقق همان اندیشه سیاسی دكتر مصدق است.

 

 

گزارش ایرنا از سالروز درگذشت دكتر مصدق در قریه احمدآباد

سی و نهمین سالروز درگذشت دكتر محمد مصدق روز یكشنبه در قریه احمدآباد از توابع شهرستان نظرآباد در استان برگزار شد.

در این آیین كه در محل تبعید و دفن دكتر مصدق برگزار شد ، بیش از یكصد نفر از دوستداران او شركت داشتند.

قریه احمدآباد كه به نامهایی نظیر احمدآباد مصدق و یا قلعه احمدآباد نیز شهرت دارد ، محلی است كه مصدق در دوران حكومت رژیم پهلوی به آنجا تبعید شد و تا پایان عمر در این تبعیدگاه بسر برد و پس از مرگ نیز پیكر او در همین محل به خاك سپرده شد.

این آیین به همت عده‌ای از فعالان سیاسی برپا شد كه طی آن افرادی چون "داوود هرمیداس باوند"، "بهروز برومند" و "هاشم صباغیان" در زمینه شخصیت و نقش مصدق در تاریخ معاصر سخنرانی كردند.

گزارش خبرنگار ایرنا حاكیست در این آئین از شركت‌كنندگان كه گفته شد از دانشگاههای مختلف كشور خود را به این محل رسانده‌اند ، قدردانی شد.

شماری دسته گل كه توسط شركت‌كنندگان به‌محل آورده شده بود به علت درحال بازسازی بودن خانه و مزار مصدق در كنار تربیون قرار داده شد و در پایان شاخه‌های گل از دور به طرف مقبره مصدق انداخته شد.

"حسین شاه‌حسینی" از اعضای هیات امنای قلعه احمدآباد نیز در این آیین ضمن تشكر از شركت‌كنندگان ، با اعلام شماره حساب بانكی از آنان خواست كه برای بازسازی این مكان كمك كنند.