محمدرضا خاتمی:

اگر کار لوايح به تنش بکشد،

چاره​ای جز کناره​گيری اصلاح طلبان نيست

 

**تذکر به رئيس شورای عالی امنيت ملی برای رفع حصر آيت​الله منتظری

**انتقاد شديد مخبر کميسيون امنيت از ديپلماسی ايران در خزر

**جلايی​پور:

سخنان اخير خاتمی، سرآغاز تاکتيک "ماندن فعال" بود

 

«محمدرضا خاتمی» نائب رئيس دوم مجلس روز گذشته ارائه دو لايحه اصلاح قانون انتخابات و تبيين اختيارات رئيس جمهور را با هدف دور شدن​ از بحران عنوان کرد.

به گزارش خبرنگار پارلمانی «رويداد» وی که به پرسش​های خبرنگاران در مورد احتمال بروز بحران در جريان بررسی اين لوايح پاسخ می​داد، گفت: هدف رئيس جمهوری اين است که برای حل مشکلات راه قانونی پيدا شود و مسأله بحران​ به بر​خورد طرف مقابل بستگی دارد. اگر آنها کار را به تنش بکشند، چاره​ای جز کنار کشيدن نيست.

رضا خاتمی در پاسخ به اين پرسش که اگر اين لوايح به سرانجام نرسد آقای خاتمی استعفا خواهد داد يا نه؟ گفت: در مورد استعفا نمی​دانم ولی رئيس جمهور در مورد گذراندن لوايح مصمم هستند.

وی تأکيد کرد که آنچه مورد حمايت افکار عمومی است بايد مورد توجه جناح​های سياسی قرار گيرد.

نائب رئيس مجلس در مورد احتمال توصيه رهبری به شورای نگهبان برای پذيرش لوايح، گفت: من خودم مکانيزم​هايی را که با توصيه انجام شود نمی​پذيرم اما شورای نگهبان در طول برخورد با مصوبات از نظر رهبر استفاده کرده است بنابرين اگر​ نظر رهبری مثبت باشد، شورای نگهبان نبايد مخالفتی بکند. رضا خاتمی هدف از ارائه دو لايحه را ايجاد اتحاد در کشور حول محور خواست مردم عنوان کرد و گفت: اگر مسأله منطقه حاد شود ما نيازمند اتحاد هستيم.

نايب رئيس مجلس در مورد احتمال دخل​وتصرف مجلس در لوايح ارائه شده دولت گفت: هر دخل​وتصرفی با هماهنگی کامل دستگاه اجرايی انجام خواهد شد.

وی در مورد کميسيون بررسی کننده لايحه اختيارات رئيس جمهوری گفت: قبلا قانونی در اين زمينه در مجلس تصويب شده که اگر اشتباه نکنم در کميسيون شوراها و امور داخلی بررسی شد که در حال حاضر کميسيون امنيت ملی و سياست خارجی جايگزين آن است.

رضا خاتمی در مورد سپردن اين لايحه به کميسيون قضايی برای کاهش حساسيت​های سياسی گفت: نبايد اسير جوسازی​های بيرون مجلس شويم. از نظر هيأت رئيسه کميسيون​های مجلس مساوی هستند و سپردن لوايح و طرح​ها به آنها بستگی به شرح وظايف آنها دارد.

نايب رئيس مجلس در مورد تشکيل حفاظت اطلاعات قوه قضائيه و ايجاد دستگاه​های موازی با وزارت اطلاعات گفت: گسترش تشکيلات بايد در دستگاه​های خاص خود باشد زيرا اين گسترش نيازمند بودجه و پرسنل جديد است.

وی افزود: برنامه اساسی نظام، کوچک​تر کردن تشکيلات دولتی بوده و نمی​دانم دستگاه قضايی بر اساس چه قانونی مجاز به گسترش تشکيلاتی خود شده است؟

رضا خاتمی کنترل امور داخلی قوا توسط دستگاه​های حفاظتی را امر طبيعی دانست و گفت: اين حفاظت در قوه قضائيه توسط دادگاه انتظامی قضات انجام می​شود.

خاتمی اضافه کرد: خطری که احساس می​شود اين است که نکند تشکيل حفاظت اطلاعات برای کارهايی باشد که ضابطين قوه قضائيه انجام می​دهند کما اينکه ما در برخی پرونده​های اخير شاهد بوديم، حفاظت اطلاعات کار ضابطين را انجام می​دهند.

 

تذکر به رئيس شورای عالی امنيت ملی برای رفع حصر آيت​الله منتظری

روز گذشته «مصطفی طاهری نجف آبادی» نماينده نجف آباد به رئيس جمهور به عنوان رئيس شورای عالی امنيت ملی در مورد رفع حصر آيت​الله منتظری تذکر داد.

تذکر وی توسط کروبی از پشت تريبون مجلس خوانده شد.

همچنين خبرنگار «رويداد» در راهروهای پارلمان شنيده است که به دنبال انعکاس نظرات آيت​الله منتظری در سايت​های اينترنتی، اخيرا «سيد هادی هاشمی» از سوی دادگاه ويژه روحانيت احضار شده است.

در اين احضار به وی گفته شده است اگر اين فعاليت​ها ادامه يابد، اطرافيان آيت​الله منتظری که همراه «سعيد منتظری» دستگير شده بودند، مجددا تحت تعقيب قرار می​گيرند.

 

انتقاد شديد مخبر کميسيون امنيت از ديپلماسی ايران در خزر

وزارت خارجه تاکنون از نماينده مجلس در امور خزر برای مشاوره هم دعوت نکرده است

«الهه کولايی» مخبر کميسيون امنيت ملی و سياست خارجی و ناظر مجلس در مذاکرات تعيين رژيم حقوقی دريای خزر هشدار داد اگر اقدام جدی از طرف وزارت امور خارجه صورت نگيرد، چهار کشور ديگر حاشيه دريای خزر مطابق با نظر خود اين دريا را تقسيم خواهند کرد.

به گزارش خبرنگار پارلمانی «رويداد»، الهه کولايی گفت: برای گرفتن سهم خود از دريای خزر بايد سياست​های بهتری را پيشه کنيم.

وی با اشاره به اينکه تاکنون از سوی وزارت امور خارجه جهت مشورت دعوت نشده است، گفت: اعمال نظارت مجلس می​تواند به صورت قوی صورت گيرد در حالی که به نظر می​رسد آقايان علاقه​ای به اين کار ندارند.

کولايی اضافه کرد: روس​ها و آذری​ها عليرغم مشکلات زيادی که با يکديگر دارند در تقسيم دريای خزر به توافق رسيده​اند و هر توافق می​تواند ما را متهم و منزوی کند.

مخبر کميسيون امنيت ملی اضافه کرد: متأسفانه ما بعد از هر تصميم​گيری تنها شروع به محکوم کردن اين و آن می​کنيم در صورتی که از اول بايد در سياست​ها نقش مهمی ايفا کنيم و حق خود را بگيريم.

 

جلايی​پور:

سخنان اخير خاتمی، سرآغاز تاکتيک "ماندن فعال" بود

سخنان آقای خاتمی در جمع مطبوعات، سرآغاز تاکتيک "ماندن فعال" بود.

به گزارش ايسنا، حميدرضا جلايی​پور در جمع اعضای گروه​های دوم خرداد در مشهد با بيان اين مطلب گفت: سخنان اخير خاتمی در جمع مطبوعات از اهميت سياسی فراوانی برخوردار است، چرا که پروژه​ی اصلاحی را به مرحله​ی جديدی وارد کرد و برای آن راه حل عملی ارايه داد.

وی اين راه حل را هم اصلاحی و هم باعث رشد روند اصلاحات خواند و گفت: اين سرآغاز تاکتيک ماندن فعال است.

مديرمسؤول روزنامه​ی توقيف​شده​ی جامعه درباره​ی خروج از حاکميت گفت: بحث خروج از حاکميت فقط در حد اعلام نارضايتی نيست. اين حرف يعنی اين که مجلس و رييس جمهور به اين نتيجه رسيده​اند که نمی​توانند حرف مردم را پيش ببرند، بنابراين از حاکميت خارج می​شوند و به آن مشروعيت هم نمی​دهند.

وی در عين حال تصريح کرد که اين آخرين راه است نه اولين راه.

جلايی​پور با اشاره به دو لايحه​ی دولت در مورد اختيارات رييس​ جمهور و قانون انتخابات گفت: به عنوان مثال اگر همين دو لايحه تصويب شود، جنبش اصلاحی پيش رفته است و خروج از حاکميت معنا پيدا نمی​کند.

وی با بيان اين که برای خروج از حاکميت در کشور آمادگی وجود ندارد، گفت: اصولا اصلاح​طلبان نمی​توانند تصميمات کلان بگيرند، چون معمولا آينده​ی تصميمات بزرگ، مبهم و نامعلوم است و گاهی در آن امکان بازگشت وجود ندارد.

جلايی​پور تصريح کرد: اصلاح​طلبان نمی​توانند تصميمی بگيرند که افق آن معلوم نيست، ولی به هر حال خروج از حاکميت راه حل قابل تأملی است.

اين مدرس دانشگاه، ادامه داد: برای پيش​بردن جنبش اصلاحات بايد از راههای مدنی قابل کنترل استفاده کرد ؛ راه​هايی را که افق نامعلومی دارند نمی​توان در پيش گرفت.

وی دو لايحه​ی اخير را بهترين راهکارهای عملی، اصلاح​طلبانه و کم​هزينه دانست.

مديرمسؤول روزنامه​ی توقيف شده​ی جامعه هم​چنين درباره​ی توفيق جنبش اصلاح​طلبی در ايران گفت: حداقل توفيق اين جنبش اين بوده است که ميان دو نيروی موجود در حاکميت چالشی ايجاد کرده که سبب شده مردم کمی در جامعه تنفس کنند.

جلايی​پور با بيان اين که جامعه​ی ما به نسبت سال ۷۶ تکان خورده است، گفت: شايد مهم​ترين دليل اين​که هنوز مردم ناراضيند، اين است که آنها دارای تجربه​ی انقلابی هستند، لذا جنبش اصلاحی را با معيارهای انقلاب می​سنجند.